Sehari tanpa FACEBOOK tak mati pun

Salam 1Malaysia, sebagai tanda sokongan kepada gerakan menentang Draw Mohammed Day di Facebook yang sedang berlaku di seluruh dunia, dua perkara telah aku lakukan sebagai tanda sokongan terhadap acara yang sangat biadap tersebut :

1. Menulis entri khas  “Draw Mohammed Day di Facebook ditentang” sebagai tanda menentang.

2. Sehari tanpa Facebook.

Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam yang bersabda : ” Barangsiapa di antara kalian yang menyaksikan suatu kemungkaran maka hendaklah ia merubahnya dengan tangannya, jika ia tidak mampu maka dengan lisannya, maka jika ia tidak mampu dengan hatinya dan itulah selemah-lemah iman”.

Rahsia Facebook Sebagai Lubuk Duit Kini Terbongkar!!!

Sebagai blogger aku memilih menentang dengan menggunakan tangan dengan menulis untuk menentang acara yang biadap tersebut dan tidak login Facebook selama sehari. Terdapat juga teman-teman yang bertindak dengan cara lain seperti Zuls :”Saya sudah ambil keputusan untuk quit facebook.. pada pandangan saya menentang dalam facebook hanya menguntungkan facebook“.

Facebook sumber utama trafik untuk denaihati

Facebook ni memang daripada awal aku kurang berminat terutama apabila melihat teman-teman yang menghabiskan masa berjam-jam bersosial dan main game tanpa memberi faedah kepada kehidupan mereka. Tak kurang banyak juga rumahtangga yang hancur dan terganggu akibat suami atau isteri yang ketagihan game, bertemu kekasih lama dan bertemu kekasih baru di dalam Facebook.

Ada pepatah English “If you cant beat them join them“, kuasa Facebook sangat besar dalam masyarakat dunia. Facebook boleh menjadi racun juga madu dalam kehidupan kita. Akhirnya aku memilih untuk menjadikan Facebook sebagai Madu. Aku merancang strategi untuk mengkudakan Facebook bukan Facebook mengkudakan aku. Alhamdulillah Facebook telah menyumbangkan pendapatan online yang banyak melalui promosi Stokin Wudhu Wanita dan menyumbang trafik yang tinggi kepada denaihati.

Samseng Facebook – Sistem Trafik Percuma FaceBook!

Facebook juga boleh menjadi seperti pisau kalau digunakan dengan baik maka hasilnya juga baik tetapi jika disalah guna pisau boleh menjadi alat mencederakan dan membunuh orang. Jadi terpulanglah kepada kita untuk mengunakan Facebook sebaiknya, jangan sampai menjadi hamba Facebook sehingga melupakan kehidupan sebenar di dunia ini. Sehari tanpa Facebook tak mati pun!!!

Apa pandangan anda tentang Facebook dan bagaimana anda gunakan Facebook?

Jangan lupa singgah blog  peserta contest Acer Aspire One ke 3  Aizuddin.com dan dan ke 4 Blog Mohd Isa.

189 Comments

  1. Saya dapat melihat bahwa Anda adalah seorang ahli di bidang Anda! Aku sedang mulai membangun sebuah website segera, dan informasi Anda akan sangat berguna bagi saya .. Terima kasih atas semua bantuan Anda dan berharap Anda semua sukses dalam bisnis Anda.

  2. teruja bila tgk kawan2 post komen2 yg memuji-muji kebesaran Allah SWT di dalam Facebook.. malah ada yg post pautan surah-surah dan sebagainya…

    setuju kata denaihati, Facebook ni boleh lah dikatakan sama mcm pisau..guna utk kebaikan, baik la jdnya…guna utk keburukan, buruk la jdnya…

    apa pun, bersosial di facebook ok sikit dr bersosial d luar.. pandai2 lah bawa diri..
    .-= tpinky´s last blog ..Imej Berpurdah….. =-.

    1. @tpinky, FB ni alat YAHUDI tetapi sehingga hari ini Islam belum bagi pilihan jadi kita boleh gunakan FB untuk kebaikan jangan untuk yg melalaikan.

      1. @denaihati, insyaAllah…
        .-= tpinky´s last blog ..Imej Berpurdah….. =-.

        1. @Wanie, melalaikan apabila kita pilih untuk melekakan diri tetapi berguna jika kita guna untuk menjadi alat marketing utk blog dan produk yg kita jual.

          1. @denaihati, yup..2 la pasal..kalau guna ke arah positif akan memberi fedah yg banyak kepada kita

        2. @Wanie, Kalau Wanie guna benda tu lebih kepada entertainment, memang la benda tu akan melalaikan. Tapi kalau Wania guna benda tu untuk benda lain seperti nak umumkan sesuatu mesti berguna juga kan. Tapi terpulang kepada Wanie nak stop guna ker tak.
          .-= Steward John´s last blog ..Official Song of FIFA 2010 South Africa =-.

        3. @Wanie, huhuh kalau da main game dalam 2 memang melalaikan..sama la ngan mieran mula2 ada fb dulu..tp skrg dah jarang buka

      1. @Steward John, yup betul 2..fb ni dulu semacam keperluan tp sekarang da jarang buka..nak quit rasa rugi plak

          1. @Steward John, nk mengurangkan no alexa senang he bro.ko kena hari2 update blog kot..kalau x, alexa rank akan semakin meningkat..ko boleh install toolbar SEO quake kt mozilla ko.kalau da install, ko buleh tgok segala mcm ranking dan PR blog yg ko kunjungi..boleh download toolbar 2 kt sini

            http://www.seoquake.com/

            1. @mieran, selain pasang toolbar alexa jangan lupa jadi member alexa dan daftarkan blog kita dalam profile (rasanya ramai yg tak buat ni).

  3. bagi saya Facebook ni mmg ada faedah bagi yang tahu guna.. tapi kalau disalah guna.. memang mendatangkan padah..

      1. @Steward John, memang la..kesalahan bukannya datang daripada fb 2..tp dtg drp diri kita sdri

          1. @Steward John, pelik manusia skrg ni..diorang yg guna tp diorang salahkan benda yg diorang gunakan 2

            1. @mieran, Haha.. Tu la.. Macam la komputer juga, ramai jer ibubapa menyalahkan komputer sebagai penyebab kemerosotan pencapaian anak dorang sedangkan Anak tu main game dengan komputer tu. Kalau masuk internet pun, benda2 yang tak berfaedah yang dicari. Kalau komputer tu diguna sebaiknya, gerenti hasil bagus jer.
              .-= Steward John´s last blog ..Harvest Festival 2010 (Contest) =-.

  4. dulu layan gak FB ni..
    lama kelamaan rasa xmendatangkan pekdah pun…dah laa men tag gambar sesuka ntah apa2…then takat nak tulis mender2 simple, mcm laa xleh nk cakap..
    lagipun tgk dr FB ni macam2 dah terjadi ..
    so skrg ni FB daku gunakan untuk ping blog jer 🙂
    .-= DaHLia´s last blog ..Ibu Mertuaku… =-.

  5. saya masih lagi menyimpan akaun Facebook..
    untuk promosi blog dan produk halal HPA
    .-= Syafrizal´s last blog ..Bekam – Perawatan Sunnah Nabi =-.

      1. @Steward John, Tak nak cuba millatFacebook ke?
        .-= Syafrizal´s last blog ..Blogger Malaysia menantikan Wordpress 3.0 =-.

          1. @denaihati, MyFriends2u saya dah daftar tapi tak ramai member dalam tu.. takde org pun hehe 🙂
            .-= Syafrizal´s last blog ..Blogger Malaysia menantikan Wordpress 3.0 =-.

            1. @Syafrizal, tak marketing apa pun sebab tak ramai org jugak dalam MyFriends2u tu..
              .-= Syafrizal´s last blog ..Blogger Malaysia menantikan Wordpress 3.0 =-.

        1. @Syafrizal, Nak juga cuba tapi masalahnya, sehingga kini banyak sangat membership.. Malas nak signup. Kalau ikutkan, password pun boleh lupa.

    1. @Syafrizal, bagus la kalau guna fb ni sebagai medium bisnes..memang berkesan kalau guna fb untuk promote bisnes

  6. dah banyak org bicarakan pasal ni.. mmg tak dinafikan de 2-2 kebaikan & kuburukan fb nih.. tapi sebagai pngguna bijak, saya rasa kita perlu mengawal penggunaan kita.. jgn sampai terleka.. tak salah guna kemudahan tapi de batasnya.. tapi lau rasa tak leh kawal.. stop lebih baik..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..10 Perkara Memulakan Alam Pekerjaan =-.

    1. @fiezaradzi, adateman aku mengabiskan masa berjam-jam di depan FB (dalam hati aku kalau buat blog boleh juga buat duit) main game. Katanya game tu best ada bisnis, komuniti dan sebagainya. Ya ke? aku tak nak cuba takut tak boleh keluar pulak nanti..heee.

  7. susah la bang..
    aku tengok rakyat kita tak komited nak tentang dalam pelbagai isu..

    nyalak je lebih tapi action tak ada..
    .-= Luth Textile´s last blog ..6 Tips untuk membeli domain =-.

  8. Mengikut sejarah facebook secara ringkasnya,Mark Zuckerberg dan rakan-rakan dia buat facebook adalah untuk rakan kolej dia keep in touch..tapi bila dah buka ke seluruh dunia, especially Malaysia, orang kita yang menenggelamkan diri sebab hilang punca apa tujuan terbaik ber’facebook…langkah PM menggalakan rakyat Malaysia ber’facebook agar menfaat kejalan meningkatkan pertukaran ilmu sesama kita, tapi apa sudah jadi…???
    .-= rashid´s last blog ..(Bola) Kenapa Kaum Hawa Ada Yang Tak Minat Bola Sepak? =-.

  9. Haha.. Dulu sebelum kemunculan FB ni, memang duduk melayan Friendster jer. Dah FB jadi femes, berhabuk pula friendster tu.. Sebulan sekali buka, kekadang 3 bulan sekali.. Sekarang ni pula, bila dah bergiat aktif dalam blogging, FB tu jadi seperti “address book” dah. Buka bila perlu jer. kekadang sebulan sekali buka.. hehe

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!