Penangan SEO Dalam Pemasaran Produk

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com semuga perkongsian ini akan menambah lagi ILMU Blogging kita untuk go next level dalam dunia blog. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “Rich Snippet – Standard Baru Dalam SEO“ dan “Apa Yang Perlu Dibuat Setelah Berada di Tempat Pertama Google Search?“. Semakin ramai yang minat dengan tajuk SEO ni. Jom kita baca entri SEO yang menarik ini :

Macam yang saya terapkan dalam ebook saya, perkara basic pasal SEO adalah keyword. Topik ni adalah topik pertama dalam ebook saya. Pengguna Blogger/Blogspot tak boleh lakukan banyak perubahan terknikal pada kod blog mereka kerana Google tak membenarkan perubahan ini dilakukan. Apa yang boleh dilakukan untuk SEO adalah memilih keyword terbaik.

Pemilihan keyword ni memang pelbagai, tak semestinya kita gunakan keyword popular seperti nama artis atau perkataan yang lucah. Ambil contoh Abang Ensem yang baru-baru ni mencecah jualan empat angka untuk ebook tips hartanahnya. Apa yang berlaku ialah penangan buku WTF? 23 Properties by 30 yang dikatakan berada dalam senarai Best Seller di kedai buku tempatan sekarang juga melariskan penjualan ebook hartanah di blognya. Macam mana ini berlaku?

1. Pelabur hartanah yang terdengar tentang buku WTF ini melalukan carian buku tersebut di Google. Keyword yang digunakan biasanya ialah ‘wtf property’

2. Selain daripada forum rasmi penulis buku tersebut, keputusan carian meletakkan pautan ke blog AE di muka hadapan Google Search. Kat sini, lebih daripada 80% yang mencari tentang keyword ini akan masuk ke blog AE.

3. Buku WTF sekarang memang susah nak cari sebab sangat laku. Orang yang lakukan search ini pula adalah orang yang ingin membeli buku tersebut. Mereka ada kuasa beli. AE pula ada mengeluarkan ebook tersendiri. Selepas membaca entri dalam blog AE, saya yakin golongan dari search engine ini akan membeli ebook AE.

Walaupun yang masuk ke blog AE melalui keyword ini tak sampai puluhan ribu seperti keyword panas yang lain, tetapi ia telah cukup untuk melariskan jualan ebook AE sehingga mencapai nilai jualan ribuan ringgit. Hal ini adalah kerana:

  1. Pembaca yang masuk adalah mereka yang berminat dengan bidang hartanah
  2. Pembaca yang masuk adalah mereka dari golongan yang berduit

Dalam erti kata lain, pembaca yang masuk menepati target sasaran pembaca yang diletakkan oleh AE. Cuma yang membelinya kita tak tau samada awek (AE bagitau saya salah satu target pembaca blognya adalah awek) ataupun tidak.

Jadi apa yang kita dapat pelajari dari sini ialah:

  1. Kalau anda sedang memasarkan sesuatu produk, tak salah untuk bercerita tentang produk lain yang berkaitan dengan produk anda jual. Lagi bagus sekiranya produk tersebut popular kerana efek SEO tadi boleh melariskan produk anda pada masa yang sama.
  2. Keyword adalah kuasa utama dalam pemasaran di internet menggunakan SEO. Dalam hal ini telah terbukti keyword yang bukan lucah juga boleh memberi keuntungan kepada blogger. Terus terang saya cakap, sesiapa sahaja tak kiralah pengguna WordPress ataupun Blogger/Blogspot boleh mendapat manfaat daripada pemilihan keyword yang betul.
  3. Siapa kata blogger boleh buat duit hanya dari advertorial dan Nuffnang/Innity sahaja? Banyak lagi cara lain dan pemasaran ebook adalah salah satu daripada cabangnya.
  4. Penggunaan keyword yang betul dalam SEO menambahkan bilangan pembaca tetap yang baru untuk niche blog kita. Biarpun ada yang tak membeli ebook AE, namun bilangan pembacanya telah bertambah dan tak mustahil sekiranya orang yang tak membeli sekarang akan membeli ebook tersebut pada masa hadapan.

Kepada blogger lain, semoga berjaya =)

173 Comments

  1. Di sini saya mula merasai betapa bernilainya modal sesuatu ilmu. Tanpa ilmu sukar untuk kita hidup. Apatah lagi menjadi yang hebat di dunia dan akhirat.
    Curahan rasa fmtt @ ..Sayangi AnakMy Profile

  2. Keyword berkualiti akan memberi impak yang besar untuk menjana trafik ke blog kita..

    Suatu ketika dahulu, saya tak teringin pun nak menaip keyword Eyriqazz dekat google search disebabkan keyword tersebut susah untuk ditaip..

    Tapi sekarang ni boleh dikatakan hari2 saya menaip perkataan Eyriqazz vs denaihati untuk melihat perkembangan semasa di google..

    Hebat penangan Contest SEO yang dianjurkan oleh Eyriqazz ni..
    Curahan rasa Anuar @ ..Eyriqazz vs Denaihati : Blog siapa lebih popular?My Profile

  3. Terimakasih banyak atas informasinya, sangat-sangat membantu bagi seorang newbie seperti saya. Salam kenal untuk teman-teman semuanya yang ada disini. ^_^

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!