Mengubah budaya hidup sebelum ekonomi bertambah parah

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan, ketika iftar bersama meraikan seorang sahabat yang akan mengerjakan umrah Ramadhan kami berbual hal ekonomi dunia. Seorang sahabat berkata beliau mendapat tahu dari sahabatnya yang baru pulang dari London bahawa ekonomi London pun sangat teruk sekarang. Memang sesungguhnya bukan sekadar ekonomi Malaysia atau ekonomi London malah ekonomi dunia tidak stabil cuma ramai dikalangan kita kurang membaca fakta lebih membaca gosip di sosial media sehingga tidak mengetahu keadaan teruknya ekonomi dunia. Tak percaya kita sedang mengahadapi krisi ekonomi dunia, lihat berapa ramai sahabat-sahabat kita yang sedang kehilangan pekerjaan dan sumber pendapatan.

make money online dengan facebook

Keruntuhan ekonomi yang berlaku di Greece adalah salah satu iktibar betapa rakyat tidak mahu mengubah kehidupan mewah walaupun sudah nyata ekonomi negara mereka diambang keruntuhan. Ramai yang membandingkan jumlah hutang negara Greece dengan hutang negara Malaysia dan menjangka Malaysia juga akan muflis seperti Greece. Aku juga yakin Malaysia bakal menjadi seperti Greece tetapi bukan kerana perbandingan jumlah hutang tetapi sifat rakyat Malaysia yang tidak mahu mengubah gaya hidup. Berapa ramai di kalangan kita yang bersedia mengubah gaya kehidupan seperti yang aku cadangkan dalam entri “Persediaan menghadapi kemerosotan ekonomi dunia“. Memanglah Kerajaan ada tanggungjawap untuk menguruskan ekonomi tetapi kalau rakyat tidak membantu maka sia-sia semua usaha seperti yang berlaku di Greece.

buat duit dengan facebook

Rata-rata majoriti status di sosial media tidak dapat menerima hakikat bahawa dunia di ambang kemerosotan ekonomi dan rakyat terus menagih hak yang sama seperti Malaysia kaya selamanya. Di Greece rakyat tidak mahu berkorban apabila ekonomi negara runtuh sehingga Persatuan Ekonomu Eropah memberi bantuan pakej ekonomi dengan syarat-syarat yang ketat. Untuk memastikan mereka mendapat hak yang sama rakyat Greece telah menukar kerajaan tetapi kerajaan baru tidak dapat membantu mengubah nasib kerana rakyat sendiri tidak mahu mengubah budaya hidup mereka. Jadi kalau rakyat Malaysia juga berpendirian yang sama seperti rakyat Greece sudah pasti keadaan yang sama juga bakal berlaku kepada kita.

Ekonomi sesebuah negara juga seperti kehidupan umat Islam, setelah sebelas bulan kita hidup mewah makan siang dan malam maka ALLAH perintahkan untuk berpuasa sebulan di bulan Ramadhan. Di bulan Ramadhan kita perlu mengubah jadual dan cara hidup supaya di akhir Ramadhan kita mendapat berbagai manafaat berganda. Begitu juga ekonomi sesebuah negara tidak akan terus mewah sepanjang masa, bila tiba masa ALLAH akan uji dengan kemerosotan ekonomi. Manusia yang dapat menerima kenyataan dengan mengubah jadual dan cara hidup pasti akan berjaya mengharungi dekad kemerosotan ekonomi malah kepada yang pandai mencari peluang akan menjadi kaya raya.

Kerja Sendiri

Kami sekarang sedang sedang bersedia mengharungi kemerosotan ekonomi dunia dengan bukan mencari salah orang tetapi menyelongkar segala peluang yang akan terhidang untuk mencipta lebih banyak duit dan lebih banyak kejayaan. Ini bukan masa untuk mengeloh dan berputus asa tetapi masa mencari peluang pendapatan kedua. Dalam keadaan ekonomi yang meruncing kita tiada pilihan selain memilih projek yang yang boleh memberi pulangan walaupun dihati bukan yang kita suka.

Anda pulak bagaimana??

139 Comments

 1. sangat sepakat. kadang kadang budaya hidup yang boros turut mempengaruhi kemerosotan ekonomi kita. saatnya membantu meningkatkan perekonomian dengan kemandirian ekonomi. semoga wirausaha yang tumbuh bisa menjadi salah satu solusi. amin,,

 2. “PERHATIAN KEPADA IBU-BAPA DAN BELIA / BELIAWANIS”
  Jika Anda salah seorang yang serius ingin menceburkan diri sebagai “Entrepreneur” / Usahawan Baru atau memajukan lagi Keusahawanan anda yang sedia-ada , maka disyorkan agar merebut peluang keemasan ini!
  Peluang melanjutkan pelajaran di MEF EDUCATION dengan kerjasama INSTITUT USAHAWAN BUMIPUTERA (MARA), Institusi Tempatan dan Antarabangsa kini dibuka :

  – Yuran Penyertaan Kursus Persijilan Kemahiran Asas Keusahawanan RM350.00 sahaja
  – Elaun dapat diwujudkan mengikut kelayakan semasa menjalani latihan praktikal
  – Terbuka kepada semua yang berminat (Lelaki dan Perempuan) dan berkelayakan

  Kelayakan Asas :

  – Warganergara Malaysia (Bumiputra)
  – Berumur 18 Tahun Keatas
  – Memahami Bahasa Malaysia

  Kursus KEUSAHAWANAN :

  – 3 Bulan bagi peringkat Persijilan dan bolih diteruskan sehingga peringkat “Advance”/ Lanjutan (Diploma /
  Ijazah / Sarjana)
  – Media Kursus diadakan dalam Bahasa Malaysia
  – Waktu belajar adalah fleksibel dan kelas diadakan pada hari Jumaat dan Sabtu, atau Sabtu dan Ahad
  – “Outdoor Training” Latihan Luar Ala-Tentera diadakan selama 3 Hari (“Optional” / Pilihan Tersendiri)
  – Sijil yang ditauliahkan adalah diiktiraf oleh INSTITUT USAHAWANAN BUMIPUTERA (MARA), Institusi -Institusi Tempatan dan Luar Negara (“International” / Antarabangsa)
  – Kelas diadakan didaerah dan Parlimen masing-masing (Terdekat dari Pilihan Tersendiri)

  Sebahagian dari Kebaikan dan Keuntungan yang dapat dikecapi secara langsung mahupun tidak langsung dengan menyertai Program ini dengan jayanya :

  – Berpeluang dan Meletakan anda ketangga yang lebih baik kehadapan berbanding mereka yang tiada memiliki
  Kursus ini samada anda yang telah ada atau tidak memiliki sijil / Diploma / Ijazah / Sarjana mahupun
  PHD dalam apa-apa jurusan / bidang pembelajaran lain
  – Lebih bersedia dan kental menghadapi segala cabaran dan dugaan dalam kerjaya dan kehidupan keseluruhannya
  – Berpeluang menjadi Usahawan yang berjaya dan menjana pendapatan tambahan dan lain-lain imbuhan
  – Berpeluang menemui sahabat dan taulan baru dan lama bagi mengeratkan lagi hubungan siratul-rahim atau
  bagi apa sahaja kepentingan lain
  – Mempertingkat kejayaan dan kecermelangan dalam bidang dan kerjaya yang sedia ada
  – Satu ruang terapi dimana seseorang itu dapat membasmi atau menghadapi berbagai masalah dalam
  kehidupan seperti tekanan, kekecewaan, kesedihan dan seumpamanya dengan adanya dan menyertai
  aktiviti-aktiviti sosial lain selain kursus wajib.
  – Menjalani kehidupan dunia sebagai seorang Khalifahtullah dengan lebih baik lagi sempurna

  Bagi Tuan / Puan Yang Berminat, sila hubungi salah satu pilihan anda dibawah :

  – H/P : 011-26650859 Atau Whatapp (Firdaos)
  – Email : mef.firozadya@gmail.com
  – Untuk maklumat selanjutnya, Sila buka dan lihat facebook : Serinity Probina

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!