5 tanda identiti anda kena curi, jangan ambil mudah!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pencurian identiti adalah perbuatan jenayah di mana seorang penipu mencuri maklumat peribadi sensitif anda seperti butiran NRIC anda, butiran pasport, kad kredit atau perbankan.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Sebaik sahaja mereka mendapat maklumat peribadi mereka, mereka boleh menggunakannya untuk memohon pinjaman dan kad kredit yang menggunakan nama anda, membuat pembelian yang tidak dibenarkan di bawah nama anda. Paling teruk lagi adalah menjual maklumat atau dokumen anda kepada syarikat lain atau pendatang tanpa izin.

Kenapa kita perlu tahu jika maklumat peribadi dicuri?

Mempunyai butiran peribadi anda yang dikompromikan oleh pencuri identiti boleh memberi impak yang besar terhadap kehidupan anda. Mungkin berpotensi membuang anda ke dalam kehancuran kewangan jika anda tidak mengambil langkah yang tepat untuk menjaga terhadapnya atau melaporkannya tepat pada waktunya.

Bagaimana kita tahu jika menjadi mangsa kecurian identiti?

Berikut adalah beberapa tips yang mungkin menunjukkan kemungkinan anda menjadi mangsa kecurian identiti.

1. Caj dan pengeluaran tanpa kebenaran daripada kad kredit atau akaun bank anda

Sentiasa periksa penyata kad kredit dan perbankan anda melalui perbankan dalam talian atau penyata fizikal bulanan dan tandakan sebarang caj atau pengeluaran tanpa kebenaran.

Apa yang perlu anda lakukan: Hubungi bank anda segera jika anda melihat transaksi tanpa kebenaran di bawah kad kredit atau akaun perbankan anda. Ia juga membantu memfailkan laporan polis sebagai dokumen sokongan bersama-sama dengan borang pertikaian yang lengkap (biasanya anda boleh memuat turun borang ini dari laman web bank anda).

2. Bil dan emel anda hilang

Sekiranya emel anda tidak konsisten sejak kebelakangan ini, pertimbangkan keadaan bahawa seseorang mungkin menggunakan emel anda untuk tujuan yang berniat jahat.

Apa yang perlu anda lakukan: Periksa emel anda secara konsisten dan sentiasa kemaskini bank tentang sebarang perubahan alamat. Konsep yang sama digunakan jika anda menggunakan email tempat kerja atau pelajar untuk penyata kewangan anda.

3. Aktiviti luar biasa akaun media sosial anda

Sekiranya akaun anda diakses dari lokasi yang berbeza dari tempat anda, tiba masanya untuk menukar kata laluan anda sebagai seseorang yang mungkin telah menggodam ke akaun anda. Bagi penggodam, media sosial adalah maklumat emas untuk maklumat rahsia.

Sebaik sahaja mereka telah digodam ke mana-mana akaun dalam talian anda, mereka boleh menggunakannya untuk menipu kawan anda untuk memberi keterangan tentang anda. Ada yang gunakan untuk situasi lain seperti pengesahan kad kredit dan banyak lagi.

4. Permohonan pinjaman dan kad anda sentiasa ditolak

Sekiranya anda menghadapi kesukaran mendapatkan kad kredit atau permohonan pinjaman yang diluluskan, mungkin sudah tiba masanya untuk menyemak laporan kredit anda dan melihat apakah terdapat sebarang percanggahan mengenai butiran peribadi anda. Tanda-tanda kecurian identiti yang biasa termasuk penyiasatan kredit dari sumber yang tidak diketahui atau akaun baru.

Apa yang perlu anda lakukan: Periksa laporan kredit CCRIS dan skor kredit anda dengan kerap supaya anda sentiasa sentiasa dikemas kini atas kesihatan kewangan anda. Jika anda mendapati bahawa mana-mana maklumat mengenai laporan kredit anda tidak tepat, beritahu agensi pelaporan kredit anda dengan segera dan mereka akan menyiasat perkara itu untuk anda.

5. Anda menerima panggilan dari pemungut hutang tentang hutang yang anda tidak tahu

Jika anda mula menerima panggilan daripada pengumpul hutang tetapi tidak pernah melepaskan pembayaran dalam hidup anda, ada kemungkinan besar pencuri identiti telah menyalahgunakan butiran peribadi anda. Biasanya akan digunakan untuk memohon pinjaman atau kad kredit di bawah nama anda tanpa pengetahuan anda.

Panggilan Macau Scam juga masih berlaku sekarang dan ramai juga tertipu.

Tips untuk selamatkan identiti dan dokumen anda

• Selamatkan sambungan rangkaian wayarless anda
• Gunakan perisian perlindungan anti-virus atau malware
• Berhati-hati dengan laman web yang terdedah kepada pancingan data (phishing)
• Pantau profil kredit anda melalui laporan kredit
• Hanya membeli-belah di laman web yang selamat dan selamat
• Berhati-hati apabila berkongsi maklumat peribadi secara dalam talian
• Pastikan bil dan penyata anda tiba dengan cara yang konsisten
• Sentiasa periksa penyata anda untuk sebarang transaksi yang luar biasa
• Buang dokumen anda dengan berhati-hati

Apa yang perlu anda lakukan adalah hantarkan laporan polis untuk melindungi aset anda. Kemudian, hubungi Bank Negara untuk melindungi diri anda daripada urus niaga yang tidak dibenarkan yang dijalankan di bawah identiti anda.

63 Comments

  1. identiti diri kita di laman sosial pun boleh kena curi. Gambar muka kita senang-senang sesiapapun boleh download dan edit pastu dijadikan gambar profil untuk akaun baharu oleh sesiapa sahaja menggunakan nama yang lain. Sekarang nak copy gambar di fon pun senang. Cuma screen shot pastu crop. Kena hati-hati.

  2. jika permohonan loan dr bank sentiasa ditolak, elok sgt lah check dgn diorg kenapa. kot kot ada kita tak bayar installment hehe

  3. Nak elak semua ini terjadi, kena sentiasa peka dengan setiap noti drp pihak bank ke kad kredit ke. Jangan buat tak endah

    1. Betul tu..kena cepat cepat hubungi Bank Negara untuk melindungi diri daripada urus niaga yang tidak dibenarkan sekiranya kita saspek transaksi tak betul

    1. Yes, kalau nak buang doc, contohnya IC copy ke, wajib hancurkan kertas tu..kalau takde shredder, baraikan guna tangan je hehehe

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!