Bersolek adalah punca jerawat naik dan mengganas

Wanita ni memang tak lari dari bersolek betul tak? Tak kisah la pakai CC cream sahaja atau pakai bedak sahaja, masih bersolekkan? Tapi tahu tak makeup ni pun salah satu punca kulit kita boleh jadi breakout?

Ya ada satu jenis jerawat ni memang naik apabila kita pakai makeup. Jadi macam mana jerawat boleh naik disebabkan makeup?

1. Boleh jadi tak remove makeup sebersihnya

– Pori kita akan tersumbat dengan bahan makeup tersebut, tambah dengan minyak. Itu menyebabkan kuman lebih mudah dan suka membiak.

2. kulit terlalu sensitif dengan makeup atau bahan di dalam makeup tersebut.

3. Pakai makeup yang palsu

Dr Joshua Zeichner, MD, Pengarah Penyelidikan Kosmetik dan Klinikal di Hospital Mount Sinai, mengatakan bahawa hanya kerana alat solek dilabelkan sebagai “boleh pakai lama” tidak semestinya menggunakannya dengan cara itu.

“Sebenarnya penggunaan solekan yang berlebihan, terutamanya foundation, boleh menyebabkan kerengsaan kulit atau jerawat. Berehat dari solekan boleh membantu kulit membaiki dirinya sendiri,” kata Dr. Zeichner.

Macam situasi Nana ni, kulit dia terlalu sensitif dengan makeup. Lepas makeup bertunang, esoknya terus naik jerawat satu muka bernanah. Tapi syukur sangat Nana cepat cari solusi untuk kulit dia daripada merebak lagi teruk.

Memang terkejut  bila Nana bukak face mask, tak ada langsung dah jerawatnya. Tinggal nak hilangkan parut je. Tapi macam kita tahu lah parut ni memang ambik masa sikit nak hilang kan, perlu sabar dan konsisten. Apa apa pun, thank you so much Nana, percayakan AINAA Beauty

Panduan elak muka ditumbuhi jerawat

1. Membersihkan muka dan solekan sebelum tidur. Gunakan pencuci muka yang lembut pada kulit dan penyegar untuk membersihkan kulit muka.

2. Pilih alat solek yang mempunyai label non-comedogenic untuk mengelak kesan solekan terkumpul dalam liang roma pada muka.

3. Bersihkan alat solek seperti berus dan alat solek anda dengan sabun antimikrobial untuk menghapuskan bakteria.

4. Cuba tukar jenama alat solek jika yang anda gunakan sekarang menyebabkan kegatalan dan radang pada kulit muka anda.

5. Elak memakai alat solek terlalu kerap untuk memberi peluang kulit anda sembuh dan segar.

Panduan merawat jerawat selepas menggunakan alat solek seperti Nana

  1. Gunakan basic skincare AinaaBeauty iaitu Cleanser dan Serum

2. Pakai waktu pagi dan sebelum tidur

3. Konsisten selama 3 bulan

Tekan link di bawah untuk dapatkan Basic Care Ainaabeauty

https://bit.ly/3kwXstx

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!