Jika Anak Istighfar, Allah Akan Angkat Darjat Ibu Dan Bapa Di Syurga

Spread the love

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Istighfar adalah amalan ringkas dengan ganjaran yang cukup besar. Telah banyak kelebihan yang diceritakan berkenaan amalan beristighfar dalam Islam antaranya dimakbulkan doa dan permintaan, dihilangkan kesedihan serta diberikan jalan keluar daripada kesukaran yang dihadapi.

Baca : Hebatnya Kuasa Istighfar!

Apa yang lebih mengujakan adalah istighfar juga dapat mengangkat darjat ibu bapa di syurga.

Rasulullah SAW mengkhabarkan kepada kita melalui sebuah hadis bahawa di akhirat kelak, Allah akan mengangkat darjat seorang hamba yang soleh di syurga.

Lalu hamba tersebut bertanya, “Wahai Tuhan, dari mana yang aku dapat ini? Allah berfirman: dengan istighfar anak kamu kepadamu.” 

(Riwayat Ahmad, no. 10610 – Syeikh Syuaib al-Arnouth menghukum sanad hadis ini sebagai hasan disebabkan Asim bin Abi al-Najud. Selain daripadanya adalah perawi yang tsiqah dan sahih)

Istighfar di sini bukan hanya kalimah istighfar yang kita biasa ucapkan iaitu “Astaghfirullahal adzhim” yang bermaksud “Aku meminta ampun daripada Allah Yang Maha Agung.”

Baca : Rasulullah SAW beristighfar lebih 70 kali sehari

Istighfar di sini bermaksud memohon kepada Allah agar diampunkan dosa kedua ibu bapa yang telah lalu ketika masih hidup di dunia.

Sebagai seorang anak, tidak dinafikan kita perlu mengisi tanggungjawab kita kepada ibu bapa dengan mengambil berat tentang kebajikan mereka seperti makanan, pakaian serta keperluan diri mereka yang lain.

Namun, jangan dilupa bahawa kita juga mempunyai tanggungjawab yang tidak kurang besarnya jika dibandingkan dengan keperluan material yang disebutkan tadi.

Ia adalah tanggungjawab berdoa kepada ibu bapa khususnya memohon keampunan kepada Allah atas kesilapan dan dosa yang telah mereka lakukan.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan

Baca : Dosa Itu Penghalang Rezeki Kita


Spread the love

3 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!