Rombongan Intel Malaysia ke Penang

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, awal-awal pagi dah meninggalkan rumah menuju ke KL Sentral untuk ikut rombongan Intel Malaysia ke Penang. Alhamdulillah walaupun dah bertahun tak keluar pagi ke Kuala Lumpur aku sampai di check point Ruang Perlepasan ERL sebelum jam 8 am. Sementara menunggu berlepas pada jam 9 am aku dan rakan media Cik Nurul dari Bernama serta lain-lain bersarapan di Coffee Bean.

20130620-094631.jpg

20130620-094707.jpg

20130620-094818.jpg

20130620-094843.jpg

Lebih kurang jam 9 am kami mula bergerak menaiki bas ke Penang untuk program khas Intel Malaysia. Ramai juga rombongan ini … enam bas semuanya yang terdiri dari media dan wakil-wakil dealer. Setakat ni Blogger yang aku kenal hanya Aman Firdaus je. Bagus juga bolehlah bina network baru untuk Denaihati Network go next level.

Nak tahu program apa teruslah bersama Denaihati di sini, Instagram, twitter dan Facebook. Klik je hashtag #intel atau #4thGencore. Lima jam perjalanan ke Penang so ini masa untuk tidur. Sementara tu boleh baca entri Intel sebelum ini di SINI pasti anda akan tahu apa tujuan rombongan Intel Malaysia ke Penang.

20130620-111503.jpg

20130620-111525.jpg

Service Intel Malaysia pada media memang terbaiklah bukan setakat sarapan pagi di Coffee Bean dalam bas pun dapat macam-macam jajan mengalahkan Airasia.

Lebih kurang jam 2.30 pm rombongan kami sampai ke lokasi dituju. Masing sibuk dengan smartphone dan tidur jadi tak terasa masa berlalu. Selamat datang ke Pulau Pinang bukan kali pertama menjejaki pulau mutiara tapi kali pertama rasa naik Star Libra Cruise.

20130620-151652.jpg

20130620-153246.jpg

20130620-151219.jpg

20130620-151303.jpg

Naik Star Libra Cruise ni lebih kurang macam naik kapal terbang juga. Dari awal telah diingatkan untuk bawa kad pengenalan atau pasport kalau tak ada memang tak boleh boarding. Kami sedang menunggu dengan penuh sabar untuk check in jadi biasalah Blogger sibuk dengan macam-macam hal yang perlu di update. Semuga program hari pertama akan berlansung di atas kapal Star Libra Cruise. Ni yang teringat naik cruise ketika Kembara Musafir New Zealand.

Setelah menunggu lebih sejam masa untuk boarding.

20130620-161029.jpg

20130620-161052.jpg

20130620-161112.jpg

Tepat jam 4.45 pm setelah check in bilik dan segarkan tekak dengan refreshment kami berkumpul di deck lima Star Libra Cruise untuk majlis pelancaran 4th Genaration Intel Core Processor.

20130620-170352.jpg

20130620-170606.jpg

20130620-170658.jpg

Patutlah majlis pelancaran dibuat di Penang rupanya 4th Generation Intel Core Processor di design dan dibuat di Pulau Pinang tidak ada di mana-mana di dunia selain di Pulau Pinang. Daripada 60 jurutera yang design hanya beberapa orang sahaja bukan jurutera Malaysia dan untuk pembuatan 100% jurutera Malaysia. Tahniah team Intel Malaysia.

Dengan teknologi terbaru 4th Generation Intel Core processor akan mengubah dunia komputer dan IT dengan konsep 2+1 yg boleh mengambungkan tablet dan laptop yang lebih ringan, lebih nipis, lebih pantas, bateri lebih tahan lama, prestasi lebih tinggi, animasi lebih hidup, download lebih laju dan paling terbaik sensor untuk main game dengan tangan dan sensor muka untuk login komputer dan akaun email, fb, twitter dan lain-lain. Memang terbaik 4th Generation Intel Core pasti akan mengubah budaya kehidupan dan bisnis dunia.

20130620-191633.jpg

20130620-191703.jpg

20130620-191735.jpg

Media dan Blogger mendapat penjelasan lebih detail daripada orang kuat Intel di majlis sidang media. Lebih banyak informasi 4th Generation Intel Core Processor dijelaskan. Memang terbaik teknologi terbaru ini dan paling bangga produk Malaysia.

20130620-191757.jpg

Hari kedua awal-awal pagi kapal berlabuh di pelabuhan setelah semalaman di laut antrabangsa. Kami keluar dari kapal jam 8 am setelah sarapan pagi untuk dibawa ke kilang Intel Penang di Bayan Lepas.

Kami di bawa ke PG12 untuk bertemu dengan GM Intel Malaysia dan semua jurutera Intel dari berbagai bahagian yang menjadi “Men Behind Hasweel” yang menjadi Rock Star inovasi 4th Generation Intel Core Processor. Team Intel Penang sentiasa bekerjasama dengan rakan-rakan Intel daripada berbagai negara dengan teknologi terkini untuk menghasilkan produk terbaik mendahului persaing yang lain.

Kami juga di bawa ke PG9 dan PG7 untuk melihat fasikiti yang disediakan sehingga majoriti jurutera Intel menjadikan kerjaya di Intel yang pertama dan terakhir. Majoriti sudah bekerja belasan tahun dan belum ada niat untuk berhijarah ke tempat lain. Intel Malaysia memang menjaga kebajikan staf sehingga mendapat anugerah khas daripada Kerajaan Malaysia. Kemudahaan bukan sekadar perpustakaan, kedai runcit, kafetaria tetapi juga gym, bilik iRelax, klinik, jogging track dan macam-macam lagi

.

20130622-125942.jpg

20130622-130039.jpg

20130622-130147.jpg

20130622-130222.jpg

20130622-130256.jpg

20130622-130357.jpg

20130622-130429.jpg

Kami mengakhiri lawatan dengan makan tengahari di kaferaria yang cantik dengan hidangan masakan italio yang enak. Tepat jam 1 pm kami bergerak keluar meninggalkan Intel Penang menuju ke Kuala Lumpur.

Terima kasih kepada Intel Malaysia kerana sudi menjemput Denaihati bersama top teknologi Blogger dan rakan media yang lain. Selain mendapat pendedahan kehebatan 4th Generation Intel Core Processor banyak juga budaya kerja Intel yang aku pelajari untuk membantu Denaihati go next level.

79 Comments

  1. Bagusnya dapat pergi tempat diorg ni. lagi bagus kalau dapat masuk lab sekali. Selalu kawe dengar citer dari kawan2 yg di lab punya teknologi jauh lebih mantap dari di pasaran. Tapi manufacturer saja kasi kuarkan slow-slow utk control harga dan lindung product sedia ada di market.
    Curahan rasa Ismail N @ ..Milo’s Breakfast Movement CampaignMy Profile

  2. Hehe..seronok kan menghadiri program macam ni..banyak perkara yang kita boleh belajr..tahnaih untuk denaihati,semoga maju dan terus maju dalam arena blogging..hehe
    Curahan rasa Hafizul @ ..Hidup Mesti BeraniMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!