Hutan Indonesia terbakar, Jokowi tak sedia terima bantuan Malaysia – Tun M

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malaysia tidak pernah bertanya Indonesia kenapa ia tidak menerima tawaran untuk membantunya menangani kebakaran hutan yang menyebabkan jerebu, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata Malaysia menawarkan bantuan kepada Indonesia kerana mempunyai peralatan pengeboman air.

Ditanya pada sidang akhbar mengenai kenapa Presiden Indonesia Joko Widodo tidak bersedia menerima tawaran Malaysia, Mahathir berkata: “Saya tidak tahu kenapa.”

“Tanya kenapa anda tidak mahu menerima bantuan kami? Saya belum melakukannya. Kenapa anda tidak bertanya (pada Joko)?” – Tun M

Jerebu berpunca daripada kebakaran hutan di Indonesia

Ditanya bagaimana Malaysia akan mengawal masalah jerebu, perdana menteri berkata: “Kami berdoa agar hujan turun. Kita telah melakukan pembenihan awan dan meminta orang ramai memakai topeng muka.”

Ditanya mengenai kos yang terlibat dalam pembenihan awan, Mahathir berkata beliau tidak menerima maklumat mengenai kosnya.

“Tetapi kami menerima cadangan sekarang supaya menggunakan dron untuk membentuk hujan buatan. Kita boleh menggunakan beberapa dron, bukan satu di kawasan tertentu,” katanya.

Jerebu yang berpunca daripada kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan di Indonesia melanda beberapa kawasan di Malaysia yang dibawa angin Monsun Barat Daya.

Pengguna boleh buat Semakan IPU terkini Indeks Pencemaran Udara jerebu di Malaysia dan seluruh dunia.

Warganet sindir di twitter

Sedang menjadi trending ketika ini majoriti rakyat Malaysia mengucapkan “Terima kasih Indonesia” disebabkan fenomena jerebu teruk yang sedang melanda negara.

Posting yang dibuat menerusi laman sosial Twitter ini menyaksikan rata-rata netizen menggunakan tagline “thanks Indonesia” dalam intonasi sindir.

Sehingga ke saat ini lebih 2,400 tweet yang dimuat naik oleh netizen menggunakan tagline itu.

Selain mengeluarkan kata-kata perli, netizen turut memuat naik gambar keadaan terkini di Malaysia jika dibandingkan dengan sebelum ini.

Ada yang bernyanyi yang dituju khas kepada Indonesia dan paling menyedihkan posting daripada Susan Lankester @suelanks memaparkan video burung mati bertaburan di atas jalan disebabkan pencemaran udara teruk yang melanda negara ketika ini.

Posting tersebut mendapat hampir 16,000 retweet dan 7,647 tanda suka.

Bagi netizen “inilah nilai persahabatan dua negara yang berjiran dan diberikan tanpa gagal setiap tahun sehingga membuatkan semua orang sakit”.

Sehingga 5 petang kawasan yang diklasifikasikan sebagai sangat tidak sihat iaitu di 5 kawasan di Sarawak manakala 30 kawasan lagi di Semenanjung.

2 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!

Think Quran