Kata laluan akaun anda mudah diceroboh? Ini cara penyelesaiannya

Spread the love

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada masa sekarang, majoriti yang melihat dunia online sudah pastinya mempunyai akaun  email, media sosial, laman sesawang dan juga aplikasi telefon bimbit. Tahukah anda bahawa kata laluan yang mudah boleh menyebabkan risiko anda terdedah kepada pencerobohan dan penggodaman?

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini 

Walaupun sudah banyak amaran di luar sana, sesetengah orang masih sambil lewa menggunakan kata laluan yang tidak selamat seperti “123456” atau “password”. Kata laluan yang mudah akan mengundang masalah.

Kata-kata laluan seperti itu benar-benar tidak selamat, mudah diteka dan mudah diceroboh.

Variasikan kata laluan anda

Terdapat dua peraturan asas yang berkaitan dengan keselamatan kata laluan. Pertama, kata laluan yang lebih panjang dan lebih bervariasi, lebih selamat. Bilangan percubaan yang diperlukan untuk memecahkan kata laluan meningkat dengan faktor 95 dengan setiap huruf besar huruf tambahan, surat huruf kecil, watak dan nombor istimewa.

Kata laluan lima aksara mengambil kira tujuh bilion percubaan untuk diceroboh. Bagaimanapun, dengan panjang minimum yang disyorkan sebanyak lapan aksara, ia lebih daripada enam cubaan yang mengandaikan kata laluan tidak dalam sebarang kamus.

Ia adalah kerana kamus dalam bentuk elektronik, boleh didapati dengan mudah dan cepat dicari. Secara idealnya, kata laluan harus termasuk gabungan huruf besar, huruf kecil, angka dan simbol.

Kata-kata laluan yang biasa dan mudah diteka serta digodam

Guna kata laluan berbeza pelbagai akaun

Peraturan kedua ialah kata laluan yang sama tidak boleh digunakan untuk lebih daripada satu akaun. Setiap perkhidmatan dalam talian harus mempunyai kata laluan masing-masing. Jika tidak, penggodam yang memperoleh kata laluan akan segera mendapat akses ke semua akaun dan perkhidmatan anda.

Hanya satu pertiga daripada pembekal menggunakan kaedah penyimpan yang selamat untuk penyimpanan kata laluan. Selebihnya disimpan dengan menggunakan algoritma lama atau dalam teks biasa, sehingga tersedia secara bebas di Internet setelah serangan siber berlaku.

Tetapi bagaimana anda sepatutnya ingat kata laluan yang rumit? Satu kaedah adalah memikirkan ayat dan menggunakan huruf pertama setiap kata untuk membentuk kata laluan atau menggunakan huruf besar untuk kata nama

Contohnya, ungkapan “Saya bangun pagi dan berus gigi selama tiga minit” akan menghasilkan kata laluan “Sbp&bgs3M“.

Kata laluan tidak boleh ditulis, dan bukan pada ‘sticky note’ yang ditampal pada monitor anda atau dalam dokumen yang tidak dimasukkan kata laluan yang disimpan di komputer anda. Mungkin cara terbaik untuk mengingati mereka ialah dengan menggunakan program password manager. Ia bukan sahaja boleh menyimpan kata laluan dalam bentuk yang disulitkan dengan selamat, tetapi juga menghasilkan kata laluan yang kuat.

Perkara yang paling penting adalah untuk mengingati dan melindungi kata laluan yang digunakan untuk membuka kunci kata laluan yang selamat.

Sekiranya anda ingin meningkatkan lagi perlindungan akaun dalam talian, anda harus juga menggunakan “two-factor authentication”.

Ini bermakna apabila anda log masuk, anda memerlukan PIN, kod SMS atau kunci yang dihasilkan oleh aplikasi sebagai tambahan kepada kata laluan anda, jadi penggodam dinafikan akses walaupun mereka mempunyai kata laluan anda.


Spread the love

40 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!