Barang mahal paling berkualiti dan tahan lama

Beli yang mahal lah, lebih berkualiti.

Apa yang kita fikir, mereka akan sedia bahan yang berkualiti, tahan lama dan sedap dipakai juga lebih berkesan

Ini banyak terjadi bila beli barang elektronik dan barang-barang yang kita nak guna lama.

Rasanya, geng iphone pon banyak guna alasan ni. Betul tak?

Cerita haritu,

Ibu hantar gambar alat buat roti dalam group “tolong belikan ni” tapi ada yang bersuara. Nanti pergi senheng lah beli, dekat wowshop entah elok ke tidak produk tu.

Tapi ibu bijak, ada sokongan. Cik nani cakap, produk ni okay.

Ada yang kata, alat buat roti tu ada harga yang murah ada harga yang mahal. Guna yang murah pon masih juga berfungsi dan berbakti.

Saya balas juga “jika beli yang mahal, tapi buatnya tidak. Tak ada juga rotinya. Baik beli. Bukan begitu?”

Dalam buku, All marketers tell stories. Dia beri contoh menarik.

Hipotesis nya begini,

Minum wine dalam gelas yang mahal lebih sedap daripada minum wine dalam cawan biasa. Tidak kita wine itu 200 dollar atau 20 dollar.

Apabila buat kajian oleh pakar wine, hipotesis ini di tolak. Tetapi, bila bertanya kepada ramai orang yang minum wine. Hipotesis ini diterima.

Kuasa bercerita dari mulut ke mulut, dan orang percaya.

Orang berminat dengan fakta tapi cara penyampaian dengan cerita itu lebih dekat dan kena dengan manusia yang punya emosi

We believe what we want to believe, and once we believe something, it becomes a self-fulfilling truth

Seth Godin,
All marketers tell stories.

cuba periksa pernah atau tidak kita berfikir begini,

“lepas dapat gaji aku nak beli handbag Gucci sebagai ganjaran sebab sudah bekerja keras untuk bulan ini. Satu kepuasan sebab Gucci adalah jenama yang terkenal, apabila pakai akan buat diri rasa lebih yakin dan lebih cantik”

sedangkan banyak sahaja beg tangan yang ada diluar sana termasuk jenama tempatan, ini lah yang dikatakan oleh seth godin dan apa yang digunakan oleh jenama-jenama besar seperti nike dan adidas. Mereka menjual cerita.

consumer covet things that they believe will save them time or make them prettier or richer

yang dah penat dengan jerawat, cuba pakai serum Ainaabeauty sebab banyak testimoni yang sudah berjaya https://denaihatinetwork.onpay.my/order/form/ainaaserum

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!