Misteri ikan paus mati terdampar di hutan Amazon Brazil

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pakar-pakar hidupan liar Brazil telah kebingungan selepas menemui seekor ikan paus yang mati di hutan hujan Amazon.

Ikan paus hidup di lautan tetapi tidak tergolong dalam keluarga ikan. Paus adalah mamalia dalam kelompok cetacea. Sebagaimana haiwan mamalia yang lain, paus mempunyai ciri-ciri bernafas melalui paru-paru, mempunyai bulu (kurang berbanding haiwan darat, hampir tiada bagi paus dewasa), berdarah panas, mempunyai organ penyusuan dan menyusukan anak serta mempunyai empat ruang jantung

Mamalia seberat 10 ton ditemui di dalam semak hutan di pulau Marajo, yang terletak di pinggir Sungai Amazon.

Walaupun para saintis menganggap bahawa makhluk yang besar itu terdampar di darat semasa ribut, mereka tidak faham bagaimana ia datang ke pedalaman atau mengapa ia berenang di pantai itu.

Kes ikan paus terdampar bukan kali pertama

Pegawai-pegawai dari Jabatan kesihatan, kebersihan dan alam sekitar negeri itu berkata, mereka hanya menemui ikan paus sepanjang 11 meter itu selepas mengikuti burung-burung pemangsa yang terbang berdekatan.

Kawasan ikan paus terdampar itu terletak di kawasan terpencil di paya bakau di delta Amazon yang memerlukan dua perjalanan untuk para pakar hidupan liar untuk mencapai tapak tersebut.

Paus Humpback biasanya dilihat lebih jauh di selatan di pantai Bahia Brazil antara bulan Ogos dan November, tetapi sangat jarang mengembara ribuan kilometer utara ke kawasan Amazon.

Ikan paus mendamparkan dirinya ke pantai

Para penyelidik mengatakan tidak ada alasan yang jelas mengapa haiwan itu mati tetapi mula mengambil sampel dari bangkai untuk kajian lanjut.

“Ia sangat sukar untuk sampai ke sana dan tidak ada cara kami boleh menghantar jentolak kerana ia tidak akan dapat. Tidak ada cara untuk membuangnya. Untuk ke sana, kita perlu menyeberangi selut lumpur itu. “

Keadaan sudah semestinya menjadi sukar untuk membawa bangkai ikan paus tersebut.

Kerangka ikan itu, bagaimanapun, akan dibongkar, dipelihara, dan kemudian dikirim ke muzium sejarah semula jadi di kota Belem untuk kajian masa depan.

Apa sebenarnya yang sedang berlaku?

Apakah ikan paus itu sudah tua, atau sesuatu yang berlaku di dasar laut dan laut yang menyebabkan ikan paus itu terdampar jauh ke hutan Amazon?

One Comment

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!