Your comment will be visible after approval

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, sebelum ini kita dah baca isu “Blog kenapa disable right-click” yang dibincangkan oleh Blogger Eizil di Group FB Denaihati. Aku tertarik juga dengan isu yang dibawa Blogger Azman Ishak yang telah lama menjadi isu kepada diri aku sendiri. Lama nak tulis isu ini tapi tak berkesempatan.

Blogger Azman Ishak : “Your comment will be visible after approval … bila dapat je notification macam tu… terus aku kata.. “ishhhh…

Perbincangan dibawah mungkin boleh dijadikan tips blogging kepada semua Blogger baru dan lama.

Your comment will be visible after approval

Mohamad Izwan : haha. pernah gak activate function tu. approval comment sebab kena serang spam trackback byk sangat. tapi lama2 malas plak nak approve satu2.

Anarm Khairul : dia rajin check semua komen yg masuk.. bior jela..

Muhamad Azman Ishak : hehehe, itu hak dia.. hak kita, cuma boleh kata ishh je.. jangan nak kata lebih2. lol~

Mia Namia : itu bagus untuk elak orang2 hantar spam .. kihkihkih

Muhamad Azman Ishak : itu la Mia Namia, maaf, saya dah lama sangat tak guna blogspot. jadi saya tak faham apa yang sedang dihadapi oleh pengguna blogspot pada masa ini dengan kejadian spam. kalau kat wordpress, komen2 spam boleh difilter tanpa perlu moderate semua komen terlebih dahulu. mudahkan pengurusan blog.untuk mereka yang bercadang berpindah ke WordPress atau mencarik-carik hosting, pihak EZ Network *(corrent me kalau salah) ade menawarkan perkhidmatan share atau dedicated hosting. boleh rujuk pada saudara Hadihaizil Din TQ!

Anarm Khairul : Saleiz Webhosting

Kamil Salleh : sangat menyusahkan kena masukan cide lagi, kadang2 ini membuat kita malas nak komen di situ.

Hisyamudin Fadzil : akismet dengan GASP.. tak cukup?

Denaihati Ilhamku : Sampai sekarang masih tak faham kenapa mesti ada approval utk komen blog terutama blog yg dah top. Kenapa takut pada SPAM??

Nazrien Zaraini : pendapat aku sebab utama comment approval itu bukan sebab spam. Tapi sebab bimbang pada komen yang komen yang merbahaya haha. Kalau blog biasa macam blog aku memang tak rasa sangat, tapi kalau blog top yang ada komen sampai berpuluh-puluh atau beratus-ratus tu salah satu cara nak filter dulu la kalau ada pape komen yang tak elok. Kalau takde approval, memang susah nak pantau.

Sebab no 2. Untuk memudahkan admin respon pada setiap pertanyaan atau komen. Masa nak approve komen tu mesti admin kena baca dahulu setiap satu komen masa tu la senang nak respon apa-apa.. kalau dah banyak komen sekali masuk memang liat la nak respon 1-1 hehe..

sebab no 3 /4 baru masuk bab spam. Sekian hehe

Siti Nurafiza : tapi kadang2 bila komen, komen sebelumnya ok, komen no 2 ada tulis macam tu.. kenapa ek?

Hafiz Mohd : ayat ni mmg byk kali berjaya mematahkan semangat utk terus beri respons di mana2 entri.

Hisyamudin Fadzil elakkan guna word verification.. approve kan aje.. untuk spam, pakai akismet atau GASP

NorMaira Roslan : Macam MJ buat komen approval sebab senang boleh ‘jejak balas’ blog yang singgah.. Lagipun penting sebab MJ ‘bercuti’ lama dari blog, jadi dengan ini mudah trackback komen yg ditinggalkan untuk entry mana.
Sebab kadang ada komen berbentuk pertanyaan   Mudah la nak balas pertanyaan tersebut.

Blog aku … aku punya pasallah kan Malaysia amalkan demokrasi ada pulak yang cakap macam tu. Nak masuk lagu ke … nak approve komen ke aku punya suka lah. Memang kita semua tak kisah pun cuma kita menegur kepada yang nak menerima. Pengalaman blog walking Blogger profesional di merata dunia tak pernah pulak guna “Your comment will be visible after approval”  .. jadi kita mengikut budaya Blogger yang sudah super berjaya.

Kepada semua Rakan Denaihati joom sama-sama kita kongsi Tips Blogging yang boleh membantu meningkatkan prestasi kita semua di Group FB Denaihati. Kita kan semua masih belajar dan akan terus belajar tak kira Blogger baru atau lama.

151 Comments

  1. Berkunjung dan komentar di blog saya, insya Alloh tak akan ada kalimat “YOUR COMMENT WILL BE VISIBLE AFTER APPROVAL” 🙂

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!