Zaman emas Arab Saudi sudah berlalu

Assalamualaikum dan salam sejahtera, baru-baru ini ketika Abang berada di Riyadh Saudi, King Salman membuat pengumuman Kerajaan Arab Saudi akan memotong gaji kaki tangan kerajaan berkuatkuasa pada 1/10/2016.

Pemotongam gaji bermula 20% daripada menteri dan berkurangan peratusan mengikut jawatan sehingga keperingkat rendah kecuali pasukan keselamatan negara. Kebanyakan elaun yang selama ini dinikmati juga dikurangkan. Pengambilan pekerja asing dalam apa juga bidang diberhentikan dan yang sudah tamat kontrak tidak akan disambung bermula 1/10/2016.

Al Diriyah Saudi Arabia

Sebelum musim haji Kerajaan Saudi juga telah mengumumkan peningkatan kadar pemohonan visa umrah, haji dan lawatan sehingga SAR8 ribu. Kadar visa Umrah dan Haji kali kedua dikenakan yuran sebanyak SAR2180 manakala kali pertama percuma. Saman kesalahan jalanraya juga telah di gandakan daripada minima SAR500 kepada minima SAR1000 dan lebih mengikut jenis kesalahan. Khabarnya banyak lagi perubahan polisi kewangan akan diperkenalkan berperingkat bagi mengimbangi kemerosotan ekonomi Arab Saudi. Ada pemberita yang menulis artikel mengulas isu ini dengan bertajuk Zaman emas Arab Saudi sudah berlalu.

Mengikut para analisa ekonomi yang Abang terbaca memfokuskan ekonomi 2017 akan lebih mencabar diseluruh dunia. Baru-baru ini dalam berita BBC dikhabarkan hutang negara China mencecah USD250 trillion dan bakal mengelonsorkan ekonomi dunia.

Riyadh Saudi

Kata pakar ekonomi mulai tahun lepas kita kena berbelanja penuh hemah. Simpanan mesti ada untuk sekurang-kurang 24 bulan akan datang. Jangan boros berbelanja perkara yang tidak perlu. Tidak perlu bermewah kalau tidak perlu.

Bersedialah kita jangan ambil ringan dan jangan menyalahkan orang lain kalau selama ini kita lebih rehat daripada bersedia untuk suasana ekonomi yg lebih teruk. Carilah jalan untuk menambah pendapatan dari sekarang jangan tunggu sudah parah baru nak bergerak masa itu pasti susah.

Kepada yang berminat nak belajar cara buat duit digital jom join bengkel anjuran Denaihati Network pada 3/12/2016. Sebarang pertanyaan sila email ke admin@denaihati.com. Masa untuk berubah.

Abang memberitakan sahaja

Abang Denaihati
Denaihati.com

Nota : Baca juga artikel menarik dibawah dan share pada kawan-kawan  niat sebagai amal jika ia memberikan menafaat.

42 Comments

  1. Kita di Malaysia pun perlu beringat, kitaran ganas ekonomi dunia yang berlaku setiap 10 tahun sekali semakin menghampiri. Berjaga-jagalah semua wahai warga Malaysia.

  2. Tahun ni pon dah terasa bahangnya.

    Seperti yang dikatakan mereka-mereka yang terer ekonomi ni, tahun 2019 baru lah ekonomi dunia diramalkan akan get back in track.

    Tapi, camne2 pon kalau betul pergantungan kita pada Allah utk hal2 rezeki ni, insyaAllah..tak seteruk yang kita sangkakan..

    🙂
    Curahan rasa Pae @ ..Mengapa Vitamin C Plus Shaklee Terbaik Untuk Anda?My Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!