Assalamualaikum dan salam 1Dunia, pengumuman Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia selepas Maghrib pada 10/8/2010 sememangnya ditunggu oleh semua rakyat Malaysia untuk pengetahui tarikh sebenar berpuasa. Majlis Raja-Raja telahpun menetapkan bahawa tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa bagi semua umat Islam di seluruh Malaysia ialah pada petang Selasa, 10 Ogos bersamaan 29 Syaaban 1431 Hijrah.
Fakta menunjukkan amalan merukyah atau melihat anak bulan bermula sejak dari tahun 1933 di negeri Johor yang di ketuai oleh Datuk Al Syed Salaim bin Syed Hassan Al-Attas. Kemudian pada tahun 1934 Al Syed Alwi bin Tahir Al-Hadad telah mengetuai rombongan merukyah anak bulan dari atas menara Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru yang kebetulan terletak di tepi pantai. Walau bagaimanapun tiada bukti yang menunjukkan keupayaan tempat tersebut untuk merukyah anak bulan.
Apabila Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam ditubuhkan, bermula tahun 1972 penentuan kedua-dua tarikh ini dilakukan secara rukyah dan hisab. Kaedah ini menyatakan sekiranya anak bulan tidak kelihatan ketika merukyah, tetapi mengikut hisab falak (kiraan untuk menentukan kedudukan anak bulan) anak bulan itu wujud dan umurnya mencapai 8 jam ketika matahari terbenam, maka hisab falak digunakan.
Amalan penetapan puasa dan hari raya ini berjalan dengan sempurna sehinggalah pada tahun 1977, Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam tiba-tiba telah menerima rumusan Seminar Pentadbiran Undang-undang Jenayah dan Keluarga Islam. Rumusan seminar tersebut menyatakan tarikh puasa dan hari raya hanya ditentukan dengan cara rukyah sahaja. Maknanya ketika merukyah anak bulan pada petang 29 Syaaban atau Ramadhan jika mendapati anak bulan tidak kelihatan, keesokan harinya dicukupkan menjadi 30 Syaaban atau Ramadhan. Penetapan ini tidak mengambil kira hisab tetapi ianya hanya berfungsi sekadar membantu dalam kerja-kerja merukyah sahaja.
Kesan dari penetapan ini timbul semula perbincangan hangat berhubung dengan kaedah yang diamalkan. Ini jelas memperlihatkan negara kita sering sahaja terlewat memulakan puasa dan hari raya berbanding dengan negara-negara lain. Apa yang berlaku negara kita sentiasa mencukupkan puasa sebanyak 30 hari kerana anak bulan tidak kelihatan disebabkan faktor cuaca, wal hal seperti yang sedia maklum bulan-bulan Islam itu sentiasa berselang seli antara 29 atau 30 hari. Bahkan di zaman Rasulullah s.a.w, dalam jangka masa 10 tahun hanya sekali sahaja baginda berpuasa selama 30 hari.
Kemuncak kepada kontroversi ini berlaku semasa penentuan Ramadhan dan Syawal 1401H (1981M). Kerajaan telah memutuskan penentuan tarikh ini secara rukyah semata-mata. Mengikut hisab, ijtimak bulan Ramadhan 1401H berlaku pada 3.00 pagi pada 2 Julai 1981. Pada petang hari tersebut matahari terbenam pada pukul 6.54 petang manakala bulan pula terbenam pada pukul 7.30 petang. Ini bermakna peluang merukyah anak bulan mengambil masa 36 minit setelah matahari terbenam. Akan tetapi rombongan merukyah anak bulan pada petang tersebut gagal melihat anak bulan kerana faktor cuaca yang dialami di negara kita. Justeru Penyimpan Mohor Besar Raja-raja mengisytiharkan permulaan puasa jatuh pada 4 Julai 1981. 3 Julai 1981 bulan Syaaban disempurnakan menjadi 30 hari. Hal ini tidak disedari oleh sebahagian besar umat Islam, tetapi bagi ahli-ahli falak menyedari akan timbul masalah semasa menentukan hari raya kelak.
Ketika menentukan hari raya, ijtimak bulan Syawal 1401 telah berlaku pada 31 Julai 1981. Mengikut hisab pada petang hari tersebut matahari terbenam pada pukul 6.56 petang dan bulan pula akan terbenam pada pukul 7.09 petang. Maknanya anak bulan akan berada di atas ufuk ketika matahari terbenam selama 13 minit. Mengikut hisab anak bulan boleh dirukyah pada petang tersebut. Tetapi pada tarikh tersebut (31 Julai), umat Islam di Malaysia baru mencukupkan puasa selama 28 hari sedangkan menurut rukyah anak bulan hanya akan dirukyah pada 29 haribulan hijrah. Oleh itu pada 31 Julai 1981 anak bulan tidak dirukyah sedangkan negara-negara jiran Singapura, Indonesia dan Thailand telah mengisytiharkan hari raya pada 1 Ogos 1981. Sedangkan Malaysia pada tarikh tersebut (1 Ogos) baru hendak merukyah anak bulan Syawal dan hasilnya anak bulan (sebenarnya bulan sabit yang telah berumur dua hari) telah kelihatan dengan jelas di Teluk Kemang, Negeri Sembilan dan Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda Kedah. Ini bermakna Malaysia telah terlewat sehari berhari raya dengan negara-negara jirannya.
Menjelang tahun 1984, negara kita sekali lagi telah melakukan perubahan penetapan tarikh puasa dan hari raya dengan menggabungkan kedua-dua kaedah rukyah dan hisab. Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam telah menetapkan penentuan awal Ramadhan dan Syawal berdasarkan kriteria kebolehnampakan (imkanur rukyah) seperti yang ditetapkan dalam Persidangan Hilal Negara-negara Islam Sedunia di Istanbul, Turki (1978). Rumusan itu menyatakan, pada hari rukyah anak bulan dikira nampak jika ketika matahari terbenam;
a. Tinggi anak bulan tidak kurang dari 5 darjah dari ufuk barat
b. Jarak lengkung anak bulan ke matahari tidak kurang dari 8 darjah.
c. Umur anak bulan tidak kurang dari 8 jam selepas ijtimak berlaku.
Ini bermakna jika anak bulan sudah lahir tetapi tidak kelihatan ketika merukyah dan kedudukan anak bulan mengikut hisab berada di luar lingkungan tiga syarat di atas, anak bulan di kira tidak nampak dan esoknya disempurnakan 30 Syaaban atau 30 Ramadhan. Akan tetapi jika anak bulan sudah lahir tetapi tidak kelihatan ketika merukyah dan kedudukan anak bulan mengikut hisab berada di dalam lingkungan tiga syarat di atas, anak bulan di kira nampak. Dengan itu esoknya dikira sudah bermula bulan baru samada 1 Ramadhan atau 1 Syawal.
Walaupun kaedah penentuan puasa dan hari raya ini sudah diterima dengan baik oleh masyarakat Islam di negara kita tetapi masih lagi berlaku ketidak seragaman tarikh tersebut berbanding dengan negara-negara jiran di persekitaran Asia Tenggara. Ini berpunca dari ketidak selarasan kaedah penetapan Ramadhan dan Syawal. Contohnya Brunai masih lagi mengamalkan kaedah rukyah sahaja manakala Singapura pula menggunakan kaedah hisab sahaja. Cuma Malaysia dan Indonesia sahaja yang menggunakan gabungan kaedah rukyah dan hisab tetapi mungkin juga wujud perbezaan dari segi penggunaan kriteria imkanur rukyah. Sebab itulah ketika menyambut puasa dan hari raya sering tidak selaras dengan negara-negara jiran walaupun kedudukan kita serumpun dan bersebelahan.
Menyedari hakikat perbezaan ini, langkah awal untuk mewujudkan keseragaman tarikh penting ini dilakukan oleh negara kita bersama-sama dengan Indonesia, Brunai dan Singapura kesan langsung dari pertemuan tidak rasmi Menteri-menteri Agama Brunei Darussalam, Indonesia, Malaysia dan Singapura (MABIMS). Perbincangan yang berterusan di antara anggota-anggota MABIMS dengan mengambil kira keperluan dan pengalaman semasa dan persetujuan semua pihak menghasilkan suatu keputusan baru yang lebih bersesuaian. Hasilnya MABIMS telah bersetuju menetapkan puasa dan hari raya dengan gabungan kaedah rukyah dan hisab. Tetapi kriteria imkanur-rukyah yang digunakan di resolusi Persidangan Negara-negara Islam di Istanbul pada 1978 telah diubahsuai dengan menetapkan anak bulan di kira nampak dan boleh di lihat jika mengikut hisab anak bulan berada di kedudukan berikut pada hari rukyah:
a. Anak bulan berada pada ketinggian tidak kurang dari 2 darjah di ufuk barat ketika matahari terbenam, dan
b. Jarak lengkung anak bulan ke matahari ketika matahari terbenam tidak kurang dari 3 darjah, atau
c. Umur anak bulan ketika bulan terbenam pada hari rukyah tidak kurang dari 8 jam selepas ijtimak berlaku.
Kesan dari penyeragaman ini, sejak dari tahun 1992 hingga sekarang ummat Islam di negara kita menjalani ibadah puasa dan berhari raya serentak dengan Indonesia, Singapura dan Brunei. Sumber.
SELAMAT BERPUASA SEMUA.

Satu entri yang amat berinformasi bacaan untuk semua..
semoga suatu masa kita bisa melihat semua seragam dalam waktu memulai puasa
pasti akan leih terasa persatuan ummat islam
puasa semoga kita mendapatinya lagi tahun depan
sekaran ramadhan sudah hampir pertengahan
Entri terbaru munir ardi – Hidup Seorang Blogger
semoga kedepan bisa bersamaan semua waktunya
Entri terbaru munir ardi – Hidup Seorang Blogger
diindonesiapun masih sering terjadi perbedaan menentukan hari pertama puasa
ada beberapa dalil yang berbeda, atau satu dalil namun ditafsirkan secara berbeda. Sehingga umat mengenal setidaknya dua sistem, yaitu rukyatul hilal dan hisab.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Kedua metode ini seringkali melahirkan hasil yang berbeda dalam penetapan tanggal. Tapi yang lebih menarik, bahkan meski sama-sama menggunakan rukyatul hilal, hasilnya belum tentu sama. Demikian juga, meski sama-sama pakai hisab, hasil seringkali juga berbeda.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Sudahsering terjadi bahwa umat Islamyang hidup di bawah berbagai macam pemerintahan, seringkali berbeda dalam penetapan awal Ramadhan dan Syawwal.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Kewajaran itu lantaranmasing-masing pemerintahan punya hak untuk menetapkannya, karena mereka memang berdiri sendiri dan tidak saling terikat. Sehingga amat wajar independensi otoritas penetapan jadwal puasa pun dilakukan sendiri-sendiri oleh masing-masing pemerintahan.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Maka wajar bila Mesir dan Saudi Arabia saling berbeda dalam menetapkan jadwal puasa dan lebaran.
Tetapi di dalam negeri masing-masing, umat Islam umumnya kompak. Sesama rakyat Mesir tidak pernah terjadi perbedaan. Demikian juga, sesama rakyat Saudi tidak pernah terjadi perbedaan.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
selamat menunaikan ibdah puasa semuanya
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
puasa semoga tahun depan bisa jumpa lagi
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
Ya Allah perkenankanlah doa kami
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP Senang Mendapat Paket
Begitulah. Tak cukup sampai disitu. Rencana-rencana kebajikan untuk Ramadhan mendatang terus menghampiri.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Tak sedikit yang berubah menjadi janji-janji. “Akanku Ikhlas dalam segala aktifitas. Dalam Shiyam, berpenuh-penuh dengan perhitungan cerdas. Sungguh, aku janji pada-Mu. Temukan aku dengan Ramadhan-Mu lagi. Keampunanlah kiranya bagiku yang telah lalai di Ramadhan ini”. Amin Ya Rabbi.
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Begitulah. Dan inilah tahun yang ke sekian kali. Berulang dan terus berulang. Penyesalan senantiasa mengikuti. Lalu, sesal itu datang lagi. Akankah untuk tahun ini?
Entri terbaru Bang Iwan – Pra Piala Dunia 2014 ; Indonesia Vs Turkmenistan Leg 2
Alhamdulillah kita semua masih dapat merasakan bulan yg pnuh nikmah dan berkah ini…
Entri terbaru fais – Marhaban Ya Ramadhan
iya kota masih sihat dan jumpa pula bulan penuh rahmat ni
Entri terbaru munir ardi – Semoga Tuhan memberimu kedamaian
puji syukur ke tuhan yang maha esa…
mari jangan sia-siakan dengan banyak beribadah
Entri terbaru munir ardi – Taq Mengendalikan mimpi
nah selamat semoga bisa beribadah dengan penuh ikhlas
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
mari janan siakan bulan ini
semoga tahun ini amal ibadat kita diterima oleh yang maha esa
dan kita bisa beroleh predikat taqwa
Entri terbaru munir ardi – Taq Mengendalikan mimpi
dambaan semua umat islam
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
semoga semua cita-cita tercapailah
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
dan kita dapat merasakan berkah ramadhan
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
sebuah pemanbahan keimanan dan ketaqwaan
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
fuh, tak sbar nak berpuasa. mudah-mudahan bulan ramadhan ini kita dapat keberatan yang lebih melalui ibadah yang kita jalan sepanjang bulan ramadhan ini. amin
Entri terbaru mohdisa – Drama Epilog Syurga Cinta Dalam Slot Akasia TV3
INsyallah kita doa dan solat sunat hajat semuga Allah beri hidayah dan pilih kita untuk mendapat ramadhan terbaik tahun ini.
semoga demikian pak
Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of Technology
itulah harapan kita agar menjadi fitrah sehabis ramadhan
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
nak perkasakan diri dengan entry yang membangun seperti ini
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
alhamdulillah masih punya waktu utk menyambut puasa thn ni.terima kasih allah.
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
Segala puj dan sukur hana kepada Nya
Entri terbaru munir ardi – Taq Mengendalikan mimpi
Semoga kita tidak menyia-nyiakan kesempatan ini
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
mencari malam lailatul qadar
semoga kita bisa jumpa malam seribu kemuliaan itu
Entri terbaru munir ardi – Semoga Tuhan memberimu kedamaian
amiend…
ya rabb alamin….
apa kabar bro faiz berehat ya
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
dan beroleh predikat taqwa
Entri terbaru munir ardi – Semoga Tuhan memberimu kedamaian
semoga saja…
kita semua mendapatkan predikat tu,,,
fais ramai nggak di warnet kamu
Entri terbaru munir ardi – Semoga Tuhan memberimu kedamaian
iYa ,,,
Lumayan ramai,…
hnYa 1 yg kosong..
semoga demikian seterusnya
Entri terbaru munir ardi – Saatnya Untuk Para Blogger Indonesia Bergandeng Tangan
lagi capek nian akhir-akhir ini kayaknya
Entri terbaru munir ardi – Anak SMP
bagaimana pula semua sahabat yang lain
Ada sesetengah sejarah yang hampir dilupakan, termasuklah sejarah Ramadhan dan penentuan melihat anak bulan ni.. bagus juga dapat dikongsikan..
Entri terbaru kulanz – Google Bekerjasama dengan Slide
Betul tu kekadang kita mudah lupa bagaimana segalanya bermula
Sebenarnya saya tidak tahu sangat pasal benda ni.. Bagus juga kalau ada orang sudi berkongsi.
Entri terbaru Steward John – I hate Celcom Broadband
Dan kepastian mengenai terlihatnya hilal cukup dengan kesaksian satu atau dua orang adil sedangkan meliaht hilal untuk bulan syawal yaitu mengakhiri bulan ramadhan tidak dapat ditetapkan kecuali dengan kesaksian dua orang adil.
Petunjuk rasulullohalaihisolatu wasalam selanjutnya dalam menyambut bulan ramadhan adalah tidak memulai puasa bulan ramadhan kecuali setelah melihat hilal dan jika tidak nampak maka dengan menggenapkan bilangan bulan sebelumnya yaitu bulan sya’ban: jika bulan sya’ban telah sempurna selama tiga puluh hari maka besoknya adalah hari pertama bulan ramadhan secara pasti dan puasa pada hari itu telah wajib
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Ya Allah, izinkan kami melaksanakan Ramadhan hingga ke akhirnya dan janganlah kami dikecualikan dari ganjaran pahala didalamnya; Ya Allah, jadikanlah kami golongan yang dilindungiMu dengan keampunan dan kebaikan; Ya Allah, berilah kami kesempatan menyaksikan malam LAilatulQadar dan perkenankanlah kami dengan ganjaran pahalanya; Ya Allah, Satukanlah Umat Islam dan himpunkanlah umat ini dibawah lembayung Panji-panji Al ‘Uqab, Panji RasululAllah (SAW). Amin YA Allah, Amin Ya Rabbal A’lamin.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
tak saba nak pose
tak saba nak raye
kesimpulannya, tak saba

Entri terbaru Kie-yu – Twitter ChurpChurp
sama lh.nk pose..nk mkna kurma.wawawa..
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
Di Bulan Ramadhan ni, saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua warga Malaysia dan Indonesia yang beragama Islam.
Entri terbaru Steward John – Winner of Harvest Festival Contest 2010
salam ramadhan juga bro..jgn tinggal pose yer
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
Moga kita semua bisa melaluinya dengan sukses.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Semuga sahabat dapat menempuhnya bulan puasa dengan penuh sabar.
Entri terbaru Steward John – Winner of Harvest Festival Contest 2010
Kini bulan ramadhan diambang pintu dan akan menjadi tamu yang penuh berkah dan ampunan, maka.. memang sudah sepantasnya bagi kaum muslimin menyambutnya sebagaiamana rasululloh alaihisolatu wasalammenyambutnya karena beliau adalah figur utama hidup seorang muslim dimana mengikuti petunjuknya dengan rasa ikhlas karena Alloh ta’ala menjadi sebab diterimanya amalan ibadah.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Di antara petunjuk Rasulullohalaihisolatu wasalamdalam menyambut bulan suci ramadhan adalah memperbanyak puasa pada bulan sya’ban, dan para ulama mengatakan bahwa kedudukan puasa pada bulan sya’ban seperti shalat sunnah rawatib terhadap shalat wajib lima waktu,
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
adapun sebab keagungan amalan ibadah ini adalah karena kebanyakan manusia lalai pada bulan sya’ban dan amalan seseorang diangkat kepada sang pencipta,
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Mempelajari hukum-hukum puasa merupakan hal yang sangat penting dalam menyambut bulan suci ramadhan dan ini merupakan kewajiban seluruh kaum muslimin karena mempelajari hukum ibadah-ibadah wajib merupakan sebuah kewajiban bagi setiap individu dan mempelajari hukum yang belum terjadi jauh lebih baik dibandingkan bertanya ketika telah melakukan pelanggaran hukum,
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Panjang lebar komentarnya Bang Iwan.. Terima Kasih yah atas perkongsiannya.
terimakasih bro atas ucapannya
Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of Technology
Itu tidak menjadi masalah.. sama-sama bro. Hidup saling menghormati lagi bagus khan.
Entri terbaru Steward John – Winner of Harvest Festival Contest 2010
Semoga Ramadhan kali ni membawa keberkatan kepada kita semua,Selamat Berpuasa
Entri terbaru wazy – Peraduan Copy Dan Paste Raya
begitu lh kehendak kite sume..mndapat kebekatan di bln pose. amin
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
Sungguh bahagia bagi orang-orang yang menyambut kedatangan bulan ramadhan ini dengan penuh persiapan iman dan taqwa dan selalu bertaubat kepada Alloh ta’aladari segala dosa, maksiat dan kelalaian dan bukan berlomba-lomba mengumpulkan makanan, minuman, pakaian baru dalam menyambut bulan suci ini karena bulan yang penuh berkah ini di wajibklan kedapa orang-orang yang beriman agar menjadi orang yang bertaqwa.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
yer bang iwan.trima kasih yer,,sama2 kite beribadat d bln pose nnt
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
ya pasti lebih seronok rasanya bisa berpuasa serentak di semua negeri jiran ini
Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of Technology
Memang harus seperti itu,supaya tidak ada keberagaman.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Nah, Bang Iwan sudah muncul yah? lama tidak nampak..
Entri terbaru Steward John – Winner of Harvest Festival Contest 2010
Alhamdulillah bro…. diberi kesempatan untuk mampir.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Tidak apa Bang Iwan, selesaikan tugas yang patut baru mampir kalau berkesempatan.
Entri terbaru Steward John – Winner of Harvest Festival Contest 2010
Ramadhan merupakan bulan ibadah, bulan diterimanya doa-doa, bulan permohonan ampunan, bulan pertobatan, bulan terjaga (tidak tidur) malam, dan bulan penyucian diri.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Ibadah pada bulan ini dilipatgandakan pahalanya. Ramadhan merupakan bulan ketika pintu-pintu surga dibuka sementara pintu-pintu neraka ditutup.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
tak sabar nak tgok penyimpan mohor pakai baju apa waktu pengumuman nanti
P/S : Video Klip Terbaru Wonder ‘Girls’ – Nobody Meletup
Wah bro.. menarik lah entry.. tak sabar rasanya nak berpuasa ni.. then beraya.. hehe
Entri terbaru Azuan – Epilog Syurga Cinta Slot Akasia TV3
Kita doa sama-sama semuga Alllah panjangkan umur untuk dapat berpuasa dan beramal sebaik mungkin.
A’ah bro.. betul tu.. moga diberikan keberkatan olehNya..
Entri terbaru Azuan – Epilog Syurga Cinta Slot Akasia TV3
Diantara sikap yang harus dilakukan bagi seorang muslim adalah bergembira menyambut dan melaksanakan amalan ibadah dan diantaranya menyambut kedatangan bulan ramadhan dan rasa gembira
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Rasulullohalaihisolatu wasalamsangat genbira sekali ketika bulan suci ramadhan tiba dan memberi kabar gembira tersebut kepada sahabat-sahabatnya radhiallohu anhum dengan memberi semangat agar bersungguh-sungguh melaksanakan ibadah agung ini dan juga menyebutkan keutamaan-keutamaan bulan ini
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
”Ya Alloh.. sampaikanlah kami kepada bulan ramadhan dan anugerahkanlah kepada kami bulan ramadhan serta menganugerahkannya kembali kepada kami tahun yang akan datang.” Dan bahkan ada yang berdoa selama enam bulan agar dianugerahkan bulan ramadhan dan berdoa enam bulan sisanya agar amalan ibadahnya apada bulan ramadhan di terima di sisi Alloh ta’ala.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
insyaallah bro..sma2 kiter doakn.amin..
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
“Marhaban Ya Ramadhan”
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa 1431 H
Semoga kita selalu diberkahi dibulan yang penuh mahrifah ini amin.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Segala puji bagi Allah Subhanahu wa Ta’ala, kami memuji, meminta pertolongan dan ampunan kepada-Nya. Dan kami berlindung kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala dari kejahatan diri kami dan keburukan amal perbuatan kami.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Selama Bulan Ramadhan, seluruh umat Muslimin di dunia menjalankan perintah puasa, sebagai wujud rasa syukur kepada Allah, atas segala rahmat yang telah diberikan-Nya pada mereka.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
semoga Allah mengampunkan semua khilaf dandosa kita
Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of Technology
wah bang iwan, dh mcm menyanyi ni..hihi
Entri terbaru suzierahman – Contest Saya Mahu Template COmel ! ! !
RAMADHAN adalah sebuah bulan yang sangat erat dengan telinga setiap muslim, bahkan semenjak kecil ki ta telah dikenalkan dengan Ramadhan, kita semua mengetahui bahwa Ramadhan adalah bulan puasa, namun sangat jarang diantara kita yang mengerti apa arti Ramadhan dan makna yangterkandung dari kata “Ramadhan”itu sendiri.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
Saat kita telaah makna yang terkandung dalam kata ramadhan tersebut kita akan semakin meyakini bahwa datangnya bulan Ramadhan adalah membawa sebuah keberkahan dari Allah SWT untuk kita sebagai hamba-Nya.
Entri terbaru Bang Iwan – Pak Beye dan Istananya Tetralogi Sisi lain SBY
lapar mengajarmu rendah hati selalu
tdarrus artinya memahami kitab suci
Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of Technology
tarawih mendekatkan diri pada Illahi
Entri terbaru munir ardi – Advantages and Disadvantages of Technology