Nikmat tinggalkan isteri sekali sekala

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Abang nak ucapkan jutaan terima kasih pada madam yang sentiasa tidak menyekat apabila Abang nak mengembara kemana sahaja terutama apabila bersama sahabat-sahabat kembara yang biasa. Bukan selalu pun ditinggalkan.

Denaihati.com #KembaraPalestine

Teringat kisah kawan Abang yg isterinya duduk dalam bilik, lansung tak keluar masa dia nak pergi mengembara ke Eropah. Isterinya protes sebab ditinggalkan suami. Sekembali dari trip itu isteri dia bagi tahu itulah trip terakhir sahabat Abang itu boleh pergi tanpa isteri. Selepas daripada itu kawan Abang dah tak pernah mengembara kemana-mana tanpa keluarga. Tapi semua itu tak juga membahagiakan keluarga mereka.

gambar keluarga Denaihati
Kebahagian perlu dibina buka datang bergolek

Abang tahu memang ramai para isteri yang tidak sanggup ditinggalkan. Ramai yg sangka kenapa suami nak pergi berjalan tanpa isteri, seperti nak seronok-seronok tanpa isteri.

Pepatah orang tua ada berkata sayangkan isteri tinggal-tinggalkan. Berapa banyak suami isteri yg tidak bahagia walaupun sentiasa bersama setiap hari sejak berbelas malahan puluh tahun. Pendapat Abang bagus suami isteri berpisah dalam tempoh paling sikit dua minggu sekurang-kurang sekali dalam setahun untuk refresh perhubungan, kalau dapat 40 hari lagi bagus. Suami pergi mengembara akan mendapat pengalaman hidup baru untuk dibawa dalam rumahtangga manakala isteri yang ditinggalkan akan menguruskan rumahtangga tanpa suami. Semua itu ada manafaat kehidupan menambah pergantungan hidup kepada ALLAH bukan manusia.

keindahan Amsterdam

Isteri kena lepaskan suami dengan ikhlas dan suami mesti ambil tanggungjawap dengan jujur jangan penyimpang untuk pekara yang menyebabkan hilang kepercayaan isteri. Selang setahun atau dua mesti ada jadual pergi mengembara bersama isteri dan keluarga, barulah isteri pun sejuk hati. Jangan kata tak ada bajet sebab semua itu boleh dicari dengan kerja kuat, kalau goyang kaki memang apa pun tak dapat.

Video di hujung benua dunia

Kepada suami isteri yg belum pernah berpisah sekali sekala, buatlah pasti ada kelainan hubungan kerana akhirnya kita akan berpisah nyawa juga. Abang entah sudah berpuluh kali tinggalkan isteri dan keluarga pernah bertahun-tahun.

Abang Denaihati
Denaihati.com

Nota : Baca juga artikel menarik dibawah dan share pada kawan-kawan  niat sebagai amal jika ia memberikan menafaat.

31 Comments

 1. Simply wish to sayy your article is aas astounding.

  The clarity in your post iis simplly spectacular and
  i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allw me to grab yur RSS feed to keep upp to date with forthcoming
  post. Thanks a million and pledase keep up the gratifying work.
  Curahan rasa ζωδια my astro @ ..ζωδια my astroMy Profile

 2. Kerja suami memang banyak perlukannya untuk tinggalkan kami. Tapi kerana itu juga beliau sentiasa seronok nak pulang ke rumah berjumpa keluarga. Katanya, generally, suami yang biasa `ditambat` di rumah akan meronta-ronta untuk keluar, begitu juga sebaliknya (tapi bergantung kepada iman dan taqwa juga :p ).
  Curahan rasa Oja Samid @ ..Pencair Darah Semulajadi Untuk Elak Darah PekatMy Profile

 3. bagus kalau suami tu memahami tanggungjawab then tak menyimpang. isteri pun sama paham tanggungjawab. tapi kalau sebaliknya memang haruu

  entry saya :

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!