IPO Facebook kalau dapat best juga

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, tidak ramai orang Melayu yang berani melibatkan diri dengan jual beli saham di Bursa Malaysia terutama golongan muda. Persepsi yang biasa untuk melibatkan diri dengan jual beli saham mesti orang kaya yang banyak duit. Ini suatu pendapat yang sangat-sangat salah tak percaya tanya Ariff Shah antara orang muda yang minat dengan jual beli saham di Bursa Malaysia.

20120517-235004.jpg

Ziarah kawan sekolah Datuk Ahmad Maslan bersama Bos Al-Ansar

Aku memang dah lama terlibat dengan jual beli saham di Bursa Malaysia samada saham yang sudah tersenarai atau saham baru (IPO). Pada mula penglibatan dahulu fokus dengan IPO dan ketika itu menggunakan duit simpanan dan biasanyaa memohon dalam jumlah yang kecil sahaja. Jual beli saham di Bursa Malaysia sebenarnya boleh dijadikan salah satu kerjaya yang penting mesti rajin cari ilmu dan ilmu terbaik adalah pengalaman.

IPO terbaik yang bakal disenaraikan di Bursa Malaysia adalah Felda Global Ventures Berhad (FGVB) yang aku jangka akan meningkat harga sehingga RM8 – 10. FGVB merupakan saham dalam katogeri perladangan yang bakal terus melonjak naik harganya dalam tempoh tahun-tahun mendatang kerana pergolakkan harga minyak mentah. Berdasarkan pengalaman jual beli saham di Bursa Malaysia hampir semua saham dalam katogeri perladangan telah meningkat harga lebih kurang 11 – 15% setahun. Aku sendiri sudah mendengar penjelasan secara peribadi daripada Datuk Ahmad Maslan di pejabatnya ketika menziarahi beliau sebelum Kembara Musafir Kemboja, FGVB memang akan memberi faedah bukan sahaja kepada ahli Felda tetapi kepada ekonomi Orang Melayu dan Malaysia.

Kalau IPO FGVB dikejar oleh pelabur-pelabur di Malaysia lain pulak ceritanya pengejar-pengejar saham dunia yang sedang mengejar IPO Facebook. Kalau aku dapat beli IPO Facebook walaupun 1 lot dah syukur sangat. Harga saham Facebook dijangka akan meningkat berlipat kali ganda. Harga saham Google ketika entri ini di tulis adalah USD633.98/unit dan harga saham Apple pulak USD536.32/unit jadi bayangkan berapa pulak harga saham Facebook.

IPO Face book satu dunia menunggu

IPO Facebook dibuka pada harga USD38/unit dan dijangka akan disenaraikan pada 18 Mei 2012. Pasti setelah Facebook disenaraikan Wall Street, pengasasnya Mark Zuckerberg akan masuk dalam senarai top 10 orang terkaya di dunia. Para penganalisa menjangkakan harga saham Facebook akan meningkat 10% pada hari pertama penyenaraian. Kita tunggu dah lihat berapa tinggi harga saham Facebook akan pergi adakah bakal mengatasi harga saham Google. Kalaulah boleh mengatasi harga saham Google memang kaya gila lah mamat Mark Zuckerberg ni.

IPO Facebook kalau dapat best juga tapi kalau dapat IPO FGVB pun dah syukur sangat.

---

  1. Sekarang saham facebook agak jatuh dari harga IPO.. hehe.. bahaya2.!
    Entri terbaru Webberita – Farid Kamil Dan Diana Danielle Sah Suami IsteriMy Profile

  2. Ternyata facebook sudah menginjak ranah IPO nih

  3. hari pertama IPO Facebook dijual memang laris banget
    Entri terbaru Dadan – Dapat Ilmu Backlink dari DenaihatiMy Profile

  4. Salam DH.
    jujur saya tak faham betul dengan Saham, mungkin karena pengetahuan terbatas dan tidak bekerja pada bidang ini makanya agak kurang mengerti.
    Entri terbaru Mas Gie – Betwin188.com Agen Bola Terbaik Dukung Anti Rasisme EURO 2012My Profile

  5. aku tak pandai main saham.
    saham aku diuruskan oleh pnb je, harap2 pnb ada melabur dlm fgvh gak supaya aku pun dapat tempiasnya.
    Entri terbaru RIS-FAMILI – Cuti-cuti Malaysia | Jusco Station 18My Profile

  6. Allahuakbar..aku nak main saham ni..tapi xde panduan yg betul la.DH ade tahu mana2 panduan nak beli?hehe
    Entri terbaru Master Zuheir – RM200 Income Dari Blog Aku Buat Beli Kasut Buaya SMART !My Profile

  7. x pernah lagi main saham. skarang baru nak berjinak2 dengan emas :D Si Mark tu memang kaya raya lah
    Entri terbaru Sya Isya – GIVEAWAY DARI CIK REENA TANMy Profile

  8. Profit Mark dah sampai 19.7 bilion hasil dari penyenaraian ini :)
    Entri terbaru hackerkini – Hackathon Facebook 31 Sempena IPOMy Profile

  9. Saya baca dari koran kemarin bahwa Harga saham perusahaan Facebook dibuka dengan US$ 38 per lembar atau sekitar Rp 350 ribu, sehinga nilai perusahaan itu US$ 104 miliar. Ini menempatkan Facebook sebagai perusahaan termahal di atas Amazon.com (US$98 miliar), Disney (US$78.3 miliar) dan McDonald’s (US$91.7 miliar).
    Entri terbaru Bang Iwan – UDIN CARI ALAMAT PALSUMy Profile

  10. masalah beginian aku belum punya pengalaman masih diselimuti ketakutan…
    Entri terbaru herbalife – Cara Aman Menaikan Berat BadanMy Profile

  11. Bukan tak nak terlibat tapi tak tahu bagaimana hendak memulakannya,,lagi pula sekarang nie banyak berlaku penipuan.
    Entri terbaru hatiputera – FINAL PIALA FA 2012My Profile

  12. saye lagi la tak faham pasal saham ni, walaupun tokwan saya dulu ska main saham..
    Entri terbaru Kurakura – Citrawarna 1 Malaysia 2012My Profile