Bunga cengkih boleh merawat Covid-19?

Baru-baru ni ada viral isu berkaitan bunga cengkih boleh merawat Covid-19 kan? hehe. Macam-macam lah korang ni.

Ni haa, jom ikut thread Dr Samhan di twitter beliau.

Doktor, betul ke wap air bunga cengkih boleh merawat covid? Salah seorang follower saya bertanya memandangkan ramai berkongsi info bunga cengkih boleh merawat covid.

Ada juga yang sebarkan video dimana dikatakan kes covid di India semakin menurun setelah rakyatnya mengamalkan khasiat bunga cengkih. Bunga cengkih, atau cloves adalah rempah ratus yang biasa kita gunakan dalam masakan.

Kebaikan Bunga Cengkih

Bunga cengkih mengandungi Eugenol merencat enzim 5- lipoxygenase. Enzim ini bertanggungjawab dalam penghasilan leukotrienes yang merupakan mediator pelbagai penyakit berkaitan keradangan.

Ini bermakna wap air dari bunga cengkih sangat bagus untuk mengurangkan keradangan dan melegakan simptom seperti batuk, sakit tekak dan selsema.

Tetapi, bunga cengkih TAK BOLEH merawat covid mahupun asma. Setelah menghidu wap air atau minum air rebusan bunga cengkih, simptom memang akan kurang dan hilang tetapi virus covid masih ada.

Bagi pesakit covid-19, kalian boleh minum air rebusan bunga cengkih untuk melegakan sakit tekak dan batuk tetapi tak boleh matikan virus covid tersebut.

Cara yang betul merawat Covid-19

Cara yang betul adalah pesakit covid perlu dikuarantin untuk elak penyebaran kepada orang sekeliling dan pantau simptom.

Jika keadaan semakin teruk, segera dapatkan rawatan di hospital.

Baca: Awas Happy Hypoxia pembunuh senyap covid-19

Tolong sebarkan info ini di group-group whatsapp agar ramai yang tak salah faham tentang info bunga cengkih.

Sumber: Dr. Ahmad Samhan

Transfer Factor bantu elak Kovid

Selain Bunga Cengkih ramai di dunia mengambil supplemet Transfer Factor untuk meningkatkan imun badan dan menegatifkan Kovid yang sudah positif. Produk kajian 35 saintis termasuk Prof Aminudin Jalaludin dari PPUM. Produk yang digunakan secara rasmi di Hospital di Russia.

Kalian boleh order online @ My Shop Transfer Factor

Senarai Independent Affiliate Transfer Factor 4Life Malaysia

2 Comments

  1. Kalau tanya kkm semua herba tak elok.. ubat kimia jugak elok.. contoh awal 2000 bini aku kena demam campak..doktor kata boleh baik dgn makan ubat saja..bila balik makan ubat terus jadi panas mcm kena bakar..porahh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!