iPhone 5 Pengalaman Menggunakan Mode Panorama

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, tahniah diucapkan kepada pemenang contest iPhone 5 Gadget Impian. Mesti tengah seronok menggunakan iPhone 5 tu. Tak sia-sia segala usaha penat lelah yang dibuat sepanjang contest berjalan akhirnya dapat juga menang gadget impian iPhone 5. Kepada yang tak menang jangan putus asa next time akan ada lagi contest di blog Denaihati. Tungguuu..

Joom kita baca review iPhone 5 daripada Cikgu Naman iaitu salah seorang pemenang contest iPhone 5 Gadget Impian.

Beberapa hari lepas sambil test basikal lipat yang comel itu saya sempat menguji mode panorama pada kamera iphone 5. Sungguh seronok melihat hasilnya. Begitu senang untuk mengambil gambar panorama menggunakan iphone 5 sahaja. Tak perlu menggunakan DSLR mengambil beberapa gambar kemudian dicantumkan melalui perisian photoshop (kecuali DSLR canggih dah ada mode panorama)

Gambar panorama iPhone 5

Mode panorama di iPhone 5 sungguh mudah digunakan

Panoramic photography refers to the area of photography dedicated to taking pictures with a wide field of view or a wide aspect ratio (i.e., a longer horizontal reach than vertical height). Landscapes and cityscapes are the most common subjects for panoramic pictures. Theoretically, panoramic photography seeks to capture images within a greater field of view than the human eye can take in. While a human eye can take in only 70 degrees to 160 degrees of a given scene, a panoramic shot generally includes 180 degrees of a field of view. –> sumber

Antara gambar² panorama yang berjaya dirakamkan oleh lensa iPhone 5.

Gambar panorama iPhone 5
Jambatan di tasik belakang rumah
Gambar panorama iPhone 5
Tempat joging dan berbasikal, bukannya tempat cari awek macam abangensem sangat².
Gambar panorama iPhone 5
2 bangunan kerajaan sayup² di kejauhan

Gambar panorama iPhone 5

Gambar panorama iPhone 5

Jika ada subjek bergerak , pastikan mereka tak bergerak semasa anda ambil gambar panorama. Kalau tak jadi alien lah. 😉

Gambar panorama iPhone 5
Hehe. Basikal kesayangan yang menjadi idaman bro hafiz dan bro kid

Gambar panorama iPhone 5

Berikut video youtube cara menggunakan mode panorama di iPhone 5. Ada diiklankan di TV kalau anda perasan.

Bagi peminat landskap fotografi, sudah semestinya mode panorama ini banyak membantu untuk mengambil gambar-gambar panorama.

Teruskan bersama Cikgu Naman di blognya Cikgunaman.com dan Follow Facebook Chekgunaman, Twitter Cikgunaman serta Instgram Cikgunaman.

71 Comments

  1. Sebenarnya ada aplikasi yg boleh didownload di app store utk edit (dapatkan) gambar yg menarik walaupun sbnarnya objek yg dirakam tu bergerak (gambar ada kesan prgerakan)

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!