Misteri wangian yang hilang

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, membaca sajak nukilan Sasterawan Negara Datuk Usman Awang bertajuk “Wangian Yang Hilang Di Timur Jauhpasti ramai yang masih tidak mengetahui misteri pemilihan tajuk tersebut. Tajuk tersebut tersangat indah dan sebenarnya menyimpan seribu rahsia yang masih belum terurai. Kisah ini selain pernah aku baca di beberapa blog juga Facebook tetapi sebenarnya sudah pernah diceritakan oleh beberapa Maulana bertahun-tahun dahulu. Mari kita baca sedikit dari kisah misteri yang terlalu panjang untuk dirungkai.

Bani Jawi adalah pengembara yang hebat membawa misi ke Semenanjung di hujung dunia yang di panggil oleh Ptolemy sebagai Semenanjung Emas atau “Golden Chersonese” dan kemudiannya dikenali sebagai Tanah Melayu. Bani Jawi menerima Islam tanpa peperangan dan mendukung Islam dengan sempurna. Telah lama Yahudi Illuminati mencari Bani Jawi atau ‘kaum yang hilang’. Tanah Jawi ialah gelaran kepada Tanah Melayu. Orang Jawi ialah gelaran orang Arab kepada orang Melayu. Tulisan Jawi ialah tulisan yang digunakan oleh orang Melayu. Masuk Jawi iaiatu berkhatan iaitu salah satu amalan yang diajar Nabi Ibrahim a.s dan menjadi amalan orang jawi zaman berzaman.

tahan Melayu Semenanjung Emas

Ketahuilah sesungguhnya terdapat satu kajian bahawa bangsa Melayu adalah berasal dari keturunan Nabi Ibrahim a.s dari isteri ketiga yang bernama Siti Qaturah atau Keturah yang kisahnya banyak tertulis di kitab kuno Yahudi. Keturah bermaksud kemenyan atau pun wangi-wangian yang kadangkala digunakan dalam upacara ritual. Sebelum meninggal dunia Nabi Ibrahim AS telah mewasiatkan kepada anak anaknya untuk mencari sekeping tanah semenanjung di hujung dunia.

…sent them away from his son Isaac to the land of the east.” (Genesis 25:6 New International Version)

Kerana di sana nanti akan lahir dari keturunan ini satu Raja akhir zaman bernama Al Mahdi. Diceritakan juga Al Mahdi akan pulang semula ke tanah asal bersama kaumnya dan akan memusnahkan bangsa Yahudi. Wasiat ini dilaksanakan oleh anak-anak Nabi Ibrahim a.s dan kisah ini dicatit dalam kitab-kitab Yahudi. Sejarah berlalu zaman berzaman. Kisah ini juga diceritakan oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat. 60 para sahabat mengembara ke Timur mencari Bani Jawi.

Akhirnya Bani Jawi menerima Islam tanpa peperangan. Bani Jawi terkenal dengan akhlak dan kelemah lembutan mereka kerana mereka berdarah bangsawan dan kesatria perang yang dihormati. Jawi atau Jiwi ikut bahasa sanskrit Ji=satu dan Wi=Tuhan, yakni maksudnya bangsa yang percaya kepada Satu Tuhan iaitu mentauhidkan Tuhan. Dimanakah negara di hujung dunia ini yang masih beramal dengan mempercayai adanya Tuhan yang satu? Wahai Bani Jawi, wahai keturunan kaum yang hilang. Rahsia bangsa misteri ini masih terpelihara di dalam Kotak Tabut rahsia sejak beribu-ribu tahun. Tiada siapa yang tahu dari mana asalnya bangsa ini. Bagaimana bangsa ini boleh wujud di tanah paling selatan benua Asia, ’di penghujung dunia.’

Wallahualam.

Begitulah secebis kisah misteri satu bangsa yang masih belum terungkai tetapi dari kisah inilah asalnya tajuk indah sajak “Wangian yang hilang di Timur Jauh”. Mungkin ada pembaca yang sudah pernah membaca kisah misteri ini dan mungkin ada yang baru pertama kali.

“Dan Nabi mereka, berkata lagi kepada mereka: “Sesungguhnya tanda kerajaan Talut itu (yang menunjukkan benarnya dari Allah) ialah datangnya kepada kamu peti Tabut yang mengandungi (sesuatu yang memberi) ketenteraman jiwa dari Tuhan kamu, dan (berisi sebahagian dari apa yang telah ditinggalkan oleh keluarga Nabi-nabi Musa dan Harun peti Tabut itu di bawa oleh malaikat. Sesungguhnya peristiwa kembalinya Tabut itu mengandungi satu tanda keterangan bagi kamu, jika kamu orang-orang yang beriman” – Surah Al Baqarah ayat 248

Begitulah kita usah nak mengenal bangsa sendiri masih ramai di antara kita yang tidak kenal susul galur atok nenek moyang dan keturunan sendiri dan lebih malang lagi ada di antara kita yang tidak kenal diri sendiri kerana dek sibuk dengan urusan seharian. Bila tidak kenal diri sendiri maknanya tidak kenal juga dengan Sang Pencipta yang mencipta diri kita ini. Sekarang Bangsa Melayu sibuk bergaduh sesama sendiri mungkin tujuan ALLAH untuk membersihkan dengan meninggalkan yang taat pada ALLAH untuk menjadi tentera dari Timur yang akan bersama Imam Mahadi.

---

  Kongsi pendapat anda

  *

  CommentLuv badge

 1. pertama kali saya tahu kisah ini. nak cari lagi kisah ni sebab misteri belum lagi dirungkaikan
  Entri terbaru ainun – Pengalaman Guna AltelMy Profile

 2. Sebenarnya saya agak lemah bab sejarah. Tetapi membaca perkongsian denaihati diatas, menarik minat saya untuk cuba mengetahui lagi tentang wangian yang hilang itu. Tertanya-tanya dimanakah ia menghilang. Satu perkongsian yang menarik minda untuk menerokai lagi sejarah asal usul sebenarnya moyang-moyang terdahulu.
  Entri terbaru Mrsyatie – iPhone 5s Gajet Impian Setiap BloggerMy Profile

 3. pertama kali baca cerita ni, menari juga untuk dikongsikan orang ramai supaya mereka tau asal usul bangsa sendiri
  Entri terbaru iuzira – kenali AL-QASSAMMy Profile

 4. suami saya obses dengan kisah bangsa yang hilang ini dan memang kisah ini menarik hati setiap orang untuk membacanya..
  Entri terbaru shamiera osment – Wordless Wednesday : 100 Followers Akhirnya…My Profile

 5. Bagus tuan dedahkan kisah ini kerana pasti ramai yang belum mengetahui akan asal usul bangsa. Semoga kita semua sentiasa dilindungi Allah swt dan berada dijalan yg lurus dan benar.
  Entri terbaru Relaks Minda – Keunikan Dan Keajaiban Alam Ciptaan IlahiMy Profile

 6. Ya Allah, selama ini langsung taknak ambil kisah tentang keturunan sendiri. Dina just tahu keturunan orang barat. Bila baca artikel ni rasa macam lupa daratan je dengan keturunan sendiri. Artikel ni menarik perhatian Dina. Nak kaji sikit tentang keturunan sendiri supaya tak terlalu taksyub dengan orang barat. Terima Kasih denaihati.

 7. terima kasih berkongsi tuan .. dah lama cari orang melayu ni dari keturunan yang mana.. btw , orang zaman sekarang suka tiru gaya barat sebaliknya menyatakan gaya gaya yang baik sebagai bende yang kuno..
  Entri terbaru Aiman Aziz – Malaysia di sini lahirnya sebuah cintaMy Profile

  • Betul tu.. Lagi2 media sekarang pun bila watak “kolot”, digambarkan dengan gadis Melayu sopan berpakaian baju kurung.. Sedangkan tu yang normal, jadi bahan lawak pula. Budak2 pun cerna je apa yang dia nampak.. Semoga kita dapat mengajak diri sendiri & orang sekeliling untuk bangga dengan keturunan sendiri yang jauh lebih baik..
   Entri terbaru Rara Zack – TravellingMy Profile

 8. tajuknya yang unik..buat ana semakin tertarik untuk membaca Wangian Yang Hilang Di Timur Jauh‘
  Entri terbaru adna2029 – Keindahan Tempat Pelancongan IndonesiaMy Profile

 9. Tertarik dengan petikan ‘Begitulah kita usah nak mengenal bangsa sendiri masih ramai di antara kita yang tidak kenal susul galur atok nenek moyang dan keturunan sendiri dan lebih malang lagi ada di antara kita yang tidak kenal diri sendiri kerana dek sibuk dengan urusan seharian’ . Moga urusan dunia ni tidak akan melumpuhkan segala perkara yang ada dalam diri kita semua.
  Entri terbaru Afifi Shamsuri – Malaysia di sini lahirnya sebuah cintaMy Profile

 10. Tak pernah ketahui mahupun membaca kisah wangian yang hilang ni. Terima kasih atas perkongsian ni sekurang kurangnya generasi sekarang boleh tahu.
  Entri terbaru Azhafizah – Selamat Menyambut Hari MalaysiaMy Profile

Trackbacks

 1. […] Luahkan perasaan anda untuk bumi bertuah … Malaysia Tanah Tumpah Darah Kita …. wangian yang hilang di Timur jauh. […]

 2. […] Luahkan perasaan anda untuk bumi bertuah … Malaysia Tanah Tumpah Darah Kita …. wangian yang hilang di Timur jauh. […]

 3. […] sudah 57 tahun Merdeka tetapi adakah kita sudah merdeka atau kita juga semakin hilang bersama misteri sebuah bangsa yang hilang di timur jauh. Bangsa lain semakin mengorak langkah menguasai segala bidang di bumi tercinta Malaysia tetapi […]

 4. […] sudah 57 tahun Merdeka tetapi adakah kita sudah merdeka atau kita juga semakin hilang bersama misteri sebuah bangsa yang hilang di timur jauh. Bangsa lain semakin mengorak langkah menguasai segala bidang di bumi tercinta Malaysia tetapi […]

 5. […] tidak akan tunduk seperti lembu kena cucuk seperti 16 tahun yang lalu. Bangsa Melayu adalah ibarat wangian yang hilang yang akan kembali berdiri tegak apabila dikotak katikkan oleh Si […]

 6. […] tidak akan tunduk seperti lembu kena cucuk seperti 16 tahun yang lalu. Bangsa Melayu adalah ibarat wangian yang hilang yang akan kembali berdiri tegak apabila dikotak katikkan oleh Si […]

 7. […] Via: Denaihati l Hidupkan Untuk Memberi […]

Artikel pilihan...close