Shahrizat berundur keputusan tepat

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, masih ingat entri “Kontroversi Pusat Fitlot Nasional” yang terus menghantui politik Malaysia. Berbagai dokumen telah didedahkan oleh Pembangkang terutamanya Rafizi Ramli kepada umum ada yang betul dan ada yang tersilap. Setelah berjuang beberapa bulan akhirnya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mengumumkan akan mengundurkan diri sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Keputusan Shahrizat berundur adalah keputusan tepat walaupun keluarga beliau belum dihukum bersalah oleh makamah. Shahrizat merupakan pemimpin politik wanita kerajaan paling tinggi sebagai Ketua Wanita UMNO dan Ketua Wanita Barisan Nasional seharusnya lebih berhati-hati dalam apa juga hal termasuk urusan perniagaan keluarga.

DS Shahrizat Abdul Jalil, Ketua Wanita UMNO

Dalam politik hukum salah atau tidak bersalah makamah tidak begitu penting berbanding PERSEPSI NEGATIF RAKYAT. Rakyat merasa pelik bagaimana Shahrizat membiarkan suami dan anak-anak menguasai NFC yang diselubungi dengan berbagai keputusan bisnis yang penuh dengan kontroversi. Rakyat pasti mengharapkan Shahrizat sebagai Ketua Wanita Barisan Nasional menasihati keluarga supaya tidak melibatkan diri dengan perniagaan yang melibatkan kepentingan Kerajaan kerana pasti akan dituduh mengamalkan nepotism.

Kontroversi sudah berlaku jadi keputusan terbaik adalah mengundur diri daripada Kerajaan yang sedang berjuang untuk mengekalkan kuasa dalam PRU 13. Shahrizat boleh membersihkan nama jika benar-benar tidak bersalah dan insyallah kalau ada rezeki boleh kembali semula sebagai Menteri Kabinet apabila semua kontroversi NFC sudah selesai dan paling penting Barisan Nasional menang pada PRU 13.

Manusia tidak pernah alpa daripada kesilapan yang penting mengambil iktibar dah berubah menjadi lebih baik. Setiap kontroversi adalah ujian daripada ALLAH SWT untuk manusia menjadi lebih baik jika diterima dengan ikhlas dan redha. Belum tentu mereka yang memulakan kontroversi lebih baik daripada yang tertuduh.

Update Terkini :  Suami menteri kabinet Datuk Seri Shahrizat Jalil – Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail hari ini mohon dibicarakan bagi empat pertuduhan yang dikenakan ke atas dirinya. Kesalahan yang didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan membabitkan dua pertuduhan pecah amanah kerana menggunakan RM9,758,140 dana National Feedlot Corporation (NFC) untuk membeli dua unit kondominium di kompleks One Menerung, di Bangsar, pada 1 dan 4 Disember, 2009. Mohamad Salleh yang merupakan pengerusi eksekutif NFC juga menghadapi dua lagi pertuduhan mengikut Seksyen 132 Akta Syarikat kerana memindah RM40 juta dana syarikat itu kepadaNational Meat ands Livestock Corporation, dari 5 Mei hingga Nov 16, 2009. Dalam kedua-dua kes, Mohamad Salleh didakwa menggunakan dana tanpa kelulusan mesyuarat agung tahunan NFC yang menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 132 Akta Syarikat 1965 – Malaysiakini.

122 Comments

    1. Pertanyaan kita adalah kenapa manusia tidak luput dari kesalahan? Jawabannya adalah karena manusia memiliki komponen utama yang tidak dimiliki oleh makhluk Tuhan yang lain yaitu Akal dan hawa nafsu.
     Curahan rasa Bang Iwan @ ..Cinta di Saku CelanaMy Profile

  1. Artinya bila manusia salah adalah hal yang biasa. Namun demikian, karena manusia adalah makhluk Tuhan yang diberi akal pikiran maka kita dituntut untuk belajar dari kesalahan-kesalahan yang diperbuatnya.
   Curahan rasa Bang Iwan @ ..Cinta di Saku CelanaMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!