4 tips menguruskan masa seharian bekerja

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sebelum mula entri kali ini, penulis ingin menceritakan yang pada kebiasaannya pejabat penulis setiap hari akan mengadakan usrah harian, contohnya macam perkongsian hadith, sirah nabi dan ada juga tafsir Al-Quran, jadi hari ini kami ada buat perkongsian tentang menghargai masa.

Baiklah, masa ini semua orang tahu tentang kepentingannya tetapi berapa ramai yang tahu tentang menguruskannya dengan betul.

Selagi kita tidak pandai menguruskan masa dengan betul, selagi itulah kita tidak akan dapat menguruskan apa-apa.

Terdapat beberapa panduan tentang pengurusan masa yang berkesan. Strategi ini dapat menjimatkan masa dan dapat meningkatkan hasil aktiviti belajar, hasil kerja rumah dan hasil tugasan harian anda dengan berkesan.

Berikut merupakan strategi tersebut :

Hindarkan dari melakukan semua perkara

Tidak dinafikan terdapat individu yang cenderung untuk melaksanakan semua tugasan dan kerja yang ada. Hasil kerja yang baik datangnya dari usaha yang teliti dan berfokus. Pengurusan masa yang baik memerlukan anda menumpukan kepada tugas penting dan sedikit dalam masa yang telah ditetapkan.

Bezakan segera vs penting

Antara lain prinsip yang ada dalam pengurusan masa ialah anda perlu dapat membezakan perkara yang penting dengan perkara yang perlu disegerakan. Laksanakan dulu perkara yang perlu disegerakan kemudian baru beralih kepada perkara-perkara penting. Perkara-perkara penting tidak boleh dilupakan, ia perlu disiapkan seberapa segera yang boleh.

menggunakan laptop untuk belajar

Pastikan meja anda sentiasa kemas

Jika terdapat banyak benda atas meja anda, otak anda akan berserabut dan anda tidak mampu memberikan perhatian yang penuh dalam melakukan kerja. Jadi pastikan ianya sentiasa bersih dan kemas. Kekemasan meja akan menjimatkan masa anda dan membuatkan fikiran anda menjadi lebih tenang.

Buat senarai semak

Sebelum anda melakukan sesuatu tugasan atau kerja, senaraikan dahulu kesemuanya perkara tersebut. Dengan ini anda akan dapat membezakan kerja-kerja yang perlu disegerakan dan juga penting. Setelah tugasan selesai dilaksanakan, pastikan anda tandakan pada senarai. Aktiviti ini memudahkan anda melihat tugasan yang telah anda selesaikan dan tugasan yang masih belum dilaksanakan.

Sampai di sini dulu entri kali ini. Semoga bermanfaat.

3 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!