3 Fakta tentang Kurma Ajwa

Ramadan nak dekat ni, jom kita ambil tahu 3 fakta tentang kurma ajwa

“Sangat penting untuk memilih makanan yang halal lagi baik buat keluarga!” Kata Ustazah Isfadiah, merangkap pengasas kepada Munawwara.

Gaya hidup hari ini memerlukan makanan yang simple lagi berkhasiat. Kita harus belajar untuk makan apa yang badan kita perlu berbanding apa yang tekak mahu. Antara makanan yang terbaik ialah kurma atau tamar.

Buah kurma adalah buah yang bernutrisi hebat, tidak dapat disangkal lagi buah kurma ini juga banyak disebut dalam hadis dan sudah tentu apa yang disukai Nabi saw ada kebaikan tersendiri.

  1. KURMA AJWA MENGUATKAN JANTUNG

Kurma Ajwa tidak mengandungi kolesterol dan padat dengan pelbagai vitamin dan mineral, yang membantu dalam meningkatkan kesihatan metabolik dan kardiovaskular badan anda.

Dengan mengamalkan kurma ajwa secara konsisten, anda boleh mendapat manfaat biji Kurma Ajwa kerana ia membantu dalam mencairkan molekul lemak yang terdapat dalam saluran darah dan tisu adiposa, yang merupakan jenis lemak utama dalam tubuh manusia.

Peningkatan metabolisme dan penurunan lemak secara tidak langsung membantu dalam meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan risiko masalah jantung.

  1. Anatomi kurma Ajwa

Seperti gambar di atas, buah kurma terdiri dari kulit (epicarp), isi buah (mesocarp), dan biji (seed). Isi buah merupakan bahagian yang paling banyak nutrisi. 70% dari bahagian tersebut mengandungi karbohidrat dalam bentuk gula yang mudah dicerna berupa glukosa, fruktosa, dan sukrosa. Disebabkan inilah, kurma sangat baik dijadikan sebagai santapan untuk berbuka puasa kerana mudah dicerna dan diserap oleh tubuh untuk menghasilkan energi dengan cepat.

  1. Mempunyai kandungan zat yang baik

Buah kurma mempunyai kandungan zat besi, kalsium dan nutrien tryptophan yang terdapat di dalam buah kurma menggalakkan penghasilan susu badan yang berkualiti.

Nutrien tryptophan sangat diperlukan dalam badan untuk membina protein. Khasiat buat kurma mempunyai hormon serotonin dapat membantu merangsang hormon dalam badan sekaligus mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

Di samping itu, pengambilan buah kurma juga dapat membantu mama yang sedang menyusu memulihkan tenaga mereka setelah proses bersalin, mengurangi keletihan, serta melancarkan pencernaan.

Kurma Ajwa dari Munawwara ditanam sepenuhnya secara organik dan tumbuh di tanah suci Madinah. Rasakan keterujaan ajwa munawwara ini yang diairi dari mata air di perut tanah suci Madinah, berkeupayaan melindungi dari sihir dan keracunan, ajwa bukti keberkatan dari bumi yang dibangunkan oleh Nabi Muhammad saw!

Apa Keistimewaan Kurma Ajwa ni?

  • 100% Original dari Madinah
  • Kurma Gred Premium
  • Isi padat dan kenyal
  • Rasa yang sangat fresh
  • Harga mampu milik
  • Packaging Khas yang exclusive
  • Sesuai dijadikan Hadiah buat Ibu ayah & Org tersayang

Dapatkan kurma munawwara. co dengan harga yang istimewa untuk anda ! tekan link dibawah

https://www.munawwara.co/ref/74/

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!