Dahsyatnya Doa “Duduk Diantara Dua Sujud”

Assalammualaikum dan salam Rejab

Ketika orang ditanya,
“Doa apakah yang paling sering dibaca oleh seorang muslim?”,

Banyak yang menjawabnya dengan salah dan tidak tepat. Begitu seringnya doa itu dibaca, sehingga ketika sedang membaca doa tersebut, ramai yang tidak merasa berdoa. Padahal doa itu sangat dahsyat, mencakup keperluan kita di dunia dan akhirat. Dan dibaca minimal 17 kali setiap hari.

Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Doa itu adalah
DOA DIANTARA DUA SUJUD. Marilah kita renungi maksudnya :

ROBBIGHFIRLII,
Wahai Tuhan ampunilah dosaku. Dosa adalah beban, yang menyebabkan kita berat melangkah menuju keredhaan Allah SWT. Dosa adalah kotoran hati yang membuat hati kelam sehingga hati kita merasa berat untuk melakukan kebaikan.

WARHAMNII,
Sayangilah diriku. Kalau kita disayangi Allah, hidup akan terasa bahagia, kerana dengan kasih sayang akan dapat dicapai semua cita2. Dengan kasih sayang Allah diri kita akan terbimbing.

WAJBURNII,
Tutuplah segala kekuranganku. Banyak sekali kekurangan kita, kurang syukur, kurang sabar, kurang menerima kenyataan, mudah marah, pendendam dll. Kalau kekurangan kita ditutup/diperbaiki Allah, maka kita akan menjadi manusia sebenarnya.

WARFA’NII,
Tinggikanlah darjatku. Kalau Allah sudah meninggikan darjat kita, maka pasti tidak ada manusia yang boleh menghinakan kita.

Duduk antara dua sujud merupakan salah satu rukun fi‘li (perbuatan) yang pendek. Duduk antara dua sujud adalah wajib dan tidak sah sembahyang jika ditinggalkan dengan sengaja.

WARZUQNII,
Berikanlah aku rezeki, sebagai hamba Allah kita amat memerlukan rezki. Allah mampu mendatangkan rezeki dari arah yang tak terduga dan tanpa perhitungan.

WAHDINII,
Berikanlah aku petunjuk/bimbinglah aku ke jalan kebahagiaan. Kita tidak hanya minta petunjuk/hidayah yang berkaitan dengan agama tetapi kita juga minta petunjuk agar terhindar dari mengambil keputusan yang salah.

WA ’AAFINII,
Berikanlah aku kesihatan.
Apabila kita sihat kita boleh menambah kebaikan dan manfaat serta tidak menjadi beban orang lain. “Health is not everything, but without health everything is nothing.”

WA’FU-ANNII,
Aku mohon agar kesalahanku dihapus dari catatan. Kita awali doa ini dengan mohon ampun dan kita akhiri dengan permohonan agar catatan dosa kita dihapus. Sehingga kita benar-benar bersih dari dosa seperti bayi yang baru lahir.

Aamiin Allaahumma Aamiin.

Allah memerintahkan kita untuk membaca doa itu, Rasulullah SAW mencontohkan kepada kita, menurut logiknya doa tersebut pasti dikabulkan InsyaAllah.

Bacalah dgn penuh kesedaran, khusyu’ dan tidak tergesa-gesa ketika duduk diantara dua sujud.

Wallahualam.

Dah baca ? Klik share. Semoga bermanfaat untuk semua 😉

3 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!