Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Semak Saman AES Online

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, sekarang sana sini sibuk bercerita tentang Kamera AES. Secara peribadi aku memang sokong dengan Projek Kamera AES cuma perlu dibuat pembaikan mana-mana yang lemah. Sebab utama aku sokong Projek Kamera AES kerana ramai sangat samseng jalanraya yang suka-suka bawa kenderaan macam jalan mak bapak diaorang.

Semak Saman AES Online

Teringat ketika memandu kembara musafir Europe di 4 buah negara memang banyak kamera yang dipasang di lebuhraya. Mereka memandu lebih laju daripada pemandu Malaysia tetapi dengan cara berhemah dan susah nak jumpa samseng jalanraya seperti di Malaysia.

Semak Saman AES Online

Setakat ini belum lagi sampai lagi surat cinta saman AES atas nama aku bukanlah tak memandu laju pernah juga cecah 160km/jam cuma kena tengok waktu dan keadaan yang sesuai. Saman AES boleh disemak secara online. Saman AES boleh disemak dengan berbagai cara.

1. Semak Saman AES Melalui SMS seperti di SINI.

Untuk menyemak saman Trafik, Saman JPJ atau Polis secara SMS, taip ; POLIS SAMAN ( NO. Plat kenderaan ) dan hantar ke 32728.

Contoh :  POLIS SAMAN BHN786 hantar kepada 32728

(Caj RM0.50 akan dikenakan bagi setiap SMS)

2. Kalau mahu detail saman dihantar ke alamak email, taip

  • POLIS SAMAN [no pendaftaran kenderaan] [email ] hantar kepada 32728
  • Contoh : POLIS SAMAN BHN786 denaihati@yahoo.com dan hantar ke 32728

3. Semak Saman AES Melalui Website

Anda juga boleh semak saman melalui website

4. Semak Saman AES Melalui SMS 15888. Semak saman AES secara SMS mengunakan cara berikut. Anda perlu taip ;

POLIS SAMAN [NO. Plat kenderaan] dan hantar ke 15888

Contoh :  POLIS SAMAN BHN786 hantar kepada 15888

(Setiap SMS akan dicaj RM 0.20)

5. Semak Saman AES melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Semakan saman juga boleh dibuat melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) secara percuma. Sebelum itu, anda perlu memohon dan mendaftar ID Sikap anda dikaunter JPJ yang berdekatan. Antara perkhidmatan yang disediakan;

  • Semakan Saman/Notis
  • Semakan Senarai Hitam
  • Rayuan Lesen Memandu Tamat Tempoh
  • Semakan Tarikh Luput Lesen Kenderaan Motor
  • Semakan Tarikh Luput Lesen Memandu

6. Semak saman AES melalui Android Smartphone

Bagi pengguna Android Smartphone, anda mungkin ingin mencuba mengguna aplikasi-aplikasi berikut untuk menyemak saman AES secara online;

Kalau tak nak kena saman ikut je peraturan tak kira kereta mahal atau murah.

---

  1. Kita cuba tukar parti je tengok. Tak perlu gusar atau takut. Tak cuba tak tau,yang dah cuba kita dah tau. Lama dah. BN dah makin teruk.Belum apa2 minyak kasi naik.Segala akan naik. Saman tak bayar lagi. Yang bujang susah,dah berkeluarga apa lagi. Renungkanlah. Sekian.

  2. RamboLaut says:

    Betul gak apa atokrock cakap. AES ni bukan apa,cakap utk kurang kemalangan,kebodohan terserlah. dah la sedut cukai pengangkutan kaw2 dkt 2 kali ganda harga kenderaan tu. AES bukan senangkan semua kurang kan kemalangan tp kayakan kerajaan. Salah satu langkah bijak dari langkah bodoh pasang kemera tangkap gmbr org dan family tu, baik korg sekat kemasukan kenderaan yg laju2. buat kenderaan atau import kereta atau cut off speed bwh 90kmh, lg ramai tak eksiden,lagi puas hati,lg bijak dari otak bodoh tu,lg byk faedah. yg bwk menggila tu byk kereta mewah,kalau kereta cabuk kancil,kelisa tu cuma ayam kat atas jalan,kereta mewah tu yg melaju dan samseng atas jalan mcm jln bpk dorg.dorg kaya,pakai kancil,iswara tu org susah. Bodoh.

  3. Macam lahanat lah bnda aes ni, terlebih sikit 5kmh atau 10kmh terus snap shoot. Dah la byk bersepah2 letak. Bkn semestinya yg laju tu bahaya atau samseng. Bawak slow pun byk kali pemandu mengantok, lebih sikit speed kurang ngantok buat sementara bergantung pada kekuatan mental individu tak semua sama. Sudahla gaji tak besar mcm pagawai negara,barang makin mahal,rakyat yang susah. rm300 tu bkn sikit. Sial la. Gua dgn geng2 tukar undi pakatan lah pasni. BN makin menjahanam rakyat,alang2 seluk pekasam tukar je. menteri kayalah tak mcm kita2 ni.

  4. Harap tiadalah saman tahun ini…

    • Anda berharap,dan kerajaan pun berharap dapat banyak duit saman dan cukai. Jadi harapan tinggal harapan.

  5. Kami pun sokong pemasangan kamera AES, kerana ianya melariskan lagi jualan gajet anti radar speedtrap kamera AES.. Rezeki melimpah ruah.. Maklumat gajet anti AES ini boleh klik dari : http://www.1kedai.com/kedai/index.php?option=com_content&view=article&id=127:speedtrap&catid=12:fesyen&Itemid=3

  6. ada 2 saman aes..

  7. saya pun sokong pemasanganya.sebb yang disaman hanya pemandu laju & saseng jalan raya jerk..kalu kita yang mmg bawa ikut had laju xde masalah rasanya.
    Entri terbaru AizuddinAkhsan – Light Painting WeddingMy Profile

  8. Baru kenal istilah saman aes online macam ini
    Entri terbaru safiyhati – Tips Cara Menurunkan Berat BadanMy Profile

  9. thankss for the info..jom semak saman..hehe
    Entri terbaru Aya – Ketulan di Payudara KananMy Profile

  10. blogwalking… jgn lupa singgah ya…

  11. AES ni masih berfungsi ke sekarang?
    Entri terbaru incik – Sehangat asmara loji kumbahanMy Profile

  12. harap tak kena lah jerat AES.
    Entri terbaru daddydee – Pandangan Perokok Tentang Rokok ElektronikMy Profile

Artikel pilihan...close