Aqiqah murah di Kemboja

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, setiap hari ada sahaja bayi Islam yang dilahirkan dan kesedaran melaksanakan aqiqah semakin meningkat. Rasullah SAW bersabda “setiap anak yang lahir itu terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ke-7 (daripada hari kelahirannya), dicukur rambutnya dan diberi nama” – riwayat abu daud, at tarmizi dan ibnu majah. Aqiqah sebaiknya dilaksanakan pada hari ke 7 mengikut sunnah Rasullah SAW atau hari ke 14 atau hari ke 21 atau selagi dia belum baligh.

Hukum Aqiqah adalah Sunat Muakad iaitu sunat yang sangat-sangat dituntut. Jika tidak laksanakan amatlah rugi. Yang terbaik untuk anak lelaki adalah dua ekor kambing dan untuk anak perempuan seekor kambing sahaja. Hadis dari Siti Aisyah r.A “Rasullah telah menyuruh kami mengerjakan aqiqah bayi lelaki dua ekor kambing yang bersamaan kedua-duanya dan bayi perempuan seekor kambing” – riwayat at-tarmizi. Dalam kes anak lelaki, aqiqah seekor kambing pun sah kerana rasullah mengaqiqahkan cucu beliau Hasan & Husain dengan seekor kibasy – riwayat abu daud.

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”730″ height=”450″]https://denaihati.com/wp-content/uploads/2013/07/warga-kemboja.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”730″ height=”450″]https://denaihati.com/wp-content/uploads/2013/07/pelajar-di-kemboja.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”730″ height=”450″]https://denaihati.com/wp-content/uploads/2013/07/galeri-kemboja.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”730″ height=”450″]https://denaihati.com/wp-content/uploads/2013/07/qurban-dan-aqiqah-di-kemboja.jpg[/imagetab]
[/tabs]

eQurban Resources sebuah syarikat peneraju qurban dan aqiqah di Kemboja menyediakan package Aqiqah dengan harga yang sangat berpatutan iaitu RM320 untuk satu bahagian lembu dan RM580 untuk seekor kambing. Pesanan Aqiqah Ramadan boleh buat secara online di eQurban.com.

Daging sembelihan aqiqah akan diagih-agihkan madrasah Tahfiz terpilih di Kemboja untuk meraikan anak-anak tahfiz miskin. Kesusahan umat Islam di Kemboja terlalu daif jika dibandingkan dengan umat Islam Malaysia yang dihujani dengan berbagai subsidi. Setiap pemberian daripada kita sesama Islam sangat mereka hargai.

Syukur alhamdulillah aku telah menyempurnakan aqiqah untuk semua anak-anak bagaimana pun Rakan yang lain? Kepada yang belum apa lagi ditunggu laksanakan sekarang. Kekadang kita mengeloh anak degil, nakal dan sebagainya tapi cuba tanya pada diri sendiri adakah tanggungjawab kita sebagai ibubapa untuk mengaqiqahkan anak sudah disempurnakan. Ramai yang mengeloh tak ada duit tanpa mereka sedar dengan beraqiqah maka bertambahlah rezeki dari ALLAH SWT.

Aqiqah

Kepada yang belum lakukan sekarang tanpa memikirkan alasan … rezeki itu ALLAH SWT yang tentukan jadi apabila kita melaksana sunnah Rasulullah SAW pasti ada rezeki lain menunggu untuk kita. Joom klik eQurban.com dan buat pesanan sekarang. Kepada yang ada niat nak buat qurban pun boleh juga buat pesanan sekarang.

45 Comments

  1. di Malaysia ni bukan tak sesuai untuk sedekah… tapi maklumlah masyarakat disini rata2 tidaklah terlalu miskin.. dan kalau miskin pon jumlahnya tidaklah pada kadar nisbah yang berskala besar… kalau nak bersedekah di mana2 pon boleh… dan lebih afdal di sedekahkan kepada fakir miskin dan anak-anak yatim … di sana ramai golongan2 seperti ini… teringin juga nak kesana nnt.. Insya Allah…
    Curahan rasa silenceblogz.com @ ..Gambar Taktik-Taktik Penyeludupan DadahMy Profile

  2. Syukur… dah 2 kali wakilkan mak ayah kesana buat korban raya Haji tahun lalu dan tahun sebelumnya… di tempat saya mmg dah jadi acara tahunan travel ke sana untuk adakan akikah dan korban untuk masyarakat di sana… sebut saja Malaysia orang di sana teramat teruja dgn masyarakat Malaysia yang baik hati….
    Curahan rasa silenceblogz.com @ ..Kejam !! Bedah Bayi Sumbat DadahMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!