Facebook, Instagram dan Whatsapp ‘down’, sebahagian besar pengguna dunia terjejas

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Facebook dan Instagram kelihatan sebahagiannya tidak berfungsi sepenuhnya seperti biasa untuk sebahagian besar pengguna di seluruh dunia hari ini.

Walaupun kita boleh membuka kedua-dua platform dan beberapa perkhidmatan nampaknya telah dipulihkan, pengguna melaporkan isu-isu dengan menghantar mesej pada Messenger, menghantar kepada suapan pada semua produk Facebook, dan mengakses ciri-ciri lain di Facebook.com, Instagram, dan WhatsApp.

Terdahulu, WhatsApp kelihatan lancar untuk ramai orang, tetapi pengguna di Paraguay, India, Bangladesh, Argentina, dan mereka maklumkan bahawa mereka mula mengalami masalah dengan menghantar mesej ketika waktu petang. DownDetector menunjukkan bahawa mereka yang berada di Brazil mengalami gangguan yang paling teruk.

Kami juga menguji beberapa akaun persendirian, dan mendapati bahawa Messenger tidak dapat memuat sama sekali pada desktop, walaupun aplikasi mudah alih berfungsi.

Instagram semakin teruk bagi untuk sesetengah pengguna, hantaran tidak dapat dilakukan, Instagram story dan mesej terjejas, dan butang untuk menyiarkan kandungan baru juga tidak berfungsi. Seksyen iklan Facebook tidak berfungsi dengan baik, dan ia membawa kepada ralat dalaman.

Kira-kira sejam selepas pengguna mula-mula maklumkan gangguan, Facebook membalas di Twitter. Ia juga menyatakan bahawa “isu ini tidak berkaitan dengan serangan DDoS.”

Menurut DownDetector, ia kelihatan seperti gangguan di New England; Texas; Seattle, Washington; bahagian Amerika Latin, termasuk Peru; United Kingdom; India; dan Filipina. Pengguna telah menulis dari Kanada, Las Vegas, dan Turki untuk mengenal pasti gangguan di sana juga.

Moga semua masalah ini akan dipulihkan sepenuhnya tidak lama lagi.

8 Comments

  1. Dunia teknologi buatan manusia pasti akan ada kelemahannya. Kelemahan boleh datang samada dari sistem dan juga daripada pengguna. Sebagai pengguna, manfaatkan kemudahan media sosial seperti facebook, twitter, instagram dan whatsapp dengan cara yang baik.
    Curahan rasa Nurol Huda @ ..Pusat Bimbingan Darul SolihinMy Profile

  2. Wah! cabaran utama kepada dunia digital ialah apabila mengalami breakdown juga ketika berlaku system crash. Itulah perlunya ada backup, maksudnya sentiasa backup data-data penting setiap hari.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!