Kalendar dan Cuti Umum Malaysia 2019

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kurang seminggu lagi 2018 akan melabuhkan harinya dan akan muncul pula tahun baru 2019. Sudah pastinya pelbagai kisah dan cerita yang berlaku sepanjang tahun 2018 ini. Namun semuanya kita perlu ada perancangan.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Untuk tahun 2019 sudah pastinya ramai yang sudah ada banyak perancangan. Ada perancangan untuk keluarga, kerjaya mahupun ramai yang buat perancangan dengan cuti di Malaysia pada tahun 2019 ini.

Ada cuti yang melibatkan persekutuan dan ada cuti yang melibatkan negeri.

Untuk cuti persekutuan, banyak melibatkan hari perayaan berbilang kaum di Malaysia.

Ramai yang merancang percutian yang panjang di waktu cuti persekolahan kerana mahukan percutian sekeluarga.

Tarikh-tarikh musim cuti sekolah 2019 di bawah pula adalah dari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), jadi ianya merupakan tarikh-tarikh rasmi. Jangan lupa untuk melihat jadual yang betul, sama ada Kumpulan A atau Kumpulan B.

Tarikh cuti dan penggal persekolahan diumumkan oleh KPM adalah sama bagi semua sekolah di seluruh negara. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa tarikh-tarikh ini berbeza bergantung kepada negeri atau kawasan yang anda diami. Tarikh-tarikh yang ditetapkan oleh KPM dipecahkan kepada dua kumpulan negeri – Kumpulan A dan Kumpulan B.

Negeri-negeri Kumpulan A menetapkan hari Jumaat dan Sabtu sebagai hujung minggu (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu). Manakala, negeri-negeri Kumpulan B menetapkan Sabtu dan Ahad sebagai hujung minggu (semua negeri dan kawasan lain).

Bagaimana dengan perancangan anda pada tahun 2019? Dah lihat kalendar Malaysia tahun 2019?

59 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!