Solat Berjemaah Di Wilayah Persekutuan Dibenarkan

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri, masjid dan surau terpilih di Wilayah Persekutuan dibenarkan untuk mengadakan solat berjemaah di masjid bermula Jumaat 15 Mei 2020.

Bagaimanapun syarat dikenakan adalah jumlah jemaah tidak kurang tiga orang tidak termasuk imam dan tidak lebih 30 orang. Selain itu, SOP KKM dan MKN dipenuhi sepenuhnya oleh semua jawatankuasa dan jemaah masjid serta surau, garis panduan penuh akan dikeluarkan Jawi.

Di laman facebook Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan – JAWI telah mengeluarkan garis panduan pelaksanaan solat Jumaat, solat berjemaah, solat Tarawih dan solat sunat Aidilfitri di masjid, surau Jumaat dan surau-surau terpilih di zon hijau.

Berikut adalah tatacaranya :

Sila share supaya bermanfaat untuk semua 🙂

Sumber : JAWI

5 Comments

  1. Semua AJK boleh solat di masjid untuk melepaskan fardhu kifayah. Yang lainnya elok solat berjemaah di rumah. Pahalanya sama sahaja dengan solat jemaah di masjid. Rasanya jemaah di rumah “lebih baik”. Bukan kerana covid-19 tetapi kerana di rumah boleh solat jemaah rapat-rapat dengan ahli keluarga berbanding berjarak bila solat di masjid.
    Curahan rasa ahmadyani @ ..Tokey Air Balang Fancy Jual 50 Perisa Air Di Bazar Ramadan Ajar Ilmu Free Bisnes Air BalangMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!