Facebook laporkan ‘data breach’ ketiga tahun ini, 6.8 juta akaun terlibat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Lagi mengenai isu sekuriti.

Sebelum ini ada berlaku kebocoran data Google yang bocor dari platform media sosialnya, iaitu Google Plus. Kali ini Facebook pula melaporkan pelanggaran dalam sistemnya kerana bug yang mungkin telah mendedahkan gambar akaun pengguna di seluruh dunia. Ia berlaku selama lebih dari 12 hari antara 13 dan 25 September, melalui aplikasi pihak ketiga.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini 

Tomer Bar selaku pengarah kejuruteraan Facebook, telah menyatakan bahawa isu itu telah diperbaiki tetapi pepijat itu berpotensi memberi akses kepada foto lain, seperti yang dikongsi di Marketplace atau Facebook Stories.

Pada masa ini, Facebook percaya ini mungkin telah menjejaskan sehingga 6.8 juta pengguna dan sehingga 1,500 aplikasi yang dibina oleh 876 pemaju. Satu-satunya aplikasi yang terjejas oleh pepijat ini adalah orang yang diluluskan oleh Facebook untuk mengakses API gambar dan pengguna individu telah membenarkan untuk mengakses foto mereka.

Selain itu, ia juga memberikan akses kepada foto yang dimuat naik ke Facebook tetapi tidak dipaparkan. Contohnya jika pengguna tidak melengkapkan muat naik, maka Facebook menyimpan salinan gambar selama tiga hari.

Facebook memohon maaf atas pelanggaran data tersebut dan memaklumkan akan melancarkan alat untuk pemaju aplikasi pada awal minggu depan. Facebook akan bekerjasama dengan pemaju aplikasi untuk memadam foto yang bocor.

Dengan setiap aplikasi, laman web dan laman rangkaian sosial akan meminta kita untuk “Allow” dan berikan akses kepada telefon, kenalan, awan dalam talian dan apa sahaja yang anda fikirkan. Itulah yang sebenarnya antara punca utama yang rata-rata kita tidak membaca keseluruhan T&C.

Aplikasi permainan yang dibenarkan adalah lebih berbahaya daripada apa yang kita perlu perhatikan.

Mempunyai sambungan internet yang boleh dipercayai akan membolehkan kita untuk pastikan aplikasinya dikemaskini. Adakalanya Free Wi-Fi pun boleh sebabkan aktiviti penggodaman berlaku. Ia juga boleh diperiksa jika menggunakan plugin di platform wordpress untuk penulis blog. 

Selain itu, sentiasalah berhubung dengan berita terkini yang boleh membuat anda tahu tentang apa yang berlaku dari segi pelanggaran keselamatan. 

32 Comments

 1. Facebook merupakan platform media sosial yang digemari ramai..

  masalahnya Facebook juga menghendaki kita mengisi butiran peribadi yang agak rahsia untuk didedah seperti tarikh lahir,status perkahwinan dan sebagainya.

 2. memang bahaya juga jika maklumat peribadi terdedah kepada pihak yang tidak bertanggungjawab..

  sebab itu perlu berhati-hati dan sentiasa berwaspada selalu

 3. jumlah akaun yang aktif di Facebook masih tinggi lagi berbanding 6 atau 8 juta..

  namun satu juta akaun yang berpotensi untuk didedahkan kepada Scammer sangat berbaloi kepada mereka.

  itulah yang bahayanya jika maklumat penting bocor kepada pihak yang tidak bertanggungjawab

  1. jika kita letak maklumat yang tepat dan betul memang mengundang kepada makanan scammer..

   sekirannya letak maklumat kurang tepat memang mereka juga dapat maklumat yang salah juga.

 4. Bahaya data breach ni.. sbb maklumat terdedah kepada scammer.. harap benda ni selesai cepat

     1. Kalau gambar yang kita set public, kalu bukan FB yang digodam pun, kemungkin friend dlm list kita pun akn salah guna

 5. sangat bahaya kerana data peribadi diceroboh untuk kegiatan yang tidak bagus..

  paling mudah untuk dijadikan list bagi Scammer menjalankan operasi mereka

   1. pelbagai cara untuk memastikan mereka terus ampuh sebagai media sosial paling digemari..

    memang sukar dinafikan kerana Facebook adalah media alam maya yang ada reaksi dengan pengguna lain baik secara terbuka atau tertutup

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!