PageRank blog pentingkah?

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, terima kasih kepada semua sifu yang sudi berkongsi ilmu Pagerank dalam entri “Pagerank blog salah faham”. Semakin faham aku dengan Pagerank ni. Antara banyak komen ada satu yang menarik perhatian iaitu komen dari JeJAI :

Salam, pertanyaan. Apakah kepentingan yang terdapat pada PageRank sehingga ramai orang cuba untuk mendapat PR tertinggi? Apakah pulangan kepada seseorang blogger sekiranya PR kita mencecah sehingga atas PR6..masih tercari-cari.

Menyelongkar rahsia Blog

Memang ramai blogger yang dah tak pentingkan PageRank tapi bagi aku sangat penting. Memang dah jadi tabiat apa yang aku buat semuanya sungguh-sungguh bukan sekadar membazir masa sahaja. Bagi aku Pagerank adalah salah satu indikator untuk mengukur tahap kemahiran aku berblog. Untuk meningkatkan PR blog bukan sahaja bergantung pada nasib tetapi mesti mematuhi berbagai syarat yang telah ditetapkan oleh GOOGLE. Untuk itu aku sebagai blogger mesti terus belajar menyelongkar rahsia berblog samada dari pembacaan di blog-blog sifu dalam dan luar negara dan bertanya terus kepada sifu.

Berblog pun mesti ada matlamat bukan sekadar duit sahaja jadi pasti kewujudan kita dalam dunia blogging yang penuh cabaran ini akan berpanjangan. Aku sedang berusaha mencapai matlamat sebagaimana yang aku dah tulis dalam entri “Plan 100 hari blogging“. Aku tak yakin kalau berblog tanpa tujuan tak ada Pagerank pun tak pe sebab saja suka-suka menulis akan memanjangkan hayat sebagai blogger terutama kepada blogger yang datang dari luar dunia komputer dan internet.

Kesimpulannya seperti komen  Ekspresiruangtapi kalau kisah, bukankah ianya akan memotivasikan blogger tu sendiri utk lebih maju ke depan?“.

nota : komen seorang teman di Facebook : PR x ptg kot…yg pntg org nk click ads je..adakah itu statement “daring”?

[ad#nuffnang336]

---

  1. Sebelum ni MJ tak berapa nak kisah dengan PR sebab tak berapa faham..

    Sekarang dok cuba untuk memahami
    Entri terbaru Myra Jay – Hadiah termahal dalam berblog-Kamera Nikon D90My Profile

Trackbacks

  1. [...] tahu detail lagi pasal Google Page Rank ni samada page rank ni penting ke tidak boleh baca entry PageRank blog pentingkah? atau katPage Rank. Jom la check untuk sesiapa yang tak check lagi.. Masukkan url blog anda kat [...]

  2. [...] yang masih kelu page rank (PR) ni menatang apa dan apa kelebihan nya korang leh lah ke Denaihati.com….dia banyak gak kongsi kan tip pasal benda [...]

  3. [...] Blogging, PageRank Assalamualaikum dan salam 1Dunia, nampak gaya macaam ada Google Page Rank update je dalam sehari dua ni. Biasanya Page Rank update akan mengambil masa beberapa hari. Setakat ini Page Rank blog Denaihati masih kekal PR4 belum lagi PR5. Ingat tak entri sebelum ini “Kena Lempang Dengan Google” akibat kesilapan strategi, Page Rank blog Denaihati jadi PR0 nasib baik ketika itu tak ada Page Rank update. Masih ramai lagi yang bertanya penting ke Page Rank ini. Nak tahu penting tak penting Page Rank ini boleh lah baca komen-komen Rakan Blogger dalam entri “Page Rank Blog Pentingkah?“. [...]

  4. Akhirnya Merasa PR Blog 27/6/11 | PuanbeeDOTcom says:

    [...] tengok sini kalau nk tahu [...]