Kematian George Floyd yang menggegar Amerika Syarikat

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera dan salam satu dunia.

Baru-baru di Minnesota telah menggemparkan rakyatnya dengan kematian George Floyd.

Beliau telah dibunuh oleh seorang polis yang dengan sengaja meletakkan lutut di bahagian leher sehingga Mr Floyd tidak dapat bernafas dan merayu agar dia dilepaskan.

Kisah Kematian George Floyd yang menggegar Amerika Syarikat

Bermula dengan laporan dibuat oleh sebuah mini market pada 25/5 tentang wang palsu $20 yg digunakan oleh George Floyd untuk membeli sekotak rokok.

Mengikut kata toke kedai, Mr Floyd selalu datang ke kedai tersebut dan tidak pernah buat masalah. Pada hari kejadian toke kedai tak ada di kedai, yang ada seorang pekerja remaja.

Remaja tersebut meminta balik rokok yang dibeli oleh Floyd apabila dia dapat duit $20 itu palsu. Floyd tidak memulangkan balik rokok dan ketika itu dia kelihatan seperti mabuk. Remaja tersebut telah membuat panggilan ke 911 utk meloparkan kejadian.

Tak lama kemudian dua orang polis datang ke tempat kejadian. Floyd berada di dalam kereta berhampiran kedai tersebut bersama dua orang kawan.

Polis tersebut menghampiri kereta Floyd. Salah seorang polis Thomas Lane telah mengeluarkan pistol dengan mengarahkan Floyd mengangkat tangan dan menarik Floyd keluar dari kereta. Floyd cuba melawan daripada digari tangan.

Beberapa anggota Polis termasuk Mr Chauvin sampai untuk membantu. Mereka berusaha untuk memaksa Floyd masuk dalam kereta polis tetapi gagal.

Berlaku pergelutan Floyd dan pihak polis sehingga Floyd jatuh ke jalan raya. Ketika ini ramai orang awam merakam kejadian tersebut.

Chauvin telah menekan leher Floyh dengan lututnya selama 8 minit 48 saat dan tidak mengendahkan rayuan Floyd yang mengatakan dia tak dapat bernafas.

Pada minit ke 6 lehernya ditekan, Floyd sudah tidak memberi tindakbalas. Selepas Chauvin mengangkat lututnya Floyd sudah tidak bergerak dan diumumkan meninggal apabila di bawa ke Pusat Perubatan Hennepin Country.

Bermula dari Minneapolis, Minnesota rakyat bangun menunjuk perasaan atas kematian George Floyd sejak rabu sehingga merebak ke seluruh Amerika Syarikat.

Berlaku kejadian rusuhan di merata Amerika Syarikat sebagai bantahan atas keganasan polis terhadap etnik kulit hitam.

Chauvin telah didakwa atas kes membunuh namun tidak dapat meredakan keadaan.

Ini bukan kali pertama orang kulit hitam Amerika dibunuh oleh polis cuma kali ini jadi lebih buruk dengan tekanan akibat Covid-19 yang melanda Amerika sehingga berpuluh juta rakyat hilang pekerjaan.

Mungkinkah ini satu permulaan kejatuhan ego Amerika yang kononnya memperjuangkan demokrasi tetapi rakyat kulit hitam mereka hidup dalam kesusahan tanpa pembelaan.

Orang susah apabila ditekan akan bangun lebih garang.

Amir Hassan

3 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!