PageRank blog pentingkah?

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, terima kasih kepada semua sifu yang sudi berkongsi ilmu Pagerank dalam entri “Pagerank blog salah faham”. Semakin faham aku dengan Pagerank ni. Antara banyak komen ada satu yang menarik perhatian iaitu komen dari JeJAI :

Salam, pertanyaan. Apakah kepentingan yang terdapat pada PageRank sehingga ramai orang cuba untuk mendapat PR tertinggi? Apakah pulangan kepada seseorang blogger sekiranya PR kita mencecah sehingga atas PR6..masih tercari-cari.

Menyelongkar rahsia Blog

Memang ramai blogger yang dah tak pentingkan PageRank tapi bagi aku sangat penting. Memang dah jadi tabiat apa yang aku buat semuanya sungguh-sungguh bukan sekadar membazir masa sahaja. Bagi aku Pagerank adalah salah satu indikator untuk mengukur tahap kemahiran aku berblog. Untuk meningkatkan PR blog bukan sahaja bergantung pada nasib tetapi mesti mematuhi berbagai syarat yang telah ditetapkan oleh GOOGLE. Untuk itu aku sebagai blogger mesti terus belajar menyelongkar rahsia berblog samada dari pembacaan di blog-blog sifu dalam dan luar negara dan bertanya terus kepada sifu.

Berblog pun mesti ada matlamat bukan sekadar duit sahaja jadi pasti kewujudan kita dalam dunia blogging yang penuh cabaran ini akan berpanjangan. Aku sedang berusaha mencapai matlamat sebagaimana yang aku dah tulis dalam entri “Plan 100 hari blogging“. Aku tak yakin kalau berblog tanpa tujuan tak ada Pagerank pun tak pe sebab saja suka-suka menulis akan memanjangkan hayat sebagai blogger terutama kepada blogger yang datang dari luar dunia komputer dan internet.

Kesimpulannya seperti komen  Ekspresiruangtapi kalau kisah, bukankah ianya akan memotivasikan blogger tu sendiri utk lebih maju ke depan?“.

nota : komen seorang teman di Facebook : PR x ptg kot…yg pntg org nk click ads je..adakah itu statement “daring”?

[ad#nuffnang336]

93 Comments

          1. Manfaat Page Rank yang satu ini berdasarkan pengalaman sendiri. Dulu ketika belum mendapat Page Rank, ketika saya mempublish sebuah tulisan di blog ini, mungkin sekitar seminggu kemudian baru muncul pada SERP, tetapi saat ini (Page Rank 4) hanya butuh waktu kurang dari 5 MINIT tulisan tersebut sudah terindeks oleh Google. Dari sana saya berkesimpulan bahwa dengan Page Rank yang lebih tinggi maka Google akan lebih sering mengunjungi halaman blog kita.
            Curahan rasa Bang Iwan @ ..Prediksi Manchester City Vs Manchester UnitedMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!