Musim Raya haji dibenarkan pulang ke kampung mengikut SOP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rakyat Malaysia menanti-menanti pengumuman daripada Datuk Seri Ismail Sabri Yakoob berkaitan samada boleh atau tidak balik ke kampung pada musim raya haji nanti.

kredit foto: Bernama

Akhirnya, kerajaan membenarkan perjalanan rentas negeri mahupun daerah untuk orang ramai pulang ke kampung halaman bagi menyambut Hari Raya Aidiladha.

“Walaubagaimanapun, orang ramai digesa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan.”

“Semalam saya diterima macam-macam, malah ada tempat sudah ditentukan netizen. Sebenarnya tiada sekatan perjalanan sebab itu balik kampung masih boleh tetapi mesti patuh SOP.

“Walaupun dibenarkan balik, namun, kita kena jaga kita, dengan patuh SOP. Walau saya kata boleh sembelih, namun SOP perlu ada. Ia termasuk penjarakan sosial semasa ibadah korban, pakai hand sanitizer dan pemakaian pelitup muka,” katanya dalam sidang media pada Isnin.

Sehubungan itu, beliau berkata, orang ramai bebas untuk pulang ke kampung, sekali gus menjawab persoalan kalangan orang ramai yang ditunggu-tunggu hari ini.

“Jadi walau ada kebenaran, namun kena jaga kesihatan dan keselamatan. Saya tidak tahu kenapa ada khemah, namun kita tak lakukan sekatan negeri dan daerah, mereka bebas balik,” ujarnya.

Akhir kata, kena sentiasa beringat patuhi SOP yang telah ditetapkan. Sentiasa kita jaga kita. Jaga penjarakan diri dan sosial. Pakai mask. Rakyat Malaysia mampu tangani kes covid-19. InsyaAllah

Sumber: Awani

2 Comments

  1. Sama-sama jaga dan patuhi peraturan. Semoga musibah ini segera berakhir… namun disebalik musibah ini harus kita ambil iktibar dan pengajaran.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!