Zacheela Dot Com

Amalan Sunat Di Malam Hari Raya

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, rasanya bagai semalam 1 Ramadan, begitu cepat masa berlalu kini kita bakal meninggalkan Ramadan dan belum pasti tahun depan kita akan dapat bertemu dengan bulan penuh rahmat ini. Semuga Ramadan tahun ini lebih baik daripada Ramadan tahun lepas dan kita azam untuk meneruskan semua amalan baik di bulan Ramadan di sebelas bulan yang lain.

Kita akan melangkah ke bulan Syawal bulan yang biasa digambarkan dengan kemeriahan dan pesta suka suki. Aku nak kongsikan ilmu darpada Ustaz Noehas yang beliau kongsikan dalam group whatsapp kami. Terima kasih kepada Ustaz yang tidak lokek dengan ilmu dan semuga ilmu ini akan mengubah cara kita menyambut AidilFitri setiap tahun bermula tahun ini. Ilmu memang penting tanpa ilmu soal kecil seperti isu “Hubungan Suami Isteri Malam Raya” pun menjadi isu kepada sebahagian masyarakat.

PERKARA YANG SUNAT DILAKUKAN PADA MALAM HARI RAYA

Di dalam Sunan Al-Baihaqi pada bab Ibadat pada malam 2 hari raya, dinukilkan;

أَخْبَرَنَا مُحَمَّدُ بْنُ مُوسَى بْنِ الْفَضْلِ حَدَّثَنَا أَبُو الْعَبَّاسِ الأَصَمُّ أَخْبَرَنَاالرَّبِيعُ أَخْبَرَنَا الشَّافِعِىُّ أَخْبَرَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ مُحَمَّدٍ قَالَ قَالَ ثَوْرُ بْنُ يَزِيدَعَنْ خَالِدِ بْنِ مَعْدَانَ عَنْ أَبِى الدَّرْدَاءِ قَالَ : مَنْ قَامَ لَيْلَتَىِ الْعِيدِ لِلَّهِمُحْتَسِبًا لَمْ يَمُتْ قَلْبُهُ حِينَ تَمُوتُ الْقُلُوبُ. {ش} قَالَ الشَّافِعِىُّ :وَبَلَغَنَا أَنَّهُ كَانَ يُقَالُ : إِنَّ الدُّعَاءَ يُسْتَجَابُ فِى خَمْسِ لَيَالٍ فِى لَيْلَةِالْجُمُعَةِ وَلَيْلَةِ الأَضْحَى وَلَيْلَةِ الْفِطْرِ وَأَوَّلِ لَيْلَةِ مِنْ رَجَبٍ وَلَيْلَةِ النِّصْفِمِنْ شَعْبَانَ.

Maksudnya: Daripada Abu Darda’ beliau berkata: Sesiapa yang menbangunkan 2 malam raya, tidak mengharapkan apa-apa kecuali Allah, nescaya tidak akan mati hatinya ketika matinya kesemua hati.

Berkata Imam Syafie: Terdapat riwayat yang mengatakan Abu Darda’ berkata:Sesungguhnya doa mustajab pada 5 malam; malam jumaat, malam hari raya adha, malam raya fitri, malam pertama rejab dan malam nisfu syaaban.

2) Riwayat di dalam Kitab Syuabul Iman;

و مما أنبأني أبو عبد الله الحافظ إجازة و رواه عنه الإمام أبو عثمانإسماعيل بن عبد الرحمن الصابوني أنا أبو عبد الله محمد بن علي بنعبد الحميد نا إسحاق بن إبراهيم أنا عبد الرزاق أخبرني من سمع ابنالبيلماني يحدث عن أبيه عن ابن عمر قال : خمس ليال لا يرد فيهنالدعاء ليلة الجمعة و أول ليلة من رجب و ليلة النصف من شعبان وليلتا العيد

Maksudnya: Daripada Ibn Umar beliau berkata: Lima malam tidak akan ditolak doa permintaan. Malam Jumaat, malam pertama dari Rejab, malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (fitri dan adha).

Berkata Imam Manawi di dalam Faidul Qadir: Sunat menghidupkan kelima-lima malam tersebut. Para salaf sentiasa melakukan perbuatan tersebut.

CARA MENGHIDUPKAN MALAM TERSEBUT

Imam Nawawi menyebut di dalam Kitab Azkar;

يستحب إحياء ليلتي العيد بالذكر والصلاة وغيرهما فإنه وإن كانضعيفا لكن أحاديث الفضائل يتسامح فيها قال : والظاهر أنه لا يحصلالإحياء إلا بمعظم الليل

Maksudnya: Disunatkan untuk menghidupkan kedua-dua malam hari raya (Fitri dan Adha) dengan zikir, solat dan selain keduanya.

Walaupun hadis berkenaan menghidupkan malam tersebut kedudukannya lemah akan tetapi hadis-hadis berkenaan amalan yang mempunyai kelebihan tertentu diberi kelonggaran untuk berpegang dengannya.

Berkata Imam Nawawi: Secara zahir dapat difahami tidak dikatakan menghidupkan malam kecuali dengan dibangunkan sebahagian besar daripada malam tersebut.

2) Di dalam kitab Al-Imdad’;

وفي الامداد: ويحصل القيام بالصلاة نفلا فرادى من غير عددمخصوص، وبقراءة القرآن، والاحاديث وسماعها، وبالتسبيح والثناء،والصلاة والسلام على النبي (ص) الحاصل ذلك في معظم الليل

Maksudnya: Maksud mendirikan malam adalah dengan melaksanakan solat sunat secara sendirian tanpa bilangan rakaat tertentu, dengan membaca Al-Quran, membaca hadis dan memperdengarkannya, dengan bertasbih dan memuji Allah, dengan berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang kesemuanya dilakukan pada sebahagian besar daripada malam hari tersebut.

3) Daripada Ibn Abbas;

عن ابن عباس رضي الله عنهما بصلاة العشاء جماعة، والعزم علىصلاة الصبح جماعة، كما قالوه في إحياء ليلتي العيدينوفي صحيح مسلم قال رسول الله (ص) من صلى العشاء فيجماعة فكأنما قام نصف الليل، ومن صلى الصبح في جماعة فكأنماقام الليل كله

Maksudnya: Membangunkan malam dengan solat Isyak secara berjamaah dan berazam untuk melaksanakan solat subuh secara berjemaah.
Di dalam Sahih Muslim Baginda Nabi bersabda: Sesiapa yang melaksanakan solat Isyak secara berjemaah seolah-olah dia telah membangunkan separuh malam. Sesiapa yang solat subuh secara berjemaah, seolah-olah membangunkan keseluruhan malam.

P/s: Amalan-amalan sunat ini afdhal nya dibuat secara bersendirian.

Daripada kita sibuk membakar lemang dan ketupat, menghias rumah sampai penat, shopping di baazar, tesco, giant, carrefour dan kedai Pak Mat….Apa kata kita ubah sikit malam raya tahun ini dengan beribadat….Moga kita dapat kembali kepada fitrah dan beroleh rahmat!!

Salam Aidilfitri…Maaf Zahir & Batin.

---

 1. terima kasih bro DH..boleh tengok entri ni nanti
  Entri terbaru syuhada salleh – Cerekarama TV3 : Cinta RamadanMy Profile

 2. Terima kasih atas perkongsian ilmu ni. InsyaAllah akan amalkan nya.
  Entri terbaru Fadzi Razak – Berbuka Puasa Dengan Uncle JackMy Profile

 3. Satu perkongsian yang menarik untuk dikongsi bersama . InsyaAllah akan amalkan sedikit demi sedikit ;)
  Entri terbaru Afifi Shamsuri – Cantik jelita dan tampil berseri dengan Placenta White By NikkoMy Profile

 4. Terima kasih tuan kongsikan…
  Entri terbaru Hafizul – Perbezaan Kita dan Nabi SAW Menyambut Hari RayaMy Profile

 5. Assalamualaikum…alhamdulillah terima kasih

 6. Semoga semua amalan sunat ni…boleh/digalakkan membuatnya jika ada kelapangan. Insha Allah…
  Entri terbaru sensasi2020 – Salam Aidilfitri 2013My Profile

 7. Terima kasih bro untuk perkonsian kali ini,In Shaa Allah saya akan cuba amalkan
  Entri terbaru wazy – Salam AidilFitri 1434 Hijrah 2013My Profile

 8. inshaallah akan diusahakan amalan2 sunat ni :)
  Entri terbaru Wan Gerrard – Harga Sebenar Luis SuarezMy Profile

 9. Ambil keberkatan bulan syawal pulak
  Entri terbaru hafiz – Menghantar kereta untuk diservisMy Profile

 10. InshaAllah. Terima Kasih dan izinkan saya bookmark ya tuan haji :)
  Entri terbaru profhariz – Sunnah Nabi Menyambut Hari Raya AidilfitriMy Profile

 11. Alhamdulillah. Smoga dapat amal dan sampaikn…
  Entri terbaru Hanif Menhad – 31 JULAI HARI PAHLAWANMy Profile

 12. Dimohon kepada rakyat Malaysia x bermain bunga api secara berlebih-lebihan pada malam raya ni..
  Entri terbaru Fakarepain – ( GAMBAR ) PEMINAT MALAYSIA TERIMA UCAPAN RAYA DARIPADA PEMAIN MANCHESTER UNITEDMy Profile

 13. Subhanallah,… terima kasih banyak Tuan, semoga entri diatas bisa saya amalkan. Inshaa Allah. Amin…
  Entri terbaru Bang Iwan – Penetapan Hari Raya Idul Fitri 1 Syawal 1434 HMy Profile

Trackbacks

 1. […] Noehas yang sebelum ini sudah berkongsi ilmu tentang “Amalan sunat di Malam Raya” (ingat bukan malam Jumaat ya!) dan “Cara Nabi SAW menyambut hari raya” kali ini […]

 2. […] kembali ilmu yang dikongsikan oleh Ustaz Noehas dalam entri “Amalan Sunat di Malam Hari Raya” pasti dapat menjadikan sambutan hari raya lebih bermakna. Kita azam untuk memenuhi malam […]

 3. […] kembali ilmu yang dikongsikan oleh Ustaz Noehas dalam entri “Amalan Sunat di Malam Hari Raya” pasti dapat menjadikan sambutan hari raya lebih bermakna. Kita azam untuk memenuhi malam […]

Artikel pilihan...close