Terkini Pilihan Raya DUN Sarawak

Spread the love

LIVE Keputusan Pilihan Raya DUN Sarawak1Malaysia Politik

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, pilihan raya adalah amalan yang mesti ada dalam sitem demokrasi sesebuah negara. Sistem demokrasi adalah sistem ciptaan Y4hudi untuk menidakkan sistem Negara Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Sistem demokrasi dieksport keseluruh dunia dan negara yang tidak mengamalkan demokrasi akan disisih oleh kuasa besar. Sejarah telah membuktikan bahawa setiap sistem ciptaan manusia akan musnah suatu hari seperti sistem komunis. Pasti suatu hari sistem demokrasi juga akan musnah ditelan zaman.

Malaysia mengamalkan sistem Demokrasi Berparlimen yang mempunyai sistem Pilihan Raya untuk memilih wakil rakyat. Kini giliran rakyat Sarawak memilih wakil rakyat.

Gambar pencalonan Tan Sri Abdul Taib Mahmud

[ad#Adsense234x60]

Perebutan DUN Sarawak bermula setelah tempoh penamaan calon tamat. Barisan Nasional yang sedang memerintah akan tentang oleh Pakatan Rakyat dan calon Bebas. Senarai calon ADUN BN mengikut parti, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) bertanding di 35 kerusi, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) 19 kerusi, Parti Rakyat Sarawak (PRS) 9 kerusi manakala Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) 8 kerusi

Pilihan Raya DUN Sarawak kali ini pasti akan bersaing dengan hebat antara calon. Berbagai isu Nasional, Negeri dan Peribadi akan ditelanjangkan sepanjang kampen selama 10 hari. Isu Pembangunan, Korupsi, Seks dan sebagainya pasti akan dinyanyikan di atas pentas ketika berpidato.

Biarkan Rakyat Sarawak menentukan siapa pemimpin mereka kerana tidak lama lagi sudah pasti akan sampai giliran kita untuk memilih. Kepada rakyat Malaysia yang sudah layak memilih pastikan anda mendaftar sebagai pengundi. Menjadi pengundi berdaftar adalah tanggungjawab kita sebagai rakyat kepada sesebuah negara. Siapa yang nak kita pilih adalah hak peribadi. Adalah berdosa seandainya kita tidak menjalankan tanggungjawab kita sebagai seorang rakyat sesebuah negara dan pasti akan ditanya suatu hari kelak.

TERKINI

1. Barisan Nasional (BN) meletakkan calon di 71 kawasan akan ditentang calon DAP di 15 kawasan, Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) 26, Parti Keadilan Rakyat (PKR) 49, Pas (5), Parti Cinta Malaysia (PCM) 6 dan Bebas 41 kawasan – MALAYSIAKINI

2. Senarai penuh calon DUN SARAWAK – Thestar

3. Berita terkini Pilihan Raya DUN Sarawak @ 1Malaysia Politik .

[ad#nuffnang336]


Spread the love

32 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!