Gempabumi Tsunami Palu dan Donggala, Korban terus meningkat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sedih dan pilu dikhabarkan rentetan gempabumi dan tsunami di Sulawesi.

Jumlah korban jiwa di Sulawesi berjumlah 832 orang, tetapi para pegawai menjangkakan angka itu meningkat, kesan kemusnahan yang ditinggalkan oleh gempa bumi dan tsunami yang kuat. Dua hari selepas gempa bumi berkekuatan 7.5 magnitud melanda pulau itu, pihak berkuasa terus menyelusuri tembok dan kayu mencari mangsa.

Jumlah korban kemungkinan masih akan terus bertambah kerana pencarian dan evakuasi terus dilakukan. Proses pencarian dan mengeluarkan mayat hari ini fokus di Hotel Roa Roa yang runtuh, Ramayana, Pantai Talise, hingga perumahan Balaroa.

Ombak tsunami melanda Palu

Gelombang ombak sehingga 3m (10 kaki) tinggi melanda Palu di pulau Sulawesi.

Video di media sosial menunjukkan orang ramai menjerit dan melarikan diri dengan panik ke masjid di kalangan bangunan yang rosak. Gempa susulan yang kuat menggegarkan bandar itu pada hari Sabtu. Beribu-ribu rumah telah runtuh, bersama dengan hospital, hotel dan pusat membeli-belah.

Pasukan penyelamat sedang membuat operasi, walaupun dikekang oleh halangan laluan utama. Jalan utama ke Palu telah disekat kerana tanah runtuh, dan jambatan utama tidak berfungsi.

Mayat badan di sepanjang pantai

Agensi bencana Indonesia mengatakan sekurang-kurangnya 384 orang telah terbunuh, tetapi jumlah itu dijangka meningkat. Sekurang-kurangnya 540 telah cedera, dan 29 disenaraikan sebagai hilang.

Apabila ancaman itu berlaku pada hari kejadian, orang masih melakukan aktiviti di pantai dan tidak segera berlari dan mereka menjadi mangsa. Tsunami tidak datang dengan sendirinya, ia menyeret kereta, pokok-pokok, rumah dan ia melanda segala-galanya di darat.

Laluan utama tersekat

Palu dan Donggala adalah rumah kepada lebih daripada 600,000 orang. Presiden Joko Widodo berkata tentera sedang dalam perjalanan ke kawasan itu untuk mengukuhkan pasukan penyelamat dan membantu mendapatkan mayat.

Lapangan terbang utama di Palu telah ditutup sejak tsunami melanda, landasan tersebut telah rosak tetapi pihak berkuasa berharap helikopter masih boleh mendarat.

Tentera Indonesia menghantar pesawat kargo bantuan dari ibukota Jakarta. Para pegawai mendesak penduduk tempatan supaya tidak memasuki rumah mereka dan menjauhkan diri dari bangunan, berikutan risiko gempa susulan.

Gempa bumi itu berlaku di tengah-tengah Sulawesi tengah pada kedalaman 10 kilometer (6.2 batu) sebelum jam 18:00 pada hari Jumaat (10:00 GMT).

Susulan tsunami, AHA Centre memaklumkan seramai 1.5 juta penduduk di bandar Palu dan Donggala terkesan akibat bencana ini dan pihak berkuasa Indonesia telah menggerakan semua agensi yang terlibat untuk membantu proses SAR dan evakuasi.

Denaihati Network melalui rakan NGO di Indonesia iaitu WMI Care, Pangeran Handriansyah yang kini berada dilapangan sedang menyusun penyaluran sumbangan SEGERA kepada ribuan penduduk yang terkesan akibat gempa bumi ini.

Sumbangan utama yang akan disalurkan ialah:

Pek Makanan (Food Pack)
Pek Kebersihan (Hygiene Pack)
.
Ayuh bantu ringankan beban mereka melalui 3 langkah berikut:
.
DERMA ONLINE: www.bit.ly/DHfundraiser

Boleh Tunai, Kad Kredit & Debit Kad
.
SEBARKAN

Sebarkan (share) info ini agar lebih ramai dapat turut sama menyumbang.
.
Terima kasih. Semoga Allah merahmati kita semua!

37 Comments

  1. Tahun 2018 banyak meninggalka kenangan pahit dilanda tsunami utk rakyat Indonesia. Semoga mereka sentiasa di bawah lindunganNya.

    1. Takziah diucapkan kepada mereka. alhamdulillah, masyarakt dunia memang sgt supportive membantu masyarakat di Palu

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!