Nisfu Syaaban malam pengampunan

July 25, 2010

Islam

Assalamualikum dan salam 1Dunia, tersentuh sungguh apabila membaca entri Ustaz Rahim bertajuk Nisfu Syaaban dan menyedarkan aku yang kekadang terlalu sibuk dengan duniawi. Syaaban terus berlalu dan tanpa kita sedari Ramadhan kian dekat tetapi belum pasti samada kita mampu bersama dengan Ramadhan yang mulia. Tarikh 15 Syaaban selalu menjadi ingatan sebagai tarikh malam Nisfu Syaaban yang malamnya ada banyak kelebihannya.

Antara petikan dari blog Ustaz Rahim :

Hadis yang boleh dipegang dalam masalah Nisfu Syaaban ialah:

Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hamba-Nya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” [Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain].

Adapun amalan membaca Yasin sebanyak 3x pada malam tersebut sebenarnya adalah TIDAK WARID ( tiada sandaran  ) dari Al Quran dan Hadis Rasulullah SAW. Namun…tidak salah kita nak membaca Yasin pada malam tersebut.Yang salahnya ialah kefahaman sebahagian orang melayu yang meletakkan kepercayaan bahawa MESTI BACA YASIN 3x. Itulah yang salah.

munajat Nisfu Syaaban malam pengampunan

Berikut ada kitaran semula entri Nisfu Syaaban aku yg lepas :

Dari Abu Hurairah r.a : Nabi saw bersabda : “Telah datang kepadaku Jibrail pada malam nisfu Syaaban dan dia berkata : “Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintulah rahmat dibuka. Maka berdirilah dan kerjakan solat lalu angkatlah kedua tanganmu ke langit”. Kata saya : Hai Jibrail, apakah erti malam ini?” Dia menjawab : “Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah swt mengampuni orang-orang yang tidak mensyerikatkan Allah dengan sesuatupun, kecuali para ahli sihir, dukun, orang yang suka bermusuhan, peminum khamar, orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang suka mengadu domba dan orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni sehingga mereka bertaubat dan tidak mengulangi.” (Zubdathul Wa’izhin)

Diriwayatkan, bahawa Nabi saw bersabda : “Barangsiapa berpuasa tiga dari permulaan Syaaban dan tiga hari di pertengahan Syaaban dan tiga hari di akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya, pahala seperti pahala 70 Nabi, dan seperti orang-orang yang beribadah kepada Allah swt selama 70 tahun dan apabila dia mati di tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid.

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah dan berbuat ketaatan kepada-Nya serta menahan diri dari segala perbuatan maksiat, maka Allah swt mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam satu tahun itu dari segala macam bencana dan dari macam-macam penyakit.”

Jadi mari sama-sama kita ikut nasihat Ustaz Rahim : marilah kita mengambil kesempatan kelebihan bulan Syaaban khususnya pada malam tersebut untuk membanyakkan amalan. Bertahajjud,membaca Al Quran,berzikir,memberi sedekah dan sebagainya.Sebenarnya kita digalakkan berdoa apa sahaja pada perkara-perkara yang baik pada malam tersebut.

Bacaan yang lain :

300x250 Nisfu Syaaban malam pengampunan

Like this story? Please consider share and leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.
, , , , , , , , , , , ,

Terima kasih singgah dan membaca rasa hati yg dikongsi

1. Klik cara untuk claim Rewards.
2. Klik Setiap backlinks dibayar RM0.02.
4. Jadi Rakan Niaga eQurban.com berniaga sambil beramal.
5. Suka kami? Klik FB Like, Retweet dan Google + 1 dan Follow @Denaihati

  • Vadanta May July 17, 2011 at 6:20 am

    Bagus sekali pembahasannya. Menambah keimanan dan ketaqwa-an. Semoga amalan ini bisa di bawa atas pahala yang berlimpah

  • wa'ie July 16, 2011 at 1:49 pm

    mohon share

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:51 am

    Al ‘Aqili rahimahullah mengatakan, “Mengenai turunnya Allah pada malam Nishfu Sya’ban, maka hadits-haditsnya itu layyin (menuai kritikan). Adapun riwayat yang menerangkan bahwa Allah akan turun setiap malam, itu terdapat dalam berbagai hadits yang shahih. Ketahuilah bahwa malam Nishfu Sya’ban itu sudah termasuk pada keumuman hadits semacam itu.

    Semoga sajian ini bermanfaat untuk memperbaiki amal ibadah kita.
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:50 am

    ‘Abdullah bin Al Mubarok pernah ditanya mengenai turunnya Allah pada malam Nishfu Sya’ban, lantas beliau pun memberi jawaban pada si penanya, “Wahai orang yang lemah! Yang engkau maksudkan adalah malam Nishfu Sya’ban?! Perlu engkau tahu bahwa Allah itu turun di setiap malam (bukan pada malam Nishfu Sya’ban saja, -pen).” Dikeluarkan oleh Abu ‘Utsman Ash Shobuni dalam I’tiqod Ahlis Sunnah
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:49 am

    Perlu diketahui bahwa turunnya Allah di sini tidak hanya pada malam Nishfu Sya’ban. Sebagaimana disebutkan dalam Bukhari-Muslim bahwa Allah turun ke langit dunia pada setiap 1/3 malam terakhir, bukan pada malam Nishfu Sya’ban saja. Oleh karenanya, sebenarnya keutamaan malam Nishfu Sya’ban sudah masuk pada keumuman malam, jadi tidak perlu diistimewakan.
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:45 am

    Dalam hadits-hadits tentang keutamaan malam Nishfu Sya’ban disebutkan bahwa Allah akan mendatangi hamba-Nya atau akan turun ke langit dunia.
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:44 am

    Namun catatan yang perlu diperhatikan, kami sama sekali tidak katakan, “Barangsiapa yang biasa bangun shalat malam, janganlah ia bangun pada malam Nishfu Sya’ban. Atau barangsiapa yang biasa berpuasa pada ayyamul biid (tanggal 13, 14, 15 H), janganlah ia berpuasa pada hari Nishfu Sya’ban (15 Hijriyah).” Ingat, yang kami maksudkan adalah janganlah mengkhususkan malam Nishfu Sya’ban dengan shalat tertentu atau siang harinya dengan puasa tertentu.”
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:43 am

    Perkataan yang amat bagus dari Syaikh Muhammad bin Sholih Al Utsaimin, beliau rahimahullah mengatakan, “Malam Nishfu Sya’ban sebenarnya seperti malam-malam lainnya. Janganlah malam tersebut dikhususkan dengan shalat tertentu. Jangan pula mengkhususkan puasa tertentu ketika itu.
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:32 am

    Ibnu Taimiyah ketika ditanya mengenai shalat Nishfu Sya’ban, beliau rahimahullah menjawab, “Jika seseorang shalat pada malam nishfu sya’ban sendiri atau di jama’ah yang khusus sebagaimana yang dilakukan oleh sebagian salaf, maka itu suatu hal yang baik.

    • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:32 am

      Adapun jika dilakukan dengan kumpul-kumpul di masjid untuk melakukan shalat dengan bilangan tertentu, seperti berkumpul dengan mengerjakan shalat 1000 raka’at, dengan membaca surat Al Ikhlas terus menerus sebanyak 1000 kali, ini jelas suatu perkara bid’ah, yang sama sekali tidak dianjurkan oleh para ulama.”

      • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:33 am

        Ibnu Taimiyah juga mengatakan, “Adapun tentang keutamaan malam Nishfu Sya’ban terdapat beberapa hadits dan atsar, juga ada nukilan dari beberapa ulama salaf bahwa mereka melaksanakan shalat pada malam tersebut.

        • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:33 am

          Jika seseorang melakukan shalat seorang diri ketika itu, maka ini telah ada contohnya di masa lalu dari beberapa ulama salaf. Inilah dijadikan sebagai hujjah sehingga tidak perlu diingkari.”

        • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:34 am

          Setelah menyebutkan perkataan Ibnu Rajab dalam Lathoif Al Ma’arif, Syaikh ‘Abdul ‘Aziz bin Baz pun lantas mengomentari pendapat Al Auza’i dan Ibnu Rajab. Beliau rahimahullah mengatakan, “Dalam perkataan Ibnu Rajab sendiri terdapat kata tegas bahwa tidak ada satu pun dalil dari Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dan para sahabat radhiyallahu ‘anhum yang shahih tentang malam Nishfu Sya’ban.

          • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:35 am

            Adapun pendapat yang dipilih oleh Al Auza’i rahimahullah mengenai dianjurkannya ibadah sendirian (bukan berjama’ah) dan pendapat inilah yang dipilih oleh Ibnu Rajab, maka ini adalah pendapat yang aneh dan lemah.
            Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

            • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:36 am

              Karena sesuatu yang tidak ada landasan dalilnya sama sekali, maka tidak boleh bagi seorang muslim mengada-adakan suatu ibadah ketika itu, baik secara sendiri atau berjama’ah, baik pula secara sembunyi-sembunyi atau terang-terangan.”

              • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:40 am

                Malam Nishfu Sya’ban Sama Seperti Malam Lainnya

                Dalam masalah ini, jika memang kita memilih pendapat mayoritas ulama yang berpendapat bolehnya menghidupkan malam nishfu sya’ban, maka sebaiknya tidak dilakukan secara berjama’ah baik dengan shalat ataupun dengan membaca secara berjama’ah do’a malam nishfu sya’ban. Inilah yang menjadi pendapat mayoritas ulama.
                Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

                • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:41 am

                  Sedangkan bagaimanakah menghidupkan malam tersebut secara sendiri-sendiri atau dengan jama’ah tersendiri? Jawabnya, sebagian ulama membolehkan hal ini.
                  Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

                  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:42 am

                    Namun yang lebih menenangkan hati kami, tidak perlu malam Nishfu Sya’ban diistimewakan dari malam-malam lainnya. Karena sekali lagi, dasar yang dibangun dalam masalah keutamaan malam nishfu Sya’ban dan shalatnya adalah dalil-dalil yang lemah atau hanya dari riwayat tabi’in saja, tidak ada hadits Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dan atsar sahabat yang shahih yang menerangkan hal ini.
                    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

                    • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:42 am

                      Jadi di sini bukan maksud kami adalah tidak perlu melaksanakan shalat di malam Nishfu Sya’ban. Bukan sama sekali. Maksud kami adalah jangan khususkan malam Nishfu Sya’ban lebih dari malam-malam lainnya.
                      Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:26 am

    Imam Al Ghozali menjelaskan tata cara tertentu dalam menghidupkan malam nishfu sya’ban dengan tata cara yang khusus. Namun ulama Syafi’iyah mengingkari tata cara yang dimaksudkan, ulama Syafi’iyah menganggapnya sebagai bid’ah qobihah (bid’ah yang jelek).
    Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

    • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:26 am

      Sedangkan Ats Tsauri mengatakan bahwa shalat Nishfu Sya’ban adalah bid’ah yang dibuat-buat yang qobihah (jelek) dan mungkar.
      Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

      • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:27 am

        Mayoritas fuqoha memakruhkan menghidupkan malam nishfu Sya’ban secara berjama’ah.
        Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

      • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:27 am

        Ada pendapat yang tegas dari ulama Hanafiyah dan Malikiyah dalam hal ini, mereka menganggap menghidupkan malam Nishfu Sya’ban secara berjama’ah adalah bid’ah.
        Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

        • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:27 am

          Para ulama yang juga melarang hal ini adalah Atho’ ibnu Abi Robbah, dan Ibnu Abi Malikah.
          Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

          • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:28 am

            Adapun Al Auza’i, beliau berpendapat bahwa menghidupkan malam nishfu sya’ban secara berjama’ah dengan shalat jama’ah di masjid adalah suatu yang dimakruhkan. Alasannya, menghidupkan dengan berjama’ah semacam ini tidak dinukil dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dan tidak pula dari seorang sahabat pun.
            Entri terbaru Bang Iwan – Hidup Seorang Blogger Berkah Ramadhan DenaihatiMy Profile

            • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:28 am

              Sedangkan Kholid bin Mi’dan, Luqman bin ‘Amir, Ishaq bin Rohuyah menyunnahkan menghidupkan malam nishfu sya’ban secara berjama’ah.

              • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:29 am

                Apabila kita melihat dari berbagai pendapat di atas, jika ulama tersebut menganggap dianjurkannya menghidupkan malam Nishfu Sya’ban, maka ada dua cara untuk menghidupkannya.

                • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:29 am

                  Pertama, dianjurkan menghidupkan secara berjama’ah di masjid dengan melaksanakan shalat, membaca kisah-kisah atau berdo’a. Menghidupkan malam Nishfu Sya’ban semacam ini terlarang menurut mayoritas ulama.

                  • Bang Iwan August 25, 2010 at 9:30 am

                    Kedua, dianjurkan menghidupkan malam Nishfu Sya’ban, namun tidak secara berjama’ah, hanya seorang diri. Inilah pendapat salah seorang ulama negeri Syam, yaitu Al Auza’i. Pendapat ini dipilih pula oleh Ibnu Rajab Al Hambali dalam Lathoif Al Ma’arif.

  • munir ardi August 22, 2010 at 9:52 am

    masih ada hari mari kita perbanyak ibadah sekarang

    • munir ardi August 22, 2010 at 11:47 am

      semoga bisa beroleh keutamaan Ramadhan
      Entri terbaru munir ardi – Hidup Seorang BloggerMy Profile

  • fais August 11, 2010 at 11:42 am

    Mari bersama-sama mnyambut ramadhan ini selayaknya kita menyambut tamu yang mulia..
    Entri terbaru fais – Marhaban Ya RamadhanMy Profile

  • munir ardi August 4, 2010 at 11:03 pm

    mari kita sambut ramadhan tahun ini dengan bersuka cita
    Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of TechnologyMy Profile

  • munir ardi August 4, 2010 at 11:02 pm

    baiklah kita betaubat dulu sebelum kita masuk bulan ramadhan yang suci
    Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of TechnologyMy Profile

  • Ana August 2, 2010 at 11:43 pm

    Salam, saya dapati hadis di atas berkenaan dgn nisfu syaaban tidak ada periwayat hadis yg sahih, adakah kita ni manusia biasa lebih baik dari para para nabi sampai diberi kelebihan yg begitu. Hadis diatas tidak mempunyai perawi yg sahih, jadi janganlah kita mengambil hadis2 yg tidak mempunyai perawi yg sahih dan mengunakan nama Nabi Muhammad SAW dijadikan dalil untuk beramal sewenang wenangnya. Sepatutnya kita umat Nabi MuhammadSAW patut mencari dan beramal dengan hadis hadis yg sahih yg mempunyai periwayat seperti hadis dari Imam Bukhari dan Muslim, bukannya dari buku buku dan hadis hadis yg tahu dari mana datangnya dan keikhlasan orang yg menulisnya. Saya ikhlas menegur dan memberi pendapat saya sebab saya telah banyak membaca hadis hadis yg sahih dan bertanya kepada beberapa orang ustaz dan masih lagi belajar ttg hadis2 yg sahih ini. Sekian.

    • denaihati August 2, 2010 at 11:50 pm

      Terima kasih menegur tetapi lebih baik beramal dari berpelisiran ditepi jalan. Masalah ahli agama kita begini lah yg beramal ditegur yg tak beramal dibiarkan.

      • Zamri November 9, 2010 at 12:07 am

        Salam…Maaf mencelah.. Untuk mendapat pahala amalan hendaklah bertepatan sebagaimana kehendak nabi…sekiranya tidak tepat tak dapat pahala walau sebanyak mana pun amalan kita…jadi betul kata Ana tu,pastikan kesahihannya. …Nisfu Syaaban sebenarnya tidak ada hadis yang sahih…untuk maklumat lanjut harap dapat ke sini:

        http://www.darulkautsar.net/article.php?ArticleID=155

      • ustazsufi July 15, 2011 at 7:18 pm

        Setiap amalan baik yang mengajak manusia kepada mendekatkan diri kepada Allah adalah terpuji. Amin

  • Lelly July 30, 2010 at 4:12 pm

    I’m late

  • AyieBlog July 30, 2010 at 11:50 am

    Salam,masyallah allah maha pemurah dan maha pengampun,masyallah jangan ada kita berperangsangka buruk pada si pencipta ( Allah swt )..
    Entri terbaru AyieBlog – Adab Berkawan &amp Memilih KawanMy Profile

    • denaihati July 30, 2010 at 11:53 am

      Allah sentiasa ampun hambanya beribu kali sehari tetapi kita manusia tak mampu nak ampunkan dosa sesama manusia …begitu pemurahnya Allah swt.

  • FaiS July 29, 2010 at 9:00 pm

    Semoga saja ALLAH SWT senantiasa mengampuni segala dosa-dosa kita semua..
    FaiS’s last blog..Hidup Untuk Meberi

  • mohdisa July 27, 2010 at 9:11 am

    baru aku mengerti mengeani nisfu syaaban ni, terima kasih atas perkongsian daripada saudara. :)
    Entri terbaru mohdisa – Laila Asyikin Dalam Slot Samarinda TV3My Profile

  • Eyangresi313 July 27, 2010 at 3:46 am

    Jiwa yang melayang buana di 2/3 malam menjemput sesuatu yang datang dari langit untuk menadahkan tangan ke atas langit memohon keridhoan Ilahi.

    Salam untuk sahabatku.
    Entri terbaru Eyangresi313 – KEKUATAN CINTAMy Profile

  • Pn.Salina July 26, 2010 at 10:43 pm

    Salam…mohon copy artikel ini utk disebar2kan kpd kwn2 FB

    semuga anda mendpt keberkatan olehNYA…..

    • denaihati July 27, 2010 at 8:02 am

      Semuga lebih ramai yg mendapat ilmu dari perkongsian ini.

      • munir ardi August 20, 2010 at 7:06 pm

        saya yakin banyak yang mendapat manfaat dari kongsi ilmu ini
        Entri terbaru munir ardi – Anak SMPMy Profile

  • nur July 26, 2010 at 10:42 pm

    Minta izin C&P di fb sy.. Syukran

    • denaihati July 27, 2010 at 8:02 am

      Silakan dan semuga ramai yg dapat manafaatnya.

  • kulanz July 26, 2010 at 10:03 pm

    semoga lebih banyak pahala kita peroleh pada malam ni, insyaAllah
    Entri terbaru kulanz – Menangani Perubahan Dalam PengurusanMy Profile

    • denaihati July 27, 2010 at 8:03 am

      Sama-sama lah kita berdoa semua manusia seluruh alam mendapat hidayahnya

  • fatin July 26, 2010 at 8:53 pm

    Minta izin copy and post di facebook saya.

  • ejardkethot July 26, 2010 at 8:13 pm

    [^.^] td terdetik nk baca pasal nifsu syaaban….thx . nasib jmpa blog ni..
    terasa rugi pulak..zaman skolah dulu time ada tazkirah..slalu skip..[T.T]

    • denaihati July 27, 2010 at 8:04 am

      Masih belum terlamabat selagi kita bernyawa tu

  • nurul July 26, 2010 at 5:59 pm

    salam… thnks ats entry yg sgt berguna…. insyallah akn kongsi ilmu ini bersama rakan2 di opis…

    • denaihati July 27, 2010 at 8:10 am

      terima kasih jangan lupa singgah lagi di blog ini lagi ya

  • zuriey July 26, 2010 at 2:46 pm

    pejam celik pejam celik, tak lama lagi kita nak berpuasa
    Entri terbaru zuriey – 8 bulanMy Profile

    • denaihati July 26, 2010 at 4:46 pm

      Masa berlalu begitu pantas tanpa kita sedari tetapi kita masih sama sahaja tiada perubahan…

  • zahora July 26, 2010 at 2:13 pm

    salam ziarah..
    mohon izin untuk copy.. dan kongsi di blog..
    terima kasih..
    Entri terbaru zahora – Nisfu Syaaban Malam PengampunanMy Profile

    • denaihati July 26, 2010 at 2:19 pm

      Dipersilakan untuk berkongsi ILMU keseluruh pelusuk dunia hendaknya.

    • maslina July 26, 2010 at 2:48 pm

      Salam, thanks sbb share info nih.. saya bagi link entry nih kat kwn yg nak convert to Islam. Semoga info nih memberi manfaat utknya.
      Entri terbaru maslina – Aku seorang penganggurMy Profile

      • denaihati July 26, 2010 at 3:07 pm

        Insyallah kita doakan kepadanya mendapat taufik hidayah dari Allah swt.

  • annadzirah July 26, 2010 at 11:25 am

    info yang menarik.
    terima kasih.
    (:

  • yangbaik July 26, 2010 at 11:06 am

    salam, timasih banyak2 untuk entri ini… hampir terlupa pulak malam ni nisfu syaaban…
    Entri terbaru yangbaik – Pemikiran yang sarat menjelang RamadhanMy Profile

  • mummynana July 26, 2010 at 11:04 am

    sangat berterima kasih atas info ini.
    sama-sama lah kita beribadat selagi ada hayat.
    tidak kira masa dan bulan apa skalipun.
    :)
    Entri terbaru mummynana – HARI HARI DALAM ISLAMMy Profile

    • Mrs Imran July 26, 2010 at 2:29 pm

      seronoknya dah nk ramadhan dah. nifsu syaaban jugak tidak dilupakan. kelmarin dengar ceramah isra mikraj dimasjid, seronok ustaz sekarang dah moden, bawak projector tayang you tube dalam masjid utk ceramah. terharu dengar sajak dari kanak-kanak palestin yg berjiwa jihad. dia kata dia malu dengan umat islam yg lain yg cuma menonton di tv sahaja ke atas apa yg terjadi di palestine. kanak-kanak tu berumur 8 tahun.

      juga ada ditayangkan gambar kubur ahli sihir (sperti hadis di atas di mana pintu rahmat tidak dibuka utk ahli sihir). Kubur ahli sihir tu keluar asap berkepul2 dari subuh sampai ke petang sket. agak lama juga.

      mula-mula before ustaz tunjuk video..i thot just asap kecik2 jer. tiba-tiba bila tunjuk, masyallah asap besar mcm ada kebakaran rumah. allah maha besar.
      Entri terbaru Mrs Imran – Our first chocolates order!My Profile

      • denaihati July 26, 2010 at 2:33 pm

        Agamawan Palestin kata jangan kasihan dengan mereka kerana mati mereka syahid insyallah kerana mempertahankan Islam dari kekejaman Yahudi dan tambahnya yang perlu risau kita di Malaysia yang matinya terlebih makan, terlebih hiburan dan yang paling parah terlebih lupa pada Allah swt.

  • Kie-yu July 26, 2010 at 11:01 am

    kejap je masa berlalu
    semoga amalan kita diberkatiNya
    aminn :D
    Entri terbaru Kie-yu – Sekolah untuk Pelajar HamilMy Profile

  • Anazkia July 26, 2010 at 10:50 am

    Timekasih Encik, atas sharenya. Maaf, lama sangat xsinggah sini. nak tanye, malam sya’ban tu bile? 15 hari bulan sya’bankah?
    Entri terbaru Anazkia – Galaksi KInanthiMy Profile

    • denaihati July 26, 2010 at 10:52 am

      Kalau di Malaysia maghrib 26/7/2010 ni mula acaranya

  • Algazel July 26, 2010 at 8:24 am

    Betul, muslim sejati tidak akan memilih bulan atau hari tertentu untuk beribadah. Tetapi sekurang-kurangnya dengan melebihkan ibadat (selain yang wajib) pada hari seperti Nisfu Syaaban ini akan menjadi permulaan yang baik untuk kita istiqamah untuk hari2 yang lain. Insya Allah.

  • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:02 am

    Nisfu Syaaban adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah yah Bro?.
    Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

    • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:02 am

      pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.
      Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

      • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:09 am

        Mari Semua Kita memohon agar Allah membantu kita dan seluruh umat Islam untuk berpegang teguh kepada Sunnah dan menjauhi segala yang bertentangan dengannya, kerana Dialah yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang. Semoga Allah merahmati Pesuruh dan UtusanNya, Nabi kita Muhammad s.a.w, serta kesemua ahli keluarga dan Para Sahabat baginda.
        Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

  • serol July 26, 2010 at 12:53 am

    tak sedar, tak perasan. Nasib baik maklumat di hujung jari..klik2, baru tau esok mlm nisfu syaaban.. Jgn lepaskan peluang selagi masa ada.. :D
    Entri terbaru serol – Tarikh Konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia UTM 2010 ke-45My Profile

    • denaihati July 26, 2010 at 9:56 am

      Betul tu belum tentu tahun depan kita jumpa Nisfu Syaaban.

  • kyo_9 July 25, 2010 at 11:45 pm

    nisfu syaaban esok ke?
    Entri terbaru kyo_9 – 夏バテ Suffering from summer heatMy Profile

    • denaihati July 25, 2010 at 11:49 pm

      Lepas maghrib akan banyak acara di masjid dan surau terdekat dan bagus di ikuti puasa pada hari Selasa dan esok sekali.

  • nina July 25, 2010 at 11:43 pm

    terimakasih kerana memberikan info tentang nisfu syaaban saya dan suami baru saja menerangkan pd anak2 saya apa itu nisfu syaaban semuga kita sama2 menyambutnya dgn membuat amalan solat sunat dan membaca yasin

  • tpinky July 25, 2010 at 10:04 pm

    salam ziarah…
    bagus sekali entri DH kali ni…
    Sangat menyedarkan dan menginsafkan…
    selama ni tak tahu pun apa yg perlu dibuat sempena bulan Syaaban ni..
    terima kasih.. teruskan dengan entri2 macam ni..sebab sy akan jadi pengunjung setia, wpun kdg2 xtinggalkan komen ….
    Entri terbaru tpinky – Majalah Solusi – Panduan Hidup BersyariatMy Profile

    • denaihati July 25, 2010 at 10:26 pm

      Insyallah kita sama-sama berkongsi ILMU biar sepotomg ayat pun

      • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:04 am

        Malam Nisfu Syaaban memiliki banyak fadilat dan kita digalakkan melaksanakan beberapa amalan termasuk solat dua rakaat, membaca Surah Yasin dan lain-lain.
        Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

    • munir ardi July 25, 2010 at 11:10 pm

      ya entri ini sangat bermanfaat pula
      Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of TechnologyMy Profile

      • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:11 am

        Cinta kepada Allah akan direalisasikan dengan keimanan sempurna tidak berbelah bahagi kepada-Nya; melaksana semua perintah-Nya dan menjauhi semua larangan-Nya.
        Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

  • x-po July 25, 2010 at 10:03 pm

    esok mai la ramai2 ke masjid sbb insyaallah akan ada majlis membaca yasin beramai2
    Entri terbaru x-po – NIAT JADI PLAYBOY-PLAYGIRL SEMATA-MATA MAHU DAPATKAN YANG TERBAIK KEMy Profile

  • aizuddin July 25, 2010 at 10:00 pm

    ari ni bape syaaban?nisfu syaaban bila pulak?

    • denaihati July 25, 2010 at 10:16 pm

      Insyallah lepas maghrib besok dah mula nisfu syaaban.

      • munir ardi July 25, 2010 at 10:59 pm

        terimakasih pula info yang sangat berharga nih nak penukan surau pula mulai esok
        Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of TechnologyMy Profile

        • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:06 am

          Muslim sejati tidak akan memilih bulan tertentu untuk beribadat kepada Allah.
          Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

          • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:06 am

            Dia akan sentiasa beristiqamah dan beriltizam menjunjung segala titah dan perintah Allah pada setiap masa dan keadaan sehinggalah dia menghadap Allah nanti.

          • Bang Iwan July 26, 2010 at 7:08 am

            Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a
            Entri terbaru Bang Iwan – Cheat Point Blank HeadshotMy Profile

Trackbacks