Anak Tak Suka Makan Sayur

1. Anak sulong aku memang pantang nampak sayur dalam makanan..lansung tak suka makan sayur. Tapi alhamdulillah bila dah masuk asrama dah berubah sikit dah mula suka makan sayur.

2. Adik nya yang sorang ni pun ikut perangai abang long nya tak suka makan sayur. Nampak sayur macam nampak hantu. Bayangkan lah daun sup yang kita tabur dalam sup ayam atau sup daging pun dia tak mahu. Pernah sekali dia order mee tak mahu sayur tup tup tukang masak tu tercampur sayur juga..terpaksalah aku makan mee tu dah order baru dan minta tukang ambil order tu tulis besar-besar NO SAYUR.

Anak bujang minat dengan kucing.

3. Ni tengah perlahan-lahan pujuk dia makan sayur..macam-macam alasan bagi. Makan sayur jadi pandai, makan sayur kulit cantik, makan sayur boleh kuatkan badan, makan sayur boleh tinggikan badan …tapi setakat ni semua pujukan tak jalan lagi…..

4. Kawan-kawan ada alasan bagus ke nak bagi anak aku makan SAYUR…..

Fadhilat Amal : Rasulullah SAW bersabda, “Para malaikat berkumpul pada saat shalat shubuh lalu para malaikat ( yang  menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga shubuh) naik (ke langit), dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu shalat ‘ashar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga shalat ‘ashar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, ‘Bagaimana kalian meninggalkan hambaku?’, mereka menjawab, ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan shalat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan shalat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat'” (Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Al Musnad no. 9140, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Ahmad Syakir)

78 Comments

            1. Antioksidan dalam sayur dan buah bekerja dengan cara mengikat lalu menghancurkan radikal bebas dan mampu melindungi tubuh dari reaksi oksidatif yang menghasilkan racun.

            2. Sungguh begitu banyak manfaat sayur-sayuran dan buah-buahan bagi kesehatan tubuh. Untuk itulah, tak heran jikalau semua pakar kesehatan menganjurkan kepada kita untuk mengonsumsi banyak sayuran dan buah-buahan untuk menjaga kondisi tubuh.

    1. @farahaznil, Jangan dipaksa. Nanti anak tambah benci pula dengan kita.
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

    2. @farahaznil, dri kecik kalau x didik awal2 mkn sayur mmg pas besar xkn makan gak la jwbnya

      1. @mieran, sgt setuju…bila dh besar sume depend pd dr kita sdr la nk ke tak nak..org kate self-motivation..usaha tangga kejayaan ! chayo ! :mrgreen:
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, mieran dulu masa kecik2 mak suapkan nasi sma2 sayur tp mieran muntahkan balik..pas 2 mak mieran pndai trick plak 2..huhuuh

          1. @mieran, hehe…nk bg anak mkn sayur mcm tu la….keke…dya slalunya nenek ar yg suap, siap membebel lagi bila kita xnk mkn bile die suap sbb die letak sayur skali hehe :mrgreen:
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

  1. hesh….dya pn same la sbnrnye…tp yg dya heran, kecik2 dulu dya ngan sayur sgt kamceng, paling dya suke makan timun. sgt2 suke. tp ntah sejak bile dya xsuke sayur dya pn dh lupe..skrg ni dh belajar sket2 mkn sayur, n dya dh jd peminat sayur bayam n karot o yeah !! :mrgreen:
    .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

      1. @farahaznil, mmg pelik bin ajaib…org ckp kalo xmkn sayur xchat…so kalo dya ganti sayur ngan amik vitamin byk2, or mkn madu byk2, minum susu byk2, elakkan mkn junk food ngan air bergas agk2 boleh x?huhu
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, Ni lagi berkhasiat ni.. Daripada berhabisan makan sayur tapi masih juga makan junk food, minum minuman berkarbonat semua tu. Saya pun dah cuba elakkan benda macam tu sebab Blood Pressure waktu tu amat tinggi.
          .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

          1. @Steward John, dya xamik junk food or minuman bergas pn sbb dya sdr mmg xsuke kut, tp 100 plus yg tu jelah dya suke sbb baik utk tenaga. mkcik dya siap kalau demam die xmkn ubat tp minum 100 plus jek, boleh baik je demam tu. hehe
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, Hehe.. Mungkin sistem imunisasi badan dia tahan kot. sampai minum 100 plus jer boleh sembuh. Setahu saya, kalau kena cirit birit tu, kena minum 100 plus sebab badan dehidrasi.
              .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

    1. @Dya, da besar x suka mkn sayur plak ek..hehhe..mieran dri kecik mmg x suka mkn sayur..hehehe

        1. @farahaznil, thu xpe..tp kadang2 mkn gak sayur yg dlm tomyam 2..sayur kecik2 mkn la..ahahaha

        2. @farahaznil, Ni kena makan buah-buahan lebih ni. Kalau buah pun tak suka makan, ada alternatif makanan tambahan lain lagi.
          .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

        1. @Dya, aah..tp xde la x mkn langsung..mkn gak la sayur yg kecik n halus2..hehehe..minum susu la byka2..kih3

          1. @mieran, hehe, dya kalau sayur yg kecik2 tu xde nye nk memilih, xlarat nk asing satu2 hehe. so mkn jugak la. kalau memilih jugak mmg kes anti sayur trus la ni haha :mrgreen:
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, erm mieran ni lain..nmpak sayur mesti kena asingkan dulu..bru aman sikit nk mkn..hhaha

          2. ” dya kalau sayur yg kecik2 tu xde nye nk memilih, xlarat nk asing satu2 hehe. so mkn jugak la. kalau memilih jugak mmg kes anti sayur trus la ni haha ”

            Maknanya Dya ni pun makan sayur la juga ni kan.. Ha.. kena buat benda macam tu, lama2 biasa la makan sayur tu
            Curahan rasa Steward John @ ..Webhosting Promotion- Get free DomainMy Profile

    2. @Dya, Apa kata kalau Saudari cuba untuk masukkan sayur-sayuran dalam setiap hidangan. Lama kelamaan mesti biasa dengan benda tu.. Kalau tak pun, kena cari resepi lain yang hanya berasaskan sayur. Mungkin dah jemu dengan resepi yang sama kot?
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

      1. @Steward John, ha, ade 1 mknn Indon ni namanya Bakwan. same cam cekodok tp sgr leper, besar 7 plg ptg, penuh dengah sayur wee! ade kubis, taugeh, karot mcm2 la..& mknn tu jek satu2nya yg dya sgt suka mkn tanpa rasa terpaksa, sbb……….xrase sayur langsung ! mmg pelik bin ajaib, mcm mkn bowl salad, tp sgt sdap. so itu adalah salah satu effort dya yg plg berkesan dlm menanganni mslh xmau mkn sayur hehe :mrgreen:
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

          1. @Dya, Tak pe banyak typing error.. Orang akan faham juga tu. No one is perfect than HE is right.
            .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

            1. @Steward John, hehe, btol tu encik steward. btw, thanks sbb sudi singgah kt teratak blog dya hehe…insyaAllah lepas ni dya akan cuba post lebih byk entri yg berguna keke.. 🙂
              .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

          2. @Dya, You are most welcome Dya. Tak salah juga kita singgah dekat umah dorang lain kan. Orang kata, kunjung mengunjung amalan mulia. hehe. Nanti akan terjah lagi blog Dya
            .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

        1. @Dya, Ha, kan itu pun salah satu jalan yang boleh Dya cuba terapkan dalam masakan harian. Tapi jangan pula selalu makan benda macam tu, nanti jemu pulak.. hehe. Muratabak jawa pun sedap juga.. penuh dengan sayuran…
          .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

          1. @Steward John, hehe, mkn jarang2 skali sbb jarang2 blik rumah, windu pulak kt umahku syurgaku.. 😥 bibik tu mmg bgus sbb die slalu msk mknn yg xpenah dimkn kt malaysia tp best n berkhasiat hehe.. :mrgreen:
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, Hehe.. patutla. Oh rupanya orang gaji yang sediakan untuk Dya. baik Dya minta sekali resepinya.. Senang nak masak kelak
              .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

  2. Memang tak heran anak kecil tak suka makan sayur. Normal sangat. Saya ada pengalaman dengan sepupu saya yang masih kecik dah tak suka makan sayur. Makcik saya selalu hancurkan sayur nih dan campur dengan daging hancur kemudiaan dibuat macam burger kecil2 tu. Sebenarnya banyak lagi resepi seperti ni kalau rajin ceduk dekat mana2.
    .-= Steward John´s last blog ..Botak itu seksi? =-.

      1. @farahaznil, Apa boleh buat… Vitamin kena masuk dalam badan juga. Lagi teruk waktu sepupu saya masih berusia 5 tahun tu memang tak makan apa2 pun kecuali Nasi putih.. Daging, Sayur semua tak minat..
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

      2. @farahaznil, spatutnya dr kecik lg kita kena ajar budak2 mkn sayur..kalau x, jd mcm mieran la..heeheh

  3. sayur oh sayur..kenapa rasamu x sedap..huhuuh..malu la nk ngaku mieran pn x mkn sayur..hehhehe

      1. @farahaznil, Ada juga orang tua yang tidak suka makan sayur tapi suka makan daging.. Ada juga orang tua yang tidak suka makan daging tapi suka sayur.
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!