Susunan tulisan blog tidak kemas

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, bila blogwalking pasti kita akan berjumpa dengan berbagai cara dan susunan tulisan dengan berbagai warna, bentuk dan saiz. Semua itu tidak salah kerana berblog pun ada amalan demokrasi dimana penulis blog boleh memilih apa juga bentuk dan jenis tulisan yang mereka inginkan walaupun kekadang menyakitkan mata pembaca. Aku lebih suka mencontohi cara tulisan blog profesional kerana blog ini pun berusaha untuk menjadi blog profesional. Kalau nak mencari contoh pasti mencari pada yang lebih baik daripada kita.

Cuba rakan blogger bandingkan antara dua susunan tulisan blog berikut :

1. Pilihan pertama

Susunan tulisan blog tidak kemas

2. Pilihan kedua

Susunan tulisan blog yang kemas

Yang mana satu pilihan anda susunan tulisan blog tidak kemas atau yang kemas? Biasakan kita jumpa dua keadaan ini dalam banyak tulisan blog yang kita lawati.

Aku lebih suka dengan pilihan kedua. Terima kasih kepada Kak Jie yang memberi tunjuk ajar walaupun kelihatan kecil sangat ilmu ini tetapi sangat besar maknanya. Taklah susah mana sebenarnya untuk kelihatan kemas cuma ramai blogger yang terlepas pandang.

Caranya mudah sahaja setelah menulis entri baru highlight kan semua dan tekan button Align Full yang ada di dashboard WordPress dan Blogspot. Selamat mencuba.

---

  1. saya pun suka menggunakan yang pilihan kedua
    Entri terbaru Dadan – Laga Euro 2012 : Yunani vs RusiaMy Profile

  2. Kalau entry yang pendek pendek memang ler fuull justification nih tak nampak sangat akan perbedaannya.

    Anyway , masih lagi menunggu update on tutorial pasa CSS nih

    Hehehhee
    Entri terbaru Ghazali – Cuti cuti Europah 2011 – FrankfurtMy Profile

  3. saya setuju! lagi ekmas kalo kita alignkan entri tu.
    Entri terbaru lin azlina – Wordless Wednesday #1 – Jom lawan!My Profile

  4. Tapi saya lihat kebanyakan dari blog2 famous (kecuali blog Denai Hati hehe) tidak justify..saya pun dah monitor benda nie lama…tak tau apa motif dorang, takkan benda sesimple nie dorang tak titkberatkan ..emm cuba lawati blog2 famous seperti ProBlogger dan lain2..cuba lah hehe
    Entri terbaru Mr ApamPolkadot – Tengah blog walking tetiba terbaca satu artikel PANAS dari blog xxx tentang apam polkadotMy Profile

  5. Sape terer CSS benda ni tersangatlah kacang…huhu

  6. itu namanya adalah justify,

    aku pun suka yang 2 juga.. lagi kemas
    Entri terbaru daus – Valley Of The Wolves Palestine 2011 English SubsMy Profile

  7. sy pun guna cara nie gak.. :)

Artikel pilihan...close