Ronaldo seNILAI RM462 juta …ANDA berapa??

Spread the love

Nilai kontrak Cristiano Ronaldo bersama Real Madrid selama 6 tahun bernilai 93 juta pound (RM462 juta) dengan gaji setahun bernilai 13 juta pound (RM65 juta). Ronaldo menjadi pemain bola sepak bergaji termahal di dunia.

Beberapa tahun yang lepas aku menghadiri seminar motivasi. Penceramah minta kami semua menganggarkan Gaji mengikut prestasi pembelajaran. Secara purata berikut adalah hasilnya :

1. SRP : RM500 – 700
2. SPM : RM700 – 800
3. STPM : RM800 – 1000
4. DIPLOMA : RM1000 – 1300
5. IJAZAH PERTAMA : RM1800 – 2100
6. MASTER : RM2500 – 3500
7. PHD : RM4000 – 7000

Kesimpulan yang terhasil bahawa masyarakat telah menetapkan NILAI Manusia mengikut prestasi pelajaran sehingga ramai yang terperangkap dengan angka tersebut. Tahap pelajaran adalah hanya sebagai batu loncatan untuk kita menjadi Manusia yang lebih berjaya.

Lihat sahaja Ronaldo, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Syed Mokhtar Al-Bukhary, adakah mereka diNILAI mengikut tahap pelajaran mereka. Ramai anak bangsa kita menjadi rendah keyakinan diri hanya kerana mereka berkelulusan rendah. Mereka telah terperangkap dengan angka di mana jika kita belajar tahap SPM maka GAJI kita sekadar RM700 – 800 sahaja.

Pelajaran itu sangat penting tetapi jangan pula kita menghadkan kemampuan kita sekadar mengikut tahap kelulusan kita. Sebenarnya kita mampu mencapai tahap yang lebih baik daripada apa yang kita fikirkan dengan bekerja lebih kuat, kreatif dan inovasi. Tiada kejayaan tanpa Pengorbanan dan Tidak mustahil ANDA menjadi next MARK ZUCKERBERG!!!

~Terima Kasih~
Kuina – Bicara Santai Jentayutiara
[ad#advertlets336]


Spread the love

30 Comments

 1. wahh..ronaldo, david beckham, owens, mereka2 semua mmg dh boleh bersara dari dunia bola sepak kot dgn pendapatan sebanyak tu huhu…dh boleh invest utk 7 generasi akan datang keke

 2. Terima Kasih kerana entri ni..Tidak dinafikan pernah juga teringat slogan “Tiada kejayaan tanpa pengorbanan”. Cuma kadang2 tu memang lupa seketika.. Entri saudara memang menyedarkan saya kembali.
  .-= Steward John´s last blog ..Rumah Kedua? =-.

   1. @farahaznil, Yer.. Tu la cuba juga baca setiap entri dekat sini. Banyak juga boleh dijadikan sebagai perangsang semangat. Ye la, kita sebagai manusia kadang2 lupa, kena sentiasa ingatkan kembali dengan benda ni
    .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

   2. @farahaznil, yup btl 2.sbb 2 mieran selalu singgah sini n komen..smbil tweet..heheheh

 3. harga mieran lagi mahal drp ronaldo..huhuhu..mieran xkn jual diri mieran.sbb mieran aset plg berharga bg diri mieran 🙂

   1. @farahaznil, yelah..stp org ada aset tersendiri kn..so aset mieran..jeng..jeng..wakakaka

 4. ala bknnnya mahal sgt harga ronaldo 2..kita sbg manusia mana boleh didagangkan..hrga mieran lbh mahal drp ronaldo..uhuhuh

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!