Rentetan tragedi Christchurch, pemain ragbi All Blacks Ofa Tuungafasi peluk Islam

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pemain rugby All Blacks Ofa Tu’ungafasi telah menerima Islam berikutan lawatan dengan rakan sepasukannya, Sonny Bill Williams pada hujung minggu kepada para penyerang masjid dari Christchurch.

“Allahu Akbar hari ini Ibu Sonny Bill William dan rakan sepasukannya Ofa Tuungafasi menerima Islam. Semoga Allah menjadikannya mudah bagi mereka dan memberi mereka syurga firdaus. Penjelasannya akan datang inshallah, ” John Fontain

Pemain All Blacks yang berasal dari Tonga.

Tu’ungafasi dan Williams menghabiskan masa dengan beberapa mangsa menembak massa di Christchurch Hospital pada hari Jumaat, berjabat tangan, bergambar untuk selfies, dan menawarkan kata-kata keselesaan.

Tu’ungafasi menggambarkan mangsa yang terselamat sebagai inspirasi dan berdoa untuk pemulihan mereka yang cepat.

“Sesungguhnya, dengan setiap kesukaran datang dengan mudah. Mempunyai pengalaman yang paling luar biasa melawat Brothers di hospital pada hujung minggu. Saya terinspirasi dan telah menarik banyak kekuatan dari anda semua. Semoga Yang Maha Kuasa memberkati anda semua dengan pemulihan yang cepat. Cinta dan Doa, “tulisnya.

Sonny Bill Williams memeluk Islam pada tahun 2008 selepas menghadiri khidmat doa di sebuah masjid Sydney.

Di New Zealand, Islam adalah sekutu agama minoriti, kerana sejumlah kecil imigran Islam dari Asia Selatan dan Eropah timur menetap bermula dari awal 1900-an hingga 1960-an.

One Comment

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!