Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Berapakah Margin Keuntungan Blog?

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh penulis jemputan Ariff Shah tuan punya blog ariffshah.com.  Sebelum ini sudah beberapa kali Ariff Shah menjadi penulis jemputan antaranya entri “Tips Untuk Blogger WordPress Baru“ dan “Menjawab Persoalan Tentang H Tags“. Jom kita baca entri menarik ini :

Penulisan blog boleh dijadikan sebagai perniagaan. Tak tipu. Ramai yang dah berjaya dan semakin ramai yang ingin  mengikut jejak langkah ini. Berapa banyak sebenarnya margin keuntungan seorang blogger?

Katakan income bulanan seorang blogger adalah RM1500. Konon-kononnya sebulan blogger tersebut dapat minimum macam tu.

Kos yang ditanggung oleh blogger tadi:

  • Bil elektrik – RM50/bulan
  • Bil internet – RM150/bulan
  • Installment komputer/laptop – RM 150/bulan
  • Kos server – RM180/tahun
  • Domain – RM40/setahun
  • Masa (minimum 1 jam sehari)

Jumlah kos tadi kita kira untuk setahun dan jumlahkan

(50*12) + (150*12) + (150*12) + 180 + 40 = 4440.

Pendapatan setahun adalah 1500 * 12 = 18000

Jumlah bersih = 18000 – 4440 = 13560

Peratus margin keuntungan = (untung bersih/kos)*100 = (13560/4440)*100 = 305.4%

Sekarang cuba cakap sikit, siapa tak nak ada kerja sambilan dengan margin keuntungan yang tinggi macam ni?

Saya kurang berminat untuk menjadi full-time blogger. Lebih selesa kalau ada kerja tetap dan blog sebagai sumber pendapatan tambahan (insya allah) kalau ada. Setakat ni, alhamdulillah. Cuma nak tunggu dapat kerja tetap je..

Saya juga kurang berminat dengan keuntungan yang sekejap. Contoh, buat blog copy paste dan feed pada fanpage banyak2. Kos banyak tu beb. Makan banyak masa. Lama-lama orang makin kurang sebab tak original dan entri copy paste. Lama-lama jadi tak releven. Saya lebih suka slow going but sure macam niche personal blog. Relax je. Income memang slow, tapi personal blog ni sampai bila-bila boleh maintain.

Kepada yang dah bertahun menulis blog, sudah sampai masanya anda mengambil kesempatan daripada blog untuk mengukuhkan ekonomi anda. Memang anda buat blog bukan untuk buat duit, tapi dalam Islam kita digalakkan mencari kekayaan. Takpelah kalau tak nak duit banyak, boleh beri pada pembaca setia. Boleh contohi konsep blog Denaihati – Hidupkan untuk memberi. Tak gitu? =)

---

  1. Keuntungan blog dari yang lain belum saya dapatkan, hanya dari Denaihati saja yang saya baru terima.
    Entri terbaru Dawaihati – Seorang Mukmin Harus Seperti LebahMy Profile

  2. Assalam,..Maaf, saya sebenarnya newbie di blogger, dan dengan dunia baru saya itu, saya mau coba peruntungan di dunia maya ini untuk mengembangkan keahlian dan keterampilan semoga cepat atau lambat insya Allah akan di beri jalan menuju seperti artikel yang diatas tadi,.. wassalam
    Entri terbaru Rahman – Kalender DindingMy Profile

  3. Sepertinya bulan ini keuntungan dari blog sangat minim, tinggal menunggu hasil kontes jika diberi rizki ALLAH untuk menang maka dapatlah tambahan penghasilan.
    Entri terbaru Mas Gie – Creating History Together With ArenaBetting Piala Eropa 2012My Profile

  4. Bagi saya blog menjadi rumah kedua, saya belum ingin menjadi Internet Marketing sepenuhnya, saya hanya memanfaatkan blog untuk memberi penghasilan tambahan sahaja bukan yang utama.
    Entri terbaru Mas Gie – Creating History Together With ArenaBetting Piala Eropa 2012My Profile

  5. Akhir2 ini keuntungan blog minim akibat kurang masksimal dalam optimasi dan Update, rasanya untuk bulan ini antara biasa IN dan OUT akan lebih besar biaya OUT :(
    Entri terbaru Mas Gie – Agenliga Sebagai Agen Bola Online Untuk Euro 2012My Profile

  6. Alhamdulilah beberapa waktu yang lalu dapat rejeki yang melimpah dari ALLAH melalui kontes Seo
    Entri terbaru Mas Gie – Agenliga Sebagai Agen Bola Online Untuk Euro 2012My Profile

  7. Alhamdulillah…meskipun masih sedikit, saya telah mencicipi keuntungan dari blog
    Entri terbaru Dadan – Laga Euro 2012 : Italia vs IrlandiaMy Profile

  8. Bertambah hari bertambah umur blog semoga saja bisa bertambah pula income pada blog, amin…
    Entri terbaru Mas Gie – Agenliga Sebagai Agen Bola Online Untuk Euro 2012My Profile

  9. alhamdulillah setiap bulan diusahakan income dri blog aku bertambah2.
    nak maintain tu yg payah sikit.hui3

  10. sikit2 adalah income dari online utk anak2
    Entri terbaru Adzrien Shoppe – Telekung nak lelong lagi 3 pasang je!My Profile

  11. Bulan ini saya merasa pengeluaran untuk blog cukup meningkat belum tahu nanti bagaimana penghasilan yang masuk untuk bulan ini,
    Entri terbaru Mas Gie – Betwin188.com Agen Bola Terbaik Dukung Anti Rasisme EURO 2012My Profile

Trackbacks

  1. […] Berapa Mirgin Keuntungan Blog? […]

Artikel pilihan...close