Halal Food kembara Bangkok

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, minggu lepas sempat aku singgah di kota Bangkok atas urusan bisnis. Terbang dengan Airasia bersama dengan seorang rakan niaga. Mula rancang nak stay di Amari Watergate hotel yang ada menyediakan halal food malangnya dah penuh. Dalam mencari-cari hotel lain Allah ilhamkan supaya stay di Arab Street yang memang banyak halal food di berpuluh restauran arab dan restauran Thai.

Arab Street Bangkok

Kami stay di Hotel JW Marriot, hotel yang paling terkenal berhampiran Arab Street. Bukan mudah nak naik teksi di Bangkok nak menuju ke Arab Street kerana majoriti tak berapa faham English. Kalau nak ke Arab Street minta kawan-kawan Thailand tuliskan Sukhumvit 67 street atau Nana street (happening dengan nitelife). Antara hotel lain yang ada disekitar Arab Street adalah Amari Boulevard hotel, Grace hotel, Sacha hotel dan berpuluh budget hotel.

Sukhumvit 67 Street Bangkok

Halal food di Arab street ni buka sahaja makanan arab tetapi juga berbagai pilihan masakan Thailand yang segar dan enak. Jadi jangan risau kalau nak kembara ke bangkok tapi jangan salah masuk pintu pulak takut cewek-cewek cun siam pulak yang menyambut.

47 Comments

  1. Bangkok memang banyak makanan Halal di kawasan Arab Street …. memang mudah.

    Selain dari itu Bangkok juga menyediakan terapi spa yang agak bagus … (In case for muslilm, boleh request lelaki utk lelaki dan wanita utk wanita ..)
    Curahan rasa Ghazali @ ..BerbekamMy Profile

  2. Saya kalau ke luar negara akan bertanya kepada kabin krew kapal terbang dimana makanan halal boleh didapati. Tip yang boleh dipraktikkan kalau hendak mendapat makanan dari Asia cari sahaja China Town tapi saya tidak pasti kalau ada China Town di Bangkok

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!