Solat sunat Tahiyatul Masjid: tuntutan Ibadah & penghormatan

Spread the love

Solat Sunat Tahiyatul Masjid adalah solat sunat dua rakaat yang harus dilakukan oleh setiap Muslim ketika memasuki masjid sebelum duduk.

Amalan ini bukan hanya merupakan tuntutan ibadah, tetapi juga menunjukkan penghormatan terhadap tempat yang mulia dan pusat kesatuan umat Islam.

Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Abu Qatadah Al-Ansari R.A, Rasulullah S.A.W bersabda, “Apabila salah seorang dari kamu masuk ke dalam masjid maka janganlah dia duduk sehingga dia selesai solat dua rakaat.” (Riwayat Al-Bukhari – 1167).

Dengan kata lain, semua Muslim yang memasuki masjid harus menunaikan solat Sunat Tahiyatul Masjid, tanpa kecuali.

Namun, ada juga ulama yang berpendapat bahawa tuntutan ini hanya melibatkan orang yang ingin masuk dan duduk di dalam masjid sahaja. Jika seseorang hanya ingin masuk sebentar tanpa niat untuk duduk, maka solat sunat tahiyatul masjid tidak menjadi keharusan bagi mereka.

Namun, untuk menghormati tempat ibadah yang suci, disarankan untuk menunaikan solat sunat ini setiap kali memasuki masjid.

Bagaimana jika seseorang terlupa untuk menunaikan solat sunat Tahiyatul Masjid saat masuk dan sudah duduk di dalam masjid? Adakah dia masih boleh menunaikannya? Jawapannya, Boleh, asalkan masa antara duduk dan bangun tidak lama.

Hal ini disandarkan pada kisah seorang sahabat Nabi SAW bernama Sulaik Al-Ghatafani. Saat itu, beliau hadir di masjid pada hari Jumaat dan langsung duduk. Nabi SAW yang duduk di atas mimbar bertanya kepadanya, “Adakah kamu sudah menunaikan dua rakaat solat?” Sulaik menjawab tidak, kemudian Nabi SAW memerintahkannya untuk bangun dan menunaikan solat dua rakaat tersebut. (Riwayat Muslim, no 875)

Dari kisah ini, jelas terlihat bahawa seseorang yang terlupa menunaikan solat sunat Tahiyatul Masjid dapat menunaikannya setelah disadari, dengan syarat tidak terlalu lama antara duduk dan bangun.

Oleh kerana itu, sebagai umat Islam, kita harus menjadikan solat sunat Tahiyatul Masjid sebagai tuntutan ibadah yang harus dilakukan setiap kali memasuki masjid, baik dengan niat untuk duduk atau hanya sekedar singgah.

Namun, jika terlupa atau terlambat menunaikan solat sunat ini, kita masih boleh menunaikannya selama tidak terlalu lama antara duduk dan bangun. Dengan melakukan amalan ini, kita akan mendapatkan keberkatan dan berkat dalam hidup kita.


Spread the love
OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!