Contest Cabaran SEO Lelaki Kacak – Komen Ariff Shah

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini adalah pandangan ikhlas blogger Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com yang telah mengeluarkan buku khas tentang SEO dalam bahasa Melayu. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “Apa Yang Perlu Dibuat Setelah Berada di Tempat Pertama Google Search?“ dan “Jadi Blogger Syok Sendiri Pun Kadang-Kadang Tak Boleh“.

Tahniah kepada Titan kerana menganjurkan contest SEO yang mendapat sambutan ramai dari segi peserta dan sponsor. Memang susah nak anjur contest yang ada ramai sponsor ni sebab biasanya sponsor akan menilai dulu samada contest ni boleh pergi ke tak. Kadang-kadang contest nak habis barulah sponsor nak datang dan pada masa tu agak rugi sebenarnya sebab waktu promosi untuk sponsor yang terlambat tadi dah tak banyak.

Contest cabaran SEO ni pada pendapat saya senang je cara nak menang dia. Di sini saya sertakan langkah-langkah biasa yang orang buat.

Social Votes

Naikkan bilangan social votes (Facebook Like, RT dan +1) untuk entri tersebut. Yang memberikan impak besar untuk step ini bukanlah bilangan social votes yang kita dapat tapi bilangan trafik yang masuk. Maklumat trafik dikira mengikut IP yang lalu-lalang, jadi lagi banyak IP, lagi valid data.

Rich Snippet

Gunakan Rich Snippet. Trend sekarang yang saya lihat, entri yang takde kaitan dengan review pun ramai orang bantai letak rating bintang tu. adoi.. Google benarkan benda bintang rating tu supaya orang boleh rate artikel berbentuk review. Rosak.. rosak. Nasib baik saya bukan pekerja di Google Malaysia.

Apa-apa pun saya lihat entri yang ada rich snippet ni ada sedikit advantage. Ada orang akan spam rating tadi sampai berpuluh ribu vote lima (atau sepuluh) bintang. Bila peserta contest lain Google term lelaki kacak untuk check kedudukan, of course la benda rarting tadi keluar. Kebarangkalian untuk entri tadi diklik oleh peserta lain (dan orang yang tahu pasal contest ni) adalah tinggi sebab ada rating tinggi tak munasabah tu.

Lagi satu kalau letak rich snippet gambar author yang kacak pun boleh menjadi. Tapi saya tak cakap akan jadi, cuma ‘boleh’. Ada kemungkinan tak boleh jugak.

Backlink

Backlink kena ada. Sebab contest SEO ni gunakan term yang tak popular, backlink daripada tempat lain memainkan peranan besar. Saya tahu term ni tak popular sebab lebih daripada 6 bulan saya dah ranking page pertama untuk keyword ‘lelaki kacak’ tapi trafik yang masuk takdelah hebat mana pun. Yang masuk biasanya adalah golongan gay #truestory

Nak main backlink ni mudah je. Raasanya semua orang ada skill tersendiri dan ada lubuk backlink tersendiri. Tempat biasa adalah forum, link exchange sites dan aset (website/blog) mereka yang lain. Sama juga macam faktor social votes tadi, yang penting adalah traffic yang masuk daripada tempat diletakkan backlink. Of course, anchor text tu perlulah ada perkataan ‘lelaki’ atau ‘kacak’ ataupun kedua-duanya.

Organic Traffic

Organic traffic ni adalah trafik dari search engine. Macam biasa, hipotesis mudah – semakin banyak organic traffic untuk term tersebut, semakin tinggilah ranking untuk term itu.

Dan disebabkan search term lelaki kacak ni takdelah tinggi sangat volume orang yang cari, jadi kebanyakan organic traffic yang akan masuk adalah daripada peserta lain ataupun pembaca blog peserta yang masuk dalam contest ni. Itu pun kalau pembaca tu berminatlah.

***

Blogger yang biasa dengan SEO ni biasanya akan ada resource sendiri untuk mendapatkan backlink dan artificial trafik mereka. Contest SEO macam ni pun biasanya bukanlah contest SEO yang sebenar kerana semuanya adalah artificial – maksudnya semua faktor boleh dikawal oleh peserta.

Pemenang biasanya adalah mereka yang mempunyai resource paling besar, bukan dari segi entri yang paling menarik untuk pengguna search engine masuk, baca dan appreciate.

Pada saya contest SEO yang betul-betul mencabar sekurang-kurangnya mesti berlawan untuk ranking SEO untuk keyword yang super popular masa tu. Contohnya kalau bulan ramadhan, mungkin keyword ‘buffet ramadhan’ ‘waktu berbuka puasa’ dan sebagainya.

Apa-apa pun, selamat berjaya kepada blogger yang bertanding. Masa ni lah anda belajar macam mana nak cari resource sendiri, lubuk backlink dan pelbagai cara lain untuk menaikkan social count anda.

226 Comments

  1. Salam bro.. membaca entry ni saya saya ni kecik je pasal ni.. thanks bro atas tunjuk ajar ni.. sebut aje Denaihati sape yg tak kenal dgn Master SEO dia.. even tak masuk Contest pun bila search je keyword apa2 pun ada jek Laman Denaihati ni.. selama ni saya cuma Silent reader, tp kali ni tergerak nak komen sebagai tanda terima kasih pada bro… banyak saya belajar di sini.. thanks a lots bro.. keep it up..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!