Nisfu Syaaban antara yang dilarang

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, pada entri tahun lepas aku ada menyentuh tentang amalan membaca Yassin 3x pada malam Nisfu Syaaban yang sering diamalkan pada 15 Syaaban setiap tahun. Kepada yang belum baca isu bacaan Yassin 3x boleh je terus ke entri Nisfu Syaaban Malam Pengampunan. Selain daripada amalan membaca Yassin 3x ada juga amalan solat sunat Nisfu Syaaban yang dilakukan secara berjemaah di surau atau masjid tertentu.

Mengikut petikan di buku Duratun Nasihin Mutiara Mubaligh tulisan Usman AlKhaibawi alih bahasa oleh Dr. Syamsudin Manap solat sunat Nisfu Syaaban antara yang dilarang diamalkan pada malam Nisfu Syaaban :

Demikianlah anggapan perbuatan sunat di malam itu dengan mengerjakan solat berjemaah adalah bid’ah yang buruk dan wajib ditentang. Kerana ahli Fikah telah sepakat akan makruhnya solat sunat berjemaah selain solat Terawih, Istisqo’, Khusuf (Gerhana), dari pendapat Imam yang empat selainnya di luar pendapat mereka. Dan solat yang dikerjakan dengan berjemaah yang banyak pada malam itu kemudian dinamakan solat Bara’ah, juga hukumnya bida’ah, kerana tidak pernah ada di masa sahabat dan tidak pula ada pada masa Tabi’in.

Maka sebaiknya untuk orang yang lemah, supaya menghindari perbuatan yang mungkar ini, dengan tidak mendatangi jemaah di malam pertengahan bulan Syaaban, cukup mencukupkan solat di rumah sahaja, kalaulah tidak didapatkan Masjid yang terhindar dari perbuatan bida’ah tersebut, kerana solat berjemaah di Masjid itu hukumnya pun sunat dan wajib untuk solat fardu.

Ramai Ulama yang tidak melarang untuk memperbanyakan solat sunat seperti solat sunat taubat, tahjud dan istiqarah di rumah sebagaimana yang telah diamalkan pada malam-malam yang lain tetapi tidak solat sunat Nisfu Syaaban. Selain itu melebihkan bacaan Al Quran, Dzikir dan banyak berdoa bagi mendekatkan diri kepada Allah SWT kerana pintu rahmat dibuka luas pada malam Nisfu Syaaban.

Kelebihan bulan Syaaban dan malam Nisfu Syaaban terlalu banyak walaupun ada KHILAFnya, mungkin rakan blogger ada membaca dari sumber lain yang boleh dikongsikan bersama untuk menambahkan ilmu kita bersama.

Bacaan yang lain :

45 Comments

 1. kebanyakan kita beribadah pun memilih waktu..nak tunggu hari tertentu baru nak memperbanyakkan ibadah..dengan harapan mendapat lebih kerahmatan dari Allah..

  tapi andai hari hari lain tetap juga bersikap leka dan lalai terhadap kewajipan sebagai muslim, tidakkah sikap sebegitu seperti menghina Agama ?
  Curahan rasa pipoq @ ..Sebalik kisah indahMy Profile

 2. Berkenaan dengan malam Nisfu (pertengahan) Sya’ban ada beberapa permasalahan yang patut diketahui: Tentang keutamaan malam ini, terdapat beberapa hadis yang menurut sebagian ulama sahih. Diantaranya hadis A’isyah: “Suatu malam rasulullah salat, kemudian beliau bersujud panjang, sehingga aku menyangka bahwa Rasulullah telah diambil, karena curiga maka aku gerakkan telunjuk beliau dan ternyata masih bergerak. Setelah Rasulullah usai salat beliau berkata: “Hai A’isyah engkau tidak dapat bagian?”. Lalu aku menjawab: “Tidak ya Rasulullah, aku hanya berfikiran yang tidak-tidak (menyangka Rasulullah telah tiada) karena engkau bersujud begitu lama”. Lalu beliau bertanya: “Tahukah engkau, malam apa sekarang ini”. “Rasulullah yang lebih tahu”, jawabku. “Malam ini adalah malam nisfu Sya’ban, Allah mengawasi hambanya pada malam ini, maka Ia memaafkan mereka yang meminta ampunan, memberi kasih sayang mereka yang meminta kasih sayang dan menyingkirkan orang-orang yang dengki” (H.R. Baihaqi) Menurut perawinya hadis ini mursal (ada rawi yang tidak sambung ke Sahabat), namun cukup kuat.
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2My Profile

  1. Dalam hadis Ali, Rasulullah bersabda: “Malam nisfu Sya’ban, maka hidupkanlah dengan salat dan puasalah pada siang harinya, sesungguhnya Allah turun ke langit dunia pada malam itu, lalu Allah bersabda: “Orang yang meminta ampunan akan Aku ampuni, orang yang meminta rizqi akan Aku beri dia rizqi, orang-orang yang mendapatkan cobaan maka aku bebaskan, hingga fajar menyingsing.” (H.R. Ibnu Majah dengan sanad lemah).
   Curahan rasa Bang Iwan @ ..Links for 2011-07-26 [del.icio.us]My Profile

   1. Ulama berpendapat bahwa hadis lemah dapat digunakan untuk Fadlail A’mal (keutamaan amal). Walaupun hadis-hadis tersebut tidak sahih, namun melihat dari hadis-hadis lain yang menunjukkan kautamaan bulan Sya’ban, dapat diambil kesimpulan bahwa malam Nisfu Sya’ban jelas mempunyai keuatamana dibandingkan dengan malam-malam lainnya.
    Curahan rasa Bang Iwan @ ..Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2My Profile

    1. Bagaimana merayakan malam Nisfu Sya’ban? Adalah dengan memperbanyak ibadah dan salat malam dan dengan puasa, namun sebagaimana yang dilakukan Rasulullah, yaitu dengan secara sendiri-sendiri. Adapun meramaikan malam Nisfu Sya’ban dengan berlebih-lebihan seperti dengan salat malam berjamaah, Rasulullah tidak pernah melakukannya. Sebagian umat Islam juga mengenang malam ini sebagai malam diubahnya kiblat dari masjidil Aqsa ke arah Ka’bah.
     Curahan rasa Bang Iwan @ ..Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2My Profile

     1. Adapun apa yang sering dilakukan oleh sebagian umat Islam, yaitu Salat Malam Nisfu Sya’ban sebanyak 100 rakaat, ini tidak ada landasannya dan termasuk bid’ah. Syeikh Abdurrahman bin Ismail al-Muqaddisi telah mentahqiq masalah ini.
      Curahan rasa Bang Iwan @ ..Links for 2011-07-26 [del.icio.us]My Profile

      1. Demikian juga tidak ada do’a khusus untuk malam nisfu Sya’ban, namun cukup dengan do’a-do’a umum terutama do’a yang pernah dilakukan Rasulullah. Jadi sangat dianjurkan untuk meramaikan malam Nisfu Sya’ban dengan cara memperbanyak ibadah, salat, zikir membaca al-Qur’an, berdo’a dan amal-amal salih lainnya.

 3. sebaik-baiknya amalan sunnah,, masih lebih baik amalan yang wajib…
  Insyaallah..

  Syukron infonya… 🙂

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!