Adakah anda mangsa kebocoran data 773 juta emel dan 21 juta kata laluan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Adakah emel kita selamat atau telah berada dalam senarai kebocoran data?

Data peribadi setiap hari dicuri dalam serangan siber jenayah. Sebilangan besar maklumat yang dicuri kemudiannya dipublikasikan di pangkalan data Internet. Kemudian ia berfungsi sebagai titik permulaan untuk aktiviti haram yang lain.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini 

Satu koleksi fail yang mengandungi sekitar 773 juta alamat e-mel yang unik dan 21 juta kata laluan unik telah dibocorkan pada perkhidmatan Mega Cloud, menurut penyelidik keselamatan Troy Hunt.

Walau bagaimanapun, koleksi besar telah dikeluarkan dari platform. Menurut Hunt, data “Collection #1”, termasuk lebih daripada 12,000 fail berasingan dan lebih daripada saiz 87GB.

Ia mengandungi 772,904,991 alamat e-mel dan 21,222,975 kata laluan, didakwa dari banyak pelanggaran data yang sah.

Perkara ini berlaku mungkin bahawa sebahagian daripada mereka adalah dari perkhidmatan terbuka di sosial media mahupun laman sesawang.

“Ia terdiri daripada pelanggaran data individu yang berlainan daripada beribu-ribu sumber yang berlainan,”

Mereka mengambil senarai seperti ini yang mengandungi alamat e-mel dan kata laluan dan kemudian mereka cuba untuk melihat di mana lagi yang mereka boleh usahakan untuk hal berkaitan dengan data.

Pertama, apabila ia berkaitan dengan keselamatan kata laluan tukarlah kata laluan yang lebih panjang dan lebih bervariasi, lebih selamat lagi. Bilangan percubaan yang diperlukan untuk memecahkan kata laluan meningkat dengan faktor 95 dengan setiap huruf besar, huruf tambahan, huruf kecil, simbol dan nombor.

Kata laluan lima karektor mengambil kira tujuh bilion percubaan untuk dipecahkan. Walau bagaimanapun, dengan panjang minimum yang disyorkan sebanyak lapan aksara, ia lebih daripada enam cubaan dengan mengandaikan kata laluan tidak dalam sebarang kamus.

Peraturan kedua ialah kata laluan yang sama tidak boleh digunakan untuk lebih dari satu akaun. Setiap perkhidmatan dalam talian harus mempunyai kata laluan tersendiri. Jika tidak, penyerang yang memperoleh kata laluan segera akan mempunyai akses ke semua akaun dan perkhidmatan kita.

Berhati-hati dan selalulah menukar kata laluan anda kepada yang lebih sukar dan kekerapan dalam setahun.

4 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!