Wanita bertudung nampak peha

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, beberapa hari lepas sedang aku dan famili dalam kenderaan untuk pulang kerumah tiba-tiba anak perempuan aku yang berumur 7 tahun bercakap “Kakak tu tak tutup aurat lah”. Semua mata kami tertumpu ke arah yang disebut oleh anak aku tadi. Seorang wanita berumur dalam lingkungan 20an memakai tudung, berbaju kurung, membonceng motor tapi kainnya terselak sehingga kelihatan paha yang putih.

Tajuk wanita bertudung ni memang sensitif dan banyak telah dibicara sebelum ini. Awal tahun 2010 ada aku buat entri bertajuk “Bertudung untuk fesyen atau ikut syariat” mendapat respond yang hangat juga. Kumpulan wanita yang tidak bertudung selalunya menjadikan kumpulan  wanita bertudung yangi tidak mematuhi hukum syariat Islam seperti wanita bertudung nampak paha sebagai perbandingan bahawa mereka lebih baik.

Menutup aurat bagi wanita adalah wajib seperti yang telah difirmankan oleh ALLAH SWT di dalam Al Quran dan tiada lansung KHILAF oleh Para Ulama tentang hukum ini. Hukum menutup aurat sama seperti wajibnya hukum solat fardu 5 waktu kepada yang tidak mematuhi ada hukuman yang telah ditetapkan oleh ALLAH SWT sebagaimana ditunjukkan kepada Rasulullah SAW ketika Mikraj ke Sidratul-Muntaha iaitu “Perempuan yang digantung dengan rambut dan otak di kepalanya mendidih. Mereka adalah perempuan yang tidak mahu melindungi rambutnya daripada dilihat lelaki lain“.

Cuma kita jangan berkeras dengan wanita yang belum bertudung dakwah secara hikmah dan terus berdoa tanpa henti semuga ALLAH SWT memberi hidayah kepada mereka. Manusia tiada kuasa mengubah manusia melainkan dengan izin ALLAH SWT. Bagi wanita yang belum bertudung mesti ada azam yang kuat dan faham akan hukum yang bakal diterima kelak bukan hanya bersenang menunggu seru untuk menutup aurat kerana setiap saat aurat terdedah bukan sahaja wanita tersebut menanggung dosa malah bapa dan suami juga menanggung dosa tersebut. Dakwah juga mesti terus dilakukan kepada wanita yang bertudung tetapi tidak menutup aurat kerana tidak mengikut syariat menutup aurat yang betul.

Fahami firman ALLAH SWT dalam Surah An-Nur ayat 31

Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluanya dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang biasa dilihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka atau putra-putra mereka atau putra-putra suami mereka atau saudara-saudara lelaki mereka atau putra-putra saudara lelaki mereka atau putra-putra saudara perempuan mereka atau para perempuan (sesama Islam) mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki atau para pelayan lelaki (tua) yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah wahai orang-orang yang beriman agar kamu beruntung“.

Bertudung tidak semestinya menutup aurat jika tidak mengikut tertip menurut aurat yang betul. Berdasar ayat ini adakah ini bermakna wanita yang tidak menutup aurat samada bertudung atau tidak bertudung itu tidak beriman??  

114 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!