Nak makanan cepat? Express Food ada, penghantaran makanan melalui drone!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kemajuan teknologi yang digunakan sebaiknya untuk memberi khidmat kepada pelanggan.

Menjelang akhir bulan Jun 2019, penduduk di Cyberjaya akan dapat menikmati perkhidmatan penghantaran makanan di mana makanan akan dihantar tepat di depan pintu rumah anda melalui dron.

Disebut “Ekspress Food”, penghantaran makanan akan dilakukan oleh drone 6-propeller yang dihasilkan oleh Average Drone Sdn Bhd, sebuah syarikat tempatan yang terlibat dalam industri drone sejak tahun 2014.

12 minit tempoh penghantaran

Perkhidmatan ini bekerjasama dengan Futurise yang diuruskan oleh Cyberview, sebuah firma subsidiari di bawah Kementerian Kewangan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Hamdee Hamdan, ia akan mengambil masa hanya 12 minit untuk makanan yang akan dihantar setelah pesanan ditempatkan, dan caj penghantaran akan dikenakan biaya RM2.50 setiap perjalanan.

Terdapat tempoh percubaan selama 3 bulan untuk perkhidmatan penghantaran makanan dan makanan akan dihantar dalam jarak 2 kilometer dari bangunan Futurise di Cyberjaya.

Ujian selama 3 bulan

Buat masa ini, hanya 7 jenis makanan yang akan ditawarkan semasa tempoh percubaan, termasuk mi, nasi, burger, sandwic, kuih dan buah. Setiap drone akan dapat menampung berat sehingga 800g.
 
Ini hanya satu ujian dan selepas tiga bulan, mereka akan melihat bagaimana ia pergi dan menambah lebih banyak hidangan pada menu.

Syarikat itu juga telah membangunkan aplikasi mudah alih yang masih dalam draf terakhir, untuk memudahkan pelanggan memesan makanan mereka.

Ia tidak begitu banyak tentang harga, semuanya juga mengenai tempoh masa sejak banyak yang mahu penghantaran cepat. Average Drone telah mengembangkan drone supaya dapat diterbangkan semasa hujan, tetapi tidak dalam keadaan ketika hujan lebat.

Jika respon itu baik, syarikat itu merancang untuk mengubah setiap drone untuk menampung berat badan 3kg.

Bila perkara ini berlaku, boleh lah kita lihat drone berterbangan di udara Cyberjaya.

3 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!