Jadual Berbuka Puasa Malaysia

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, Kami sekeluarga memohon ampun dan maaf kepada semua di atas segala kesalahan dan kesilapan yang kelihatan dan yang tersirat sempena melangkah bulan mulia Ramadhan. Doakan semuga ALLAH SWT menjadikan Ramadhan 1434 terbaik berbanding Ramadhan yang lepas dan seluruh amalan kita diterima. Semuga kita bertemu malam Lailatul Qadar hendaknya.

Kepada pencari waktu berbuka puasa dan imsak Malaysia dan Indonesia sila klik “JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA NEGERI-NEGERI SELURUH MALAYSIA“.

Untuk memastikan pengisian Ramadhan 1433 lebih bermakna insyallah kita sama-sama azam untuk menyempurnakan amalan-amalan yang kita tetapkan contohnya :

1. Solat Fardu berjemaah di Masjid/Surau atau di rumah untuk setiap waktu.

2. Solat sunat terawih berjemaah sebulan

3. Solat 2 rakaat sunat taubat setiap hari

4. Solat 4 rakaat solat sunat tahjjud setiap malam

5. Solat sunat tasbih setiap hari atau sekurang-kurangnya sekali seminggu

6. Berselawat sebanyak 100 ribu kali sebulan

7. Beristighfar sebanyak 100 ribu kali sebulan

8. Bersedekah sebanyak RMXXXX

9. Dan banyak lagi.

Kita mesti merancang semua program sepanjang Ramadhan di atas ini hanya contoh kalau tidak Ramadhan akan berlalu begitu sahaja tanpa ada beza dengan bulan-bulan yang lain .. kan rugi tu. Kalau nak cerita kelebihan bulan Ramadhan rasanya ramai dah tahu dan ramai dah tulis tetapi yang penting sebanyak mana yang kita boleh kumpulkankan jongkong pahala untuk diri kita.

Fail to plan, Plan to Fail” dah biasa kita dengan jadi jangan jika menjadi sebahagian mereka yang gagal dunia dan akhirat kerana belum pasti tahun depan kita dapat menikmati Ramadhan lagi.

Sumber : http://honeykoyuki.blogspot.com/

Spread the love

190 Comments

 1. Selamat menjalankan ibadah puasa, semoga di bulan puasa ini kita mendapatkan pengampunanm dari segala dosa, dan mendapat pintu surga, aamiin…

      1. Keenam, syahrus shabr (bulan sabar). Bulan Ramadhan melatih jiwa Muslim untuk senantiasa sabar tidak mengeluh dan tahan uji. Sabar adalah kekuatan jiwa dari segala bentuk kelemahan mental, spiritual, dan operasional. Orang bersabar akan bersama Allah sedangkan balasan orang-orang yang sabar adalah surga. Semoga semua bisa memanfaatkan momentum Ramadhan ini untuk memperbanyak ibadah kepada Allah. Amin
       Curahan rasa Bang Iwan @ ..London 2012 Rhythmic Gymnastics | Senam Ritmik di Logo Google Hari IniMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!