Erti Pengorbanan, Selsema Babi dan Kerajaan Perpaduan.

Spread the love

PENGORBANAN ini perkataan besar yang mudah di katakan tapi bukan mudah nak buat.

Bagi aku erti PENGORBANAN ini adalah melakukan sesuatu yang tak suka kita lakukan untuk mencapai satu kejayaan.

Contohnya untuk sukses dalam PELAJARAN kita mesti bersengkang mata untuk belajar siang dan malam. Kalau setakat goyang kaki dapat telur ayam je lah nampaknya. Nak berjaya dalam BISNIS juga mesti kerja kuat, tinggal keluarga, kurang berseronok-seronok dan tidak mudah putus asa. Bagunan yang tinggi dibina dengan kerja kuat siang dan malam. Nak masuk SYURGA lagi lah perlu bersusah-susah. Tengok je lah macam mana Nabi SAW berkorban tenaga, harta dan masa. Hasil dari pengorbanan Nabi SAW kita sekarang mengnikmati ISLAM walaupun sudah lebih 1400 tahun kita ditinggalkan.

Dunia sekarang sedang diduga dengan masalah bermula dengan penguncupan EKONOMI dan terkini masalah wabak Selsema Babi. Kes pertama jangkitan tempatan Selsema Babi sudah terjadi di Malaysia. Untuk mengatasi masalah ini perlukan PENGORBANAN. Isu penguncupan Ekonomi dan Selsema Babi adalah isu besar tetapi di Malaysia tenggelam oleh isu POLITIK.

Seminggu dua ni 1Malaysia sedang sibuk dengan isu Kerajaan Perpaduan, bagi aku secara peribadi kalau untuk perpaduan UMAT ISLAM supaya menjadi tuan di negara sendiri kenapa tidak??? Musuh-musuh ISLAM memang suka kita bersengketa. Tak salah berbeza Pendapat, Tak salah berbeza Parti tapi perpaduan Umat Islam mesti dijaga. Ini semua hanya akan berlaku bila ada PENGORBANAN. Jangan sia-siakan PENGORBANAN yang telah Nabi SAW buat untuk kita. Siapalah kita ini jika dibandingkan dengan Nabi SAW.

Apa makna PENGORBANAN bagi ANDA??


Spread the love

39 Comments

 1. Pengorbanan itu sesungguhnya mempunyai arti yang sangat mulia, yaitu memberikan apa yang kita miliki untuk tujuan yang baik.

 2. kadang pengorbanan yg akan kita lakukan tdk pernah direspon baik dgn seseorang, padahal pengorbanan yg kita lakukan itu memang sangat dibutuhkan olehnya, mungkin pencarian sosok orang tsb yg masih belum ada pada diri orang yang akan berkorban…

 3. Apa arti dari pengorbanan?
  Perilaku menuju kebahagian
  Lewat mahligai perpaduan
  Jerih ayah dipekerjakan
  Agar keluarga dapat makan

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!